• Συνεντεύξεις

    Βασίλης Σπανάκης στο mononews: 8 παρεμβάσεις για την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας στην Εργασία

    • Συνέντευξη στην Αργυρώ Μαυρούλη


    Στη δημιουργία Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου αναμένεται να προχωρήσει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη μεταξύ των οκτώ παρεμβάσεων που προωθεί για την ενίσχυση της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

    Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο «Mononews», για πρώτη φορά στην ιστορία του υπουργείου, υπήρξε συνάντηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς από τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και άλλους μέχρι τους εκπροσώπους των εργαζομένων όλων των κατηγοριών προκειμένου να συν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για το 2024.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη

    Ερώτηση: Πως θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης απασχόλησης; Ποιες είναι οι επόμενες παρεμβάσεις σας;

    Δίνουμε πολύ μεγάλη μάχη όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία, που είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος στις εργασιακές σχέσεις. Στον Νόμο 5053/2023 αυξήσαμε το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 22, δηλαδή στα 10.500 ευρώ. Οι έλεγχοι είναι περισσότεροι στον αριθμό και αυστηρότεροι στα χαρακτηριστικά τους αλλά και πιο γρήγοροι, καθώς οι επιθεωρητές είναι πλέον εφοδιασμένοι με τάμπλετ.

    Κάτι τέτοιο προφέρει τη δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία της επιχείρησης που ελέγχεται και τα στοιχεία των εργαζομένων καθώς και να περνούν το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτόματα στο σύστημα. Όμως περισσότερο και από τους ελέγχους, αυτό που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης απασχόλησης είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

    Ερώτηση: Ποιοι είναι οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας και από πότε;

    Όπως γνωρίζετε, ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου. Αφορά σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 300.000 εργαζομένους στο λιανεμπόριο, 17.500 εταιρείες και 230.000 απασχολούμενους στη βιομηχανία. Η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει μια μεγάλη περίοδο χάριτος, μεγαλύτερη στο λιανικό εμπόριο και στις μικρές επιχειρήσεις, μικρότερη στη βιομηχανία. Μέχρι τη Πρωτοχρονιά η ψηφιακή κάρτα εφαρμοζόταν στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ. Όλες οι επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο πρέπει να έχουν τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Όποιος έχει εργαζόμενο μισθωτό πρέπει να έχει Ψηφιακή Κάρτα.

    Η Ψηφιακή Κάρτα είναι πολύ εύκολο πράγμα. Κατεβάζεις μία εφαρμογή ο εργαζόμενος δωρεάν στο κινητό του και έχει ένα QR code ο κάθε εργαζόμενος, από την ΕΡΓΑΝΗ. Η κάθε επιχείρηση εγκαθιστά την εφαρμογή σε ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα. Δεν θα πάει να αγοράσει μηχάνημα. Στον υπολογιστή, στο tablet, στο κινητό, όπου νομίζει. Προς το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις στον τουρισμό. Με προσεκτικά βήματα για να μην διαταράξουμε το εργασιακό κλίμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην καρδιά της τουριστικής μας βιομηχανίας που είναι πράγματι το κορυφαίο τμήμα του ΑΕΠ μας.

     

    Με ποιες παρεμβάσεις σας θα ενισχυθεί η υγιεινή και η ασφάλεια στην εργασία;

    Η υγεία και η ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους είναι κυβερνητική προτεραιότητα και τομέας της κυβερνητικής μου αρμοδιότητας. Λίγο πριν το τέλος του 2023 συγκεντρωθήκαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του υπουργείου, εντός του υπουργείου και συζητήσαμε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς από τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και άλλους μέχρι τους εκπροσώπους των εργαζομένων όλων των κατηγοριών για να συναποφασίσουμε τα πρώτα βήματά μας για φέτος:

    1) Τροποποιούμε και εκσυγχρονίζουμε τον Κώδικα νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, με την κατάργηση πεπαλαιωμένων διατάξεων, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσαρμογή τους στις ανάγκες του σήμερα. Περνάμε περισσότερους από 30 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και εκατοντάδες επαγγέλματα σε κατηγορίες (ζώνες) υψηλότερης επικινδυνότητας,

    2) Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου,

    3) Δημιουργούμε συντονιστικό όργανο για τη δημιουργία Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου,

    4) Επενδύουμε στην αξιοποίηση και συνεχή επικαιροποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας e-Help Desk για την Υγεία και την Ασφάλεια η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων,

    5) Διαμορφώνουμε σύγχρονο προστατευτικό πλαίσιο των εργαζομένων σε μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα,

    6) Η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των ελέγχων της στο πεδίο της υγείας και ασφάλειας στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και της ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).

    7) Στο πλαίσιο των δράσεων προαγωγής της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων προωθούμε τον εργασιακό αθλητισμό.

    8) Και τέλος, ημερίδες, σαν και αυτή που έγινε για πρώτη φορά στο υπουργείο Εργασίας και σας προανέφερα, με αντικείμενο την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στις 11 Δεκεμβρίου, θα οργανωθούν μετά από προσεκτικό σχεδιασμό στις Περιφέρειες της Χώρας και τις μεγάλες πρωτεύουσες νομών.

    Πως θα ελέγξετε ότι θα εφαρμοστεί η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μετά το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1 η Ιανουαρίου του 2024;

    Να πω εδώ ότι καταρχάς η κυβερνητική απόφαση να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες νωρίτερα δικαιώθηκε, λόγω της ταχύτερης αποκλιμάκωσης της ανεργίας κάτω από το φράγμα του 10% μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες! Και να διευκρινίσω ασφαλώς, ότι η εφαρμογή των τριετιών δεν είναι εθελοντική, αλλά είναι υποχρεωτική. Είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

    Κάποιοι μάλιστα θα δουν άμεσα αύξηση στον μισθό τους. Σύμφωνα με την “ΕΡΓΑΝΗ”, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν δικαίωμα αύξησης 10% μέσα στο 2024. Προϊόντος της τριετίας, θα επεκταθεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και θα φτάσει περίπου σε ένα εκατομμύριο ανθρώπων.

    Όσο αφορά τώρα στο πως θα βεβαιώνεται η εφαρμογή τους, αφού επαναλάβω την υποχρεωτικότητα της ρύθμισης να τονίσω ότι θα υπάρχουν διαρκείς έλεγχοι της Επιθεώρησης βάσει των δεδομένων που διαθέτουμε από την «ΕΡΓΑΝΗ».

    Όμως εδώ θέλω να υπογραμμίσω κάτι που αποτελεί κεντρική κυβερνητική πολιτική. Ό,τι παρεμβάσεις κάνουμε, όποιες ρυθμίσεις προωθούμε θέλουμε και επιδιώκουμε να συναποφασίζονται μετά από εξαντλητικό διάλογο και πάντα να κατανοούμε όλοι μας ότι είναι προς το γενικότερο συμφέρον της οικονομίας να είναι ικανοποιημένοι και οι εργαζόμενοι πρωτίστως και οι εργοδότες ακολούθως. Η δουλειά, η εργασία, το κλίμα στους εργασιακούς χώρους είναι πολυπαραγοντική συνισταμένη.

     Διαβάστε επίσης

    Σπανάκης: Το 2024 θα είναι χρονιά δράσεων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

    Σπανάκης: Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα έχουν παρακράτηση από τη σύνταξή τους

    Σπανάκης: Δεσμευόμαστε για τη διαρκή ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ