• ΑΓΟΡΕΣ

    Η ένταση στη Μέση Ανατολή επαναφέρει τα σενάρια για $100/βαρέλι στο πετρέλαιο

    Τζο Μπάιντεν-Μπένζαμιν Νετανιάχου

    Τζο Μπάιντεν – Μπένζαμιν Νετανιάχου


    Με το Ιράν να ασκεί πιέσεις για εμπάργκο στο Ισραήλ  και την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας να ρίχνει λάδι στην ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο έχει ξεφύγει από τα χαμηλά των 84 δολαρίων, με την τιμή του να βαίνει ανοδική.

    Την Τετάρτη βρέθηκε σε υψηλά δύο εβδομάδων με τα σενάρια για έκρηξη τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι ή ακόμα πιο ζοφερές προβλέψεις για 150 δολάρια το βαρέλι να έχουν επιστρέψει.

    Tο WTI Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,66 δολάρια ή 1,9% στα 88,32 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 3 Οκτωβρίου.

    Στο ICE Futures στο Λονδίνο, το Brent Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 1.60 δολαρίων, για να διαμορφωθεί στα 91,50 δολάρια το βαρέλι.

    Ο κίνδυνος για τα αποθέματα

    Πολλοί αναλυτές θεωρούν –από την πρώτη στιγμή της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- ότι η άνοδος στη τιμή συγκρατείται από το πλεόνασμα της αγοράς, αλλά και από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    Οι αναλυτές της Barclays, ύστερα και από τα τελευταία γεγονότα εκτιμούν ότι η αντίδραση των αγορών είναι μέχρι στιγμής «μετρημένη» και η συνολική επίπτωση «συγκριτικά ήπια», σε σχέση με το μέγεθος της έντασης.

    Στην Deutsche Bank παρατηρούν ότι οι αγορές μπορεί να βρίσκονται σε «ένα πολύ επικίνδυνο και λεπτό μοτίβο αναμονής» και πώς χωρίς να έχουν κάποια αίσθηση για το πού θα οδηγήσει όλο αυτό, αξιολογούν τον κίνδυνο με ψυχραιμία.

    Οι traders πάντως βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των αμερικανικών αποθεμάτων με τον μεγαλύτερο κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, με μείωση κατά 21 εκατομμύρια βαρέλια.

    Οι απειλές του Ιράν που εκτόξευσαν τις τιμές

    Η έκκληση του Ιράν για εμπάργκο στο Ισραήλ από τις μουσουλμανικές χώρες, μετά από τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, οδήγησε σε εκτόξευση ακόμα και κατά 3% των τιμών. Σταδιακά υποχώρησαν οι τιμές, όμως οι ανησυχίες για ελλείψεις στον εφοδιασμό παραμένουν.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι το σενάριο ενός εμπάργκο περισσότερο θα λειτουργήσει ως μία συμβολική κίνηση.

    Το Ισραήλ έχει περιθώρια να ξεπεράσει οποιοδήποτε εμπάργκο, αν και μεγάλο μέρος της προμήθειάς του προέρχεται από το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, δύο μουσουλμανικά έθνη στην πλειοψηφία τους.

    Στις γεωπολιτικές ανησυχίες προστίθενται και τα αισιόδοξα στοιχεία από το ΑΕΠ της Κίνας, τα οποία οδήγησαν σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου, αλλά οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί με την οικονομία της χώρας και δεν θεωρούν ότι θα υποστηρίξει μια σταθερή άνοδο στην τιμή πετρελαίου

    Το Μεσανατολικό και το πετρέλαιο

    Ο αρθρογράφος του Reuters, Jamie McGeever, κάνει μία αναδρομή στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή τις προηγούμενες δεκαετίες και πώς αυτές επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου.

    «Στα τέλη του 2008 το αργό πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε αρχικά απότομη άνοδο στα 50 δολάρια το βαρέλι από 35 δολάρια το βαρέλι, αλλά στο τέλος της σύγκρουσης των τριών εβδομάδων είχε επανέλθει στα 32 δολάρια το βαρέλι.

    Ομοίως το 2006 αυξήθηκε σε ένα τότε υψηλό ρεκόρ πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι από περίπου 73 δολάρια το βαρέλι, αλλά μέχρι το τέλος του πολέμου είχε επιστρέψει στα 73 δολάρια. Και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014 το αργό Brent έπεσε περίπου 10 δολάρια στα 93 δολάρια το βαρέλι», αναφέρει.

    Ο ίδιος καταλήγει ότι εάν  δεν υπάρξει μια δραματική κλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες, οι επενδυτές δεν θα ανατρέψουν τα τρέχοντα επίπεδα της τιμής του πετρελαίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ισχυρή άνοδος για χρυσό και πετρέλαιο λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών

    Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες με επίκεντρο το Ισραήλ

    Χρηματιστήριο: Πολλές συναλλαγές σε Alpha, ETE, με +3,64% η ΤΕΝΕΡΓ, ποια small cap ξεχώρισαν



    ΣΧΟΛΙΑ