• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Μεγάλες οι προσδοκίες για την Ελλάδα – Θα συνεχίσει να υπεραποδίδει

    Η Chiara Zangarelli της Morgan Stanley

    Η Chiara Zangarelli της Morgan Stanley


    H αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley και η οικονομολόγος Chiara Zangarelli προβλέπουν ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το 2023 και το 2024 και σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πολιτικής και δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας (IG) στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

    «Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση της υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της ζώνης του ευρώ το 2023 και το 2024. Η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος που γίνεται θετική θα πρέπει να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει αρνητικά την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και της εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων σε επίπεδο ρεκόρ», εκτιμά η Chiara Zangarelli.

    «Προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023 και 2,2% το 2024. Όσον αφορά τις τιμές, παρόμοια με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, μια διόρθωση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα σε μείωση φέτος, από 9,6% το 2022 σε 3,6% το 2023. Ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πιθανότατα σε υψηλά επίπεδα, οδηγούμενος ιδίως από τις τιμές των υπηρεσιών αναψυχής, καθώς και των ξενοδοχείων και εστιατορίων, εν όψει μιας ακόμη πολύ ισχυρής τουριστικής περιόδου», συνεχίζει η οικονομολόγος του οίκου.

    Χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η Ελλάδα βίωσε μια από τις ταχύτερες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη. Η χώρα κατάφερε να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη το 2022 και να μειώσει το επίπεδο χρέους/ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό ρεκόρ του 206% που είχε φτάσει το 2020 ως απάντηση στην πανδημία.

    Γράφημα από Morgan Stanley

    «Εμείς αναμένουμε ότι αυτή η εξυγίανση του χρέους θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έστω και με βραδύτερο ρυθμό και πιστεύουμε ότι η σταθερή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δημοσιονομικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,9% το 2022 και έως και 1,5% το 2024. Με τις πληρωμές τόκων να παραμένουν συγκρατημένες, δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους, αναμένουμε ότι το χρέος/ΑΕΠ θα μειωθεί σε 163% το 2023 και στο 153,5% το 2024», προβλέπει ο οίκος.

    Πολιτική, οικονομία και επενδυτική βαθμίδα

    Ο πρώτος γύρος των εκλογών πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και είχε ως αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει 146 έδρες στο κοινοβούλιο, μόλις πέντε έδρες λιγότερες από μια απόλυτη πλειοψηφία. Χωρίς να έχει σχηματιστεί συνασπισμός, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα προσπαθήσει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου, όταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επαναφέρει το πριμ πλειοψηφίας για το πρώτο κόμμα. Εάν η ΝΔ παρουσιάσει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό του πρώτου γύρου, θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 180 έδρες στο κοινοβούλιο σύμφωνα με τους υπολογισμούς της MS, αρκετές για να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση πλειοψηφίας.

    Γράφημα από Morgan Stanley

    «Η επιστροφή στην IG είναι σχεδόν βέβαιη. Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της ΝΔ θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του RRF. Οργανισμοί αξιολόγησης όπως η Moody’s σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό, και πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι σε ευθεία γραμμή για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες. Διατηρούμε την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει σε καθεστώς IG από τρεις από τους κυριότερους οίκους το πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά βλέπουμε τον κίνδυνο μιας νωρίτερης αναβάθμισης εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας», καταλήγει η οικονομολόγος του αμερικανικού οίκου.

    Γράφημα από Morgan Stanley

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει εκ νέου τις τιμές στόχους στις ελληνικές τράπεζες

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ