• ΑΓΟΡΕΣ

    Συντριβή της στερλίνας: Το βρετανικό νόμισμα βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό

    • Bloomberg


    Η στερλίνα σημείωσε βουτιά σχεδόν 5%, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, μετά τη δέσμευση του νέου υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές φόρων, εξέλιξη που ενίσχυσε τους φόβους ότι η δημοσιονομική πολιτική του θα εκτινάξει τον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος στα ύψη.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση της στερλίνας από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πανικός των επενδυτών για την εκκολαπτόμενη τότε πανδημία του Covid-19 αναστάτωσε τις αγορές σε όλο τον κόσμο.

    Η πτώση της στερλίνας στα 1,0350 δολάρια έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, με ορισμένους αναλυτές να ζητούν έκτακτη δράση το συντομότερο αυτή την εβδομάδα.

    «Η κατάρρευση της λίρας δείχνει ότι οι αγορές έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η οικονομική του ισχύς είναι υπό πολιορκία», δήλωσε η Jessica Amir, αναλύτρια της Saxo Capital Markets στο Σίδνεϊ. «Η λίρα δεν απέχει πολύ από την απόλυτη ισοτιμία (ένα προς ένα με το δολάριο) και η κατάσταση πρόκειται μόνο να επιδεινωθεί από τώρα και στο εξής».

    Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά περιέγραψαν την ξαφνική πτώση της λίρας τις πρώτες πρωινές ώρες της Ασίας ως κραχ, ενώ το νόμισμα έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και τα παράγωγα υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω πτώση. Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνει τώρα περίπου 60% πιθανότητες αποδυνάμωσης της λίρας στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου φέτος, από 32% την Παρασκευή. Η στερλίνα ήταν 2,9% χαμηλότερη νωρίτερα, στα 1,0545 δολάρια, στο Λονδίνο.

    Το selloff του νομίσματος ξεκίνησε την Παρασκευή με την δημοσιοποίηση του «Σχεδίου Ανάπτυξης» της κυβέρνησης, ενός προϋπολογισμού ουσιαστικά, που περιλάμβανε την μεγαλύτερη φοροελάφρυνση εδώ και μισό αιώνα.

    Την Κυριακή, ο Kwarteng εμφανίστηκε ανενόχλητος από την άγρια ​​αντίδραση των αγορών που οδήγησε τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου σε πτώση, λέγοντας στην τηλεόραση του BBC ότι δεν θα σχολίαζε τις κινήσεις της αγοράς, αλλά όσον αφορά τις φορολογικές περικοπές, «ακολουθούν περισσότερες».

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι traders του City γκρεμίζουν τη στερλίνα σε χαμηλό 37 ετών!



    ΣΧΟΛΙΑ