• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζες: Το investor day της Αlpha και οι προϋποθέσεις για ένα καλοκαιρινό ράλι

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    Πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ και επενδυτική βαθμίδα είναι το story που έχουν οι τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι.

    Ποδαρικό με το δεξί κάνει ο κλάδος στον τελευταίο μήνα του πρώτου εξαμήνου, υπεραποδίδοντας σε σχέση με την πορεία της αγοράς από την αρχή της χρονιάς.

    To επερχόμενο investor day της Alpha την επόμενη εβδομάδα, αλλά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα πρώτου τριμήνου λειτουργούν ή αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον υποστηρικτικά, όπως αναφέρουν στα reports τους χρηματιστηριακές και ξένοι οίκοι, με ισχυρά περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης. Με την απόδοση της αγοράς +30%, η Πειραιώς ενισχύεται 91,9%, η Εθνική σχεδόν κατά 55%, η Eurobank και η Alpha περίπου 39%. Στην Alpha Bank το ΤΧΣ ελέγχει το 9%, στην ΕΤΕ το 40,39%, στη Eurobank σχεδόν το 1,4% και στην Πειραιώς το 27%.

    Η Eurobank, σύμφωνα με όσα έχει πει η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές, έχει ήδη συζητήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) το ενδεχόμενο επαναγοράς (buyback) των μετοχών που κατέχει το Ταμείο, με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι θετικές. Η έγκριση από πλευράς του επόπτη (εκτιμάται εντός διμήνου) θα «ξεκλειδώσει» τις σχετικές διαδικασίες, επιτρέποντας την υποβολή επίσημης πρότασης προς το ΤΧΣ το β’ εξάμηνο του 2023.

    Ανεξάρτητα από αυτό, στις επικείμενες Γενικές Συνελεύσεις οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Η γενικότερη ευφορία στην αγορά δεν είναι άμοιρη των πολιτικών εξελίξεων. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο τέως πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που διεκδικεί εκ νέου την πρωθυπουργία, έχουν θέσει ως βασικό λόγο για να προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις και, βεβαίως, η επενδυτική βαθμίδα την πολιτική σταθερότητα. Η οποία θα επιτευχθεί εφόσον στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η ΝΔ εκλεγεί με αυτοδυναμία, τέτοια που θα επιτρέπει να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά και την οικονομία. Άλλωστε, σύμφωνα με την Jefferies «Η πολιτική παίζει μπάλα, αλλά η ρυθμιστική αρχή είναι πιο επιφυλακτική.

    Οι τάσεις ήταν υποστηρικτικές για τις ελληνικές τράπεζες, με την έντονη τουριστική δραστηριότητα μέχρι σήμερα και ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών (ποσοστό 41%), που θέτει την προοπτική μιας σταθερής κυβέρνησης, εάν το αποτέλεσμα επαναληφθεί στον δεύτερο γύρο (κάτω από σύστημα μπόνους εδρών) που θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου», συνεχίζει η τράπεζα.

    Από την πλευρά της, η Goldman Sachs δηλώνει θετική για τις ελληνικές τράπεζες (με αξιολογήσεις Buy για την ΕΤΕ, την Πειραιώς και την Alpha Bank), διαμορφώνοντας το μέσο ROTE της κάλυψής της σε 12%/10% το 2023/24 (από 8% το 2022), με περαιτέρω βελτίωση του μέσου δείκτη CET1 σε 14,6%/15,4% (από 13,7%). Η Goldman Sachs δηλώνει σχετικά εποικοδομητική για τις ελληνικές τράπεζες (με αξιολογήσεις Buy για την ΕΤΕ, την Πειραιώς και την Alpha Bank), διαμορφώνοντας το μέσο ROTE της κάλυψής της σε 12%/10% το 2023/24 (από 8% το 2022), με περαιτέρω βελτίωση του μέσου δείκτη CET1 σε 14,6%/15,4% (από 13,7%).

    Αναμένει ότι ο συνδυασμός της υγιούς ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ (2,6%/1,5% το 2023/24 σύμφωνα με το ΔΝΤ, έναντι του περίπου 0,7%/1,3% που αναμένουν οι οικονομολόγοι της για την περιοχή της ΕΕ) και της στήριξης από τα κονδύλια της ΕΕ που εκταμιεύονται μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα επιτρέψει περίπου 5% ετησίως μέση αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά το 2023/24.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Το Κογκρέσο απέτρεψε τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ

    HΠΑ: Δεύτερη μηνιαία άνοδος στις τιμές κατοικιών τον Μάρτιο

    ΗΠΑ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποτροπή της κήρυξης στάσης πληρωμών

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ