• ΑΓΟΡΕΣ

    Η ώρα της Alpha, η Goldman Sachs και το ράλι στις τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης, Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank


    Από την περασμένη Παρασκευή, που η αγορά φάνηκε να απελευθερώνεται από τους… κραδασμούς του  rebalancing της περασμένης Τετάρτης, φάνηκαν τα σημάδια ότι γυρίζει και πάλι θετικά η τάση στο Χρηματιστήριο.

    Η αρχή έγινε με την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 , την ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 και την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98, ενώ χθες Τρίτη στο «παιχνίδι» μπήκε και η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 .

    Μέσα στο σαββατοκύριακο που μας πέρασε το mononews.gr είχε αναφερθεί στις προοπτικές ενός καλοκαιρινού ράλι των τραπεζών.

    Ταυτόχρονα, η αγορά εστιάζει στις σημερινές ανακοινώσεις του CEO της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65, κ. Βασίλη Ψάλτη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για «κρυμμένο άσσο στο μανίκι του». Οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι που σπεύδουν να τοποθετηθούν στη μετοχή, ποντάρουν στην επόμενη μέρα της τράπεζας, με μείωση των κόκκινων δανείων, βελτίωση της κερδοφορίας, περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, τη στιγμή που το ΤΧΣ, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου,  θα ανοίξει το παιχνίδι απομείωσης της συμμετοχής του.

    Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs απογειώνει τις τραπεζικές μετοχές με διαφορά μόλις… λίγων ημερών σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή της. Ενδιαφέρον έχει στη συγκεκριμένη ανάλυση ότι αυξάνει έως 22% την τιμή στόχο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανικός οίκος βλέπει την Alpha Bank στο 1,95 ευρώ από 1,70 πριν, που σημαίνει αύξηση 15%, τη Eurobank στο 1,70 από 1,55 ή με 10% άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη τιμή, στα 6,90 από 6,20 ευρώ την Εθνική, ήτοι 11% πιο πάνω, και άνοδο 22% την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 που την ανεβάζει στα 3,35 ευρώ από… 2,75 ευρώ.

    Ο «χρησμός» Fitch

    Στο μεταξύ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Fitch το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.

    Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με ΒΒ+, μία βαθμίδα κάτω από το επενδυτικό αξιόχρεο με θετική προοπτική.

    Οι ξένοι οίκοι, αλλά και εγχώριοι παράγοντες της αγοράς και των τραπεζών, δεν δίνουν πολλά περιθώρια στο να υπάρξει αναβάθμιση την ερχόμενη Παρασκευή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα κυβέρνηση.

    Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε 20 μέρες και η Νέα Δημοκρατία που θεωρείται το φαβορί θέλει την αυτοδυναμία.

    Οι καταλύτες

    Η Goldman Sachs, πάντως, επισημαίνει έναν αριθμό θετικών καταλυτών για τις ελληνικές τράπεζες που περιλαμβάνουν:

    1) Πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους σε επενδυτική βαθμίδα το 2ο εξάμηνο του 2023

    2) Περιθώρια για θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών (η Goldman Sachs είναι περίπου 12% μπροστά από το Reuters σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή το  2024) και 3) Περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να δώσουν μερίσματα.

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley: Μεγάλες οι προσδοκίες για την Ελλάδα – Θα συνεχίσει να υπεραποδίδει

    Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει εκ νέου τις τιμές στόχους στις ελληνικές τράπεζες

    Χρηματιστήριο: Ντελίριο για Alpha, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Jumbo

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ