• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Ράλι τιμών πυροδότησε η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας

    • Bloomberg
    Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν καθώς η θανατηφόρα έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας αύξησε την ανησυχία για περαιτέρω ένταση στη Μέση Ανατολή.

    Το West Texas Intermediate ανέβηκε πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι, μετά την διακύμανση άνω των 2 δολαρίων που σημείωσε την Τρίτη.

    Μετά την έκρηξη, οι ηγέτες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής ακύρωσαν τη σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν, δυσκολεύοντας την προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα επεκταθεί στη Μέση Ανατολή.

    Την ίδια ώρα, η τιμή του αργού ενισχύθηκε την Τετάρτη και από τα στοιχεία που δείχνουν καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου, καθώς και από τις ενδείξεις ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν σημειώσει περαιτέρω μείωση.

    Oil Surges After Hospital Blast in Gaza | Crude has had a rocky few sessions as Israel-Hamas war continues
    Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε μετά από την έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα

    Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει συγκλονιστεί από την κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

    Οι έμποροι βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που το Ισραήλ επιλέξει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα, πυροδοτώντας πιθανώς μια ευρύτερη σύγκρουση που μπορεί να εμπλέξει και το Ιράν, βασικό προμηθευτή αργού, καθώς και άλλα κράτη. Η Τεχεράνη υποστηρίζει τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ.

    «Σαφώς μια διεύρυνση της σύγκρουσης θα έφερνε περισσότερους κινδύνους προσφοράς σε μια αγορά που είναι ήδη πολύ σφιχτή», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. «Ο πιο άμεσος κίνδυνος εφοδιασμού παραμένει αναφορικά με τα ιρανικά βαρέλια».

    Μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο που άφησε εκατοντάδες νεκρούς, οι αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

    Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ρουκέτα από την μαχητική οργάνωση Παλαιστινιακή Τζιχάντ. Το Πεντάγωνο είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για το ποιος ήταν υπεύθυνος.

    Τα συμβόλαια Νοεμβρίου του WTI ενισχύονταν νωρίτερα κατά 2,1%, στα 88,50 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας υψηλότερη τιμή στα 89,09 δολάρια.

    Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του brent με άνοδο 1,9%, διαπραγματεύονταν στα 91,61 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters: Ελπίζω το ΤΧΣ να πουλήσει σε μακροπρόθεσμους επενδυτές

    Ray Dalio: Όχι στα ομόλογα, ναι στα μετρητά λέει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής

    ΙΟΒΕ: H συνολική αξία εγχώριων συναλλαγών το 2022 με κάρτες ξεπέρασε την αξία αναλήψεων μετρητών

     



    ΣΧΟΛΙΑ