• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Ράλι 13% στις τράπεζες μετά τις εκλογές – Ποιοι είναι οι καταλύτες για περαιτέρω άνοδο

    CEO ελληνικές τράπεζες - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η Ελλάδα διεξήγαγε στις 21 Μαΐου τις βουλευτικές εκλογές για τις 300 έδρες του ελληνικού κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το κατεστημένο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ηγήθηκε της ψηφοφορίας με (40,79% ψήφους), ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ (20,07% των ψήφων) και το ΠΑΣΟΚ (11,46% των ψήφων) με τα αποτελέσματα να είναι ισχυρότερα από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου, οι οποίες, λόγω ενός νέου εκλογικού συστήματος θα χορηγήσουν ένα ιδιαίτερα μεγάλο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, γεγονός που ανάλογα και με το αποτέλεσμα των νέων εκλογών μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μονοκομματικής πλειοψηφίας για το κατεστημένο κόμμα.

    Ποια ήταν η αντίδραση των μετοχών και ομολόγων των ελληνικών τραπεζών

    Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντική θετική αντίδραση της τάξης του 13% περίπου μετά τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν επίσης μειωθεί: AT1 κατά 30-50 μ.β. περίπου, και οι αποδόσεις των Senior ομολόγων κατά 10-20 μ.β. περίπου.

    Η ανταπόκριση των επενδυτών το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και οι επακόλουθες προοπτικές οικονομικής πολιτικής θεωρήθηκαν από την αγορά ως ένα σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση της κρατικής επενδυτικής βαθμίδας.

    Αυτό συνάδει με την άποψη της GS που εκτιμούσε ότι το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών θα συνιστούσε ένα σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της κεφαλαιακής συσσώρευσης.

    Ο μετασχηματισμός της οικονομίας θα είναι πιθανότατα το τελικό βήμα για την ελληνική κυβέρνηση στην πορεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS, μια αναβάθμιση του καθεστώτος της κρατικής επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να στηρίξει την τιμολόγηση της έκδοσης νέων ομολόγων μεσοπρόθεσμα, και ειδικότερα την έκδοση μέσων MREL.

    Ποια είναι η άποψή μας για τις ελληνικές τράπεζες

    «Είμαστε σχετικά εποικοδομητικοί για τις ελληνικές τράπεζες με αξιολογήσεις buy για την ΕΤΕ, την Πειραιώς και την Alpha και εκτιμούμε ότι ο μέσος δείκτης ROTE θα αυξηθεί στο 12%/10% το 2023/24 (από 8% το 2022), με περαιτέρω βελτίωση του μέσου δείκτη CET1 σε 14,6%/15,4% (από 13,7%). Αναμένουμε ένα συνδυασμό υγιούς ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ (2,6%/1,5% το 2023/24 σύμφωνα με το ΔΝΤ, έναντι περίπου 0,7%/1,3% που εκτιμούν οι οικονομολόγοι μας για την περιοχή της ΕΕ, και αναμένουμε ότι η στήριξη από τα ταμεία της ΕΕ που εκταμιεύονται μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα επιτρέψει περίπου 5% ετησίως μέση αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά το 2023/24. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ένα μέσο δείκτη δανείων προς καταθέσεις (L/D) περίπου στις 0,7 φορές (έναντι 0,9 φορές για την ευρύτερη Ευρώπη). Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης εντός της ζώνης του ευρώ, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι 153% του μέσου όρου για την ΕΕ). Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν σε μέσο δείκτη NPE 6% το 2022 και αναμένουμε ότι αυτός θα συνεχίσει να μειώνεται το 2023/24, στο 5%/3,5%, με κατεύθυνση προς το μέσο επίπεδο της ΕΕ, το οποίο ανέρχεται σε 2%-3%», επισημαίνει η τράπεζα.

    Ποιοι είναι οι μελλοντικοί καταλύτες

    Η Goldman Sachs επισημαίνει έναν αριθμό θετικών καταλυτών, μεταξύ των οποίων:

    • Πιθανή αναβάθμιση της κρατικής αξιολόγησης σε καθεστώς IG στο β΄ εξάμηνο φέτος.
    • Περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις του consensus για τα κέρδη ανά μετοχή.
    • Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να επαναφέρουν τα μερίσματα. Η ρυθμιστική αρχή των ελληνικών τραπεζών (SSM) χορήγησε πρόσφατα την πρώτη έγκριση, μετά από μια δεκαετία, για διανομή μερισμάτων από μια ελληνική τράπεζα (εξαγορά 1,4% από Eurobank από το στρατηγικό μέτοχο ΤΧΣ). Ο σχηματισμός κεφαλαίου και η συνακόλουθη επαναφορά των μερισμάτων από τις τράπεζες συνήθως ακολουθούνται από rerating των μετοχών/τομέα.
    • Η ΕΤΕ ζήτησε έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή για την καταβολή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη του 2022 με προοπτική για διανομή 20-30% μεσοπρόθεσμα. Η διοίκηση της Eurobank δήλωσε ότι η εταιρεία έχει τη φιλοδοξία για ελάχιστη διανομή μερίσματος 25% από το 2023, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί μέχρι το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο μεσοπρόθεσμα. Η Πειραιώς προέβη σε δεδουλευμένη πληρωμή μερίσματος 10% το α’ τρίμηνο φέτος και σχεδιάζει να αυξήσει τη διανομή του μερίσματος στο 35% το 2025. Η Alpha πραγματοποίησε πρόβλεψη για πληρωμή 20% το α’ τρίμηνο με σχέδιο να την αυξήσει περαιτέρω τα επόμενα έτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Κόντρα αναλυτών για τον S&P με φόντο το δημόσιο χρέος

    Οι πιθανότητες για investment grade και αναβάθμιση Χ.Α. από MSCI – Ποιοι αγόρασαν τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛ, Cenergy



    ΣΧΟΛΙΑ