• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    • NewsRoom
    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

    Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος, χωρίς να ξεχωρίζει όμως κάποια σαφής τάση.

    Η στερλίνα ήταν ο νικητής της εβδομάδας καθώς οι αγορές αγνόησαν την αδυναμία στις λιανικές πωλήσεις, ενώ το ΓΕΝ παρουσίασε χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με όλα τα άλλα νομίσματα της G10 όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερή την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική διαχείρισης της καμπύλης αποδόσεων κατά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

    Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών είχαν ανάμεικτη επίδοση, καθώς η ισχύς του πέσο Χιλής καθώς επίσης και των περισσότερων νομισμάτων της Ανατολικής Ασίας αντισταθμίστηκε από τις απότομες πτώσεις του ρεάλ Βραζιλίας και του ραντ Νότιας Αφρικής.

    Οι πολιτικές ανησυχίες εντείνονται, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Βραζιλίας.

    Αυτή η εβδομάδα είναι σχετικά ήσυχη όσον αφορά τις ανακοινώσεις πολιτικής, αλλά θα υπάρξουν κάποιες μακροοικονομικές εκθέσεις. Αναμένουμε να δούμε σημαντική ανάκαμψη στους δείκτες της Ευρωζώνης καθώς οι φόβοι για ύφεση υποχωρούν.

    Τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι δείκτες PMI οικονομικής δραστηριότητας για όλους τους μεγάλους οικονομικούς τομείς.

    Την Τετάρτη, η προσοχή θα στραφεί στην πρώτη ανάγνωση της αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο όπου αναμένεται να παρουσιάσει υγιή ανάπτυξη και αργότερα την Παρασκευή στην έκθεση για τον δομικό πληθωρισμό (PCE) των ΗΠΑ η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει τη μέτρια καθοδική τάση του βασικού πληθωρισμού.

    Και τα δύο, θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτα νέα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

    Στερλίνα

    Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μικτά οικονομικά δεδομένα όπως αντίστοιχα και οι ΗΠΑ. Η έκθεση για την απασχόληση για το Νοέμβριο ήταν ισχυρή και ο βασικός πληθωρισμός δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης, αλλά οι λιανικές πωλήσεις ήταν αδύναμες, ίσως παρασυρμένες από το κρύο και τη χρονική στιγμή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Οι αγορές επέλεξαν να επικεντρωθούν στα θετικά και η στερλίνα βρέθηκε στην κορυφή των πινάκων της G10 την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από το περασμένο καλοκαίρι.

    Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κινηθεί σε μόλις 25 μονάδες βάσης. Έτσι, ο δρόμος της ελάχιστης αντίστασης για τη στερλίνα βραχυπρόθεσμα φαίνεται να είναι ανοδικός.

    Ευρώ

    Συνεχίζει να αυξάνεται η αισιοδοξία ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποφύγει την ύφεση. Αυτή την εβδομάδα, το επενδυτικό κλίμα και οι εγγραφές νέων αυτοκινήτων προστέθηκαν στο αισιόδοξο κλίμα, αλλά η κύρια επιβεβαίωση θα πρέπει να προέλθει από τους δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιανουάριο που θα δημοσιευθούν.

    Η έξοδος της Κίνας από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων COVID συνεχίζει να τροφοδοτεί το ράλι του ευρώ, όπως και η αίσθηση ότι ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί.

    Μερικοί ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν περαιτέρω την πρόσφατη επιθετική ρητορική και να βοηθήσουν το ευρώ.

    Δολάριο ΗΠΑ

     Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είδαμε ανάμεικτες αναφορές οικονομικών δεδομένων και από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας έρχονται σε αντίθεση με την αδυναμία των ομολογουμένως πολύ ασταθών μηνιαίων στοιχείων λιανικών πωλήσεων.

    Τα επιτόκια παρουσίασαν μια ευμετάβλητη εβδομάδα, αλλά κατέληξαν λίγο πολύ εκεί όπου είχαν ξεκινήσει. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ είναι απίθανο να κάνουν δηλώσεις που θα μπορούσαν να κινήσουν την αγορά όταν βρισκόμαστε τόσο κοντά χρονικά στη βασική συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, αλλά τα νούμερα του ΑΕΠ και, το πιο σημαντικό, η έκθεση για τον δομικό πληθωρισμό (PCE) θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αφήγημα ότι η FED φτάνει κοντά στο τέρμα της αύξησης των επιτοκίων.

    Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό του δομικού πληθωρισμού PCE, ίσως τον πιο σημαντικό δείκτη πληθωρισμού στα μάτια της κεντρικής τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Γιατί υπερδιπλασίασε το στόχο στην Πειραιώς και άλλαξε τη σύσταση σε Buy από Neutral

    Μπάρι Σίλμπερτ: Η άνοδος και η πτώση του crypto-billionaire της Genesis



    ΣΧΟΛΙΑ