• Οικονομία

    Reuters: Δεδομένη για τις αγορές η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ) - Εκλογές 2023

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ύστερα από μία δεκαετία, σύμφωνα με το Reuters.

    Σε ανάλυσή του το διεθνές πρακτορείο συνδέει τη σιγουριά των επενδυτών με την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι αυτοί ελπίζουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ανοίγοντας τον δρόμο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

    Αναλυτές σε τράπεζες που διαχειρίζονται το ελληνικό χρέος ανέφεραν ότι μετά την κατακόρυφη πτώση του κόστους δανεισμού αυτή την εβδομάδα, τα ομόλογα διαπραγματεύονται σε καθεστώς  επενδυτικής  βαθμίδας.

    «Η Ελλάδα, η οποία αξιολογείται στην κατηγορία «junk» από τους τρεις μεγάλους επενδυτικούς οίκους, μετά το τέλος τους προγράμματος διάσωσης το 2018 έχει εργαστεί για να κερδίσει πίσω την εύνοια των επενδυτών και να αποκτήσει την πολυπόθητη βαθμίδα, η οποία αποτελεί σφραγίδα για τη δημοσιονομική της αξιοπιστία», αναφέρει το Reuters.

    Η σύγκριση με τα ιταλικά ομόλογα

    Στην ανάλυσή του το διεθνές πρακτορείο κάνει σύγκριση των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων αναφέροντας ότι ενώ η Ιταλία είναι σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 3,9%, 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα ιταλικά.

    «Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση έχει ήδη τιμολογηθεί. Δεν περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη κίνηση μετά την αναβάθμιση», δήλωσε ο Ζαν κριστόφ Μακαντό, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της BNP Paribas, αναφερόμενος στο spread Ελλάδας-Γερμανίας.

    Όπως σημειώνει το Reuters ήδη από την προηγούμενη Κυριακή, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σχεδόν κατά 15 μονάδες βάσης, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.

    Πώς θα κινηθούν τα spreads

    Μια πρώτη αναβάθμιση θα μπορούσε να έρθει ήδη από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Reuters, όταν η S&P Global Ratings πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας. Όταν έδωσε θετικές προοπτικές τον Απρίλιο, είπε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του επόμενου έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ.

    O Machado της BNP Paribas αναμένει ότι το spread της Ελλάδας θα είναι μεταξύ 125 και 180 μονάδων βάσης με τη Γερμανία, αφότου λάβει επενδυτική βαθμίδα και συμπεριληφθεί στους δείκτες, σε σύγκριση με περίπου 140 μονάδες βάσης αυτή τη στιγμή.

    Η JPMorgan, η οποία βλέπει «μεγάλη πιθανότητα» η Ελλάδα να επιτύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024, αναμένει ότι το spread με τα γερμανικά ομόλογα θα βρίσκεται στις 165 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2024, περίπου 20 μονάδες υψηλότερη από τώρα.

    Σύμφωνα με το Reuters, η αναβάθμιση θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα για τη χώρα, ώστε να επιστρέψει στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Barclays: Τα ελληνικά ομόλογα είναι «φθηνά» – Εντός του 2023 η επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ