• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι ποντάρουν στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τα αποτελέσματα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής δεν αποτέλεσαν έκπληξη μόνο στην εγχώρια πολιτική σκηνή, προκάλεσαν και καταιγισμό θετικών εκτιμήσεων για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα. Οι αγορές των τραπεζών, αλλά κυρίως των ελληνικών ομολόγων ήταν ο κύριος αποδέκτης της θετικής ορμής των εκλογών. Η πτώση του spread των εγχώριων ομολόγων έναντι της Ιταλίας σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ της τάξεως των 40 – 60 μονάδων βάσης, ενώ η Ιταλία έχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, αποκαλύπτει το μέγεθος της κίνησης και την προεξόφληση των θετικών νέων.

    Οι ευρωπαϊκοί επενδυτικοί οίκοι BarclaysSociete GeneraleCommerzbank και HSBC αλλά και οι αμερικανικοί οίκοι Goldman SachsCitigroupMorgan Stanley και JP Morgan θεωρούν το εκλογικό αποτέλεσμα «ευχάριστη» έκπληξη που θα οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές, συνέχεια στις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις πολιτικές και επενδυτική βαθμίδα στο τέλος της χρονιάς.

    • Οι βρετανικές Barclays και HSBC θεωρούν δεδομένη την αναβάθμιση, είτε τον Οκτώβριο, είτε τον Δεκέμβριο. Η πρώτη των βρετανικών τραπεζών θεωρεί φθηνά τα ελληνικά ομόλογα, ενώ εκτιμά ότι η S&P θα επανεξετάσει την Ελλάδα τον Οκτώβριο και δεδομένου ότι οι προοπτικές είναι ήδη θετικές, οι βρετανικές τράπεζες θεωρούν ότι είναι πιθανή μια αναβάθμιση εκείνο το μήνα. Η ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων θα φέρει εισροές στα ελληνικά ομόλογα και πιθανότατα κίνηση των spreads σε πιο χαμηλά επίπεδα.
    • Η έτερη των βρετανικών τραπεζών HSBC βλέπει σημαντικό περιθώριο ανόδου στην αγορά των ομολόγων, καθώς η πιθανότητα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να καταταχθεί σύντομα σε επενδυτική βαθμίδα (IG), θα μπορούσε να συμβάλει στη σημαντική διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας. Η πιθανή νέα κυβέρνηση της ΝΔ έχει δεσμευτεί να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη με παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και θέτει ως στόχο την επίτευξη μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης 3% και τη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2030, με δέσμευση για μισθούς πιο κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ από 780 ευρώ έως το 2025.
    • Η γαλλική Societe Generale θεωρεί την ανάκτηση της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του 2023 εύλογη και τονίζει ότι οι ισχυρές επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί γρήγορα από την έξαρση που εμφάνισε κατά τη διάρκεια της Covid-19. Με μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας να έχει τη μορφή επίσημων δανείων, το χρέος της χώρας έχει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μεγάλες λήξεις, γεγονός που μείωσε τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του κύκλου της αύξησής τους. Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα και αυτό το εμπόδιο οι εκλογές το αφαίρεσαν και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αγορές των ελληνικών ομολόγων «κάνουν πάρτι». Από την άλλη, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να έχει τιμολογηθεί στο spread μεταξύ ελληνικού 10ετούς και του ιταλικού.
    • Η γερμανική Commerzbank εξηγεί ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα από την Ιταλία, η οποία έχει καλύτερη αξιολόγηση και χαμηλότερο δείκτη χρέους και αυτό οφείλεται στις εκλογές. Το μετεκλογικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι αξιοσημείωτο και ολόκληρη η καμπύλη των ομολόγων διαπραγματεύεται τώρα περίπου 40-60 μονάδες βάσης (μ.β.) χαμηλότερα από τα ιταλικά ομόλογα (BTPs), στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

    Τι βλέπουν οι αμερικανικοί οίκοι για δεύτερες εκλογές, επενδυτική βαθμίδα και ομόλογα 

    • Η Goldman Sachs αναφέρει το ράλι των ομολόγων και των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες κατέγραψαν σημαντική θετική αντίδραση της τάξης του 13% περίπου μετά τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας. Η ανταπόκριση των επενδυτών το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και οι επακόλουθες προοπτικές οικονομικής πολιτικής θεωρήθηκαν από την αγορά ως ένα σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS, μια αναβάθμιση του καθεστώτος της κρατικής επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να στηρίξει την τιμολόγηση της έκδοσης νέων ομολόγων μεσοπρόθεσμα, και ειδικότερα την έκδοση μέσων MREL.
    • Η JP Morgan επισημαίνει ότι εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη πλήρη εντολή για τη ΝΔ και τον ηγέτη της Μητσοτάκη, χωρίς να χρειαστεί να συνάψει συμφωνία συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ. Η άποψη της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της πορείας για τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και για αυτό συνεχίζει να αναμένει μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας.
    • Η Morgan Stanley τοποθετεί την Ελλάδα στις κορυφαίες overweight επιλογές της και για την περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης ως top επιλογή, μετά τις εκλογές. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εξηγεί ότι το μέγεθος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στην Ελλάδα είναι υψηλό, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε αναδυόμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής συνολικά 11 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου, εκ των οποίων 5,75 δισ. ευρώ σε δάνεια και 5,34 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2022, με τις επενδύσεις στη μεταποίηση και τα ακίνητα να αυξάνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει την τρίτη υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 εντός της ζώνης του ευρώ.
    • Τέλος, η Citi εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών στηρίζει την περαιτέρω υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων. Η χώρα είναι πιθανό να συνεχίσει τις πολιτικές που υποστηρίζουν την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και τη μείωση του χρέους/ΑΕΠ. Αυτό ενισχύει την περίπτωση αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα, η οποία στη συνέχεια θα ανοίξει την πόρτα για ένταξη στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας και θα διευκολύνει το κούρεμα των εξασφαλίσεων με την ΕΚΤ. Ως εκ τούτου, η αγορά έχει τιμολογήσει την πιθανότητα μιας αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και αναμένει ότι παρόμοια επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει ακόμα χαμηλότερα τα ελληνικά ομόλογα.

    Διαβάστε επίσης

    Societe Generale: Εντός του έτους η επενδυτική βαθμίδα με κυβέρνηση ΝΔ

    Reuters: Δεδομένη για τις αγορές η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

    Τι θα φέρει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Οι κρίσιμες ημερομηνίες



    ΣΧΟΛΙΑ