• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Γιατί υπερδιπλασίασε το στόχο στην Πειραιώς και άλλαξε τη σύσταση σε Buy από Neutral

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου


    Η Goldman Sachs προέβη σε στροφή 180 μοιρών στην άποψή της για την Τράπεζα Πειραιώς.

    Ο Waleed Mohsin του αμερικανικού επενδυτικού οίκου αναβάθμισε τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς σε «Buy» από «Neutral» με αναθεωρημένο στόχο τιμής για το δωδεκάμηνο σε €2,2 από €1 και 39% περιθώριο ανόδου.

    «Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, η Πειραιώς συνεχίζει την πρόοδο στα 3Cs (βασικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, πιστωτική ποιότητα και δημιουργία κεφαλαίων) και βρίσκεται μπροστά από την καθοδήγηση για τον δείκτη κεφαλαίων CET1, τον οποίο αναμένουμε στο 12%/13%/14% το 2023/24/25 έναντι καθοδήγησης για 11%/12%/13%.

    Προβλέπουμε ότι η Πειραιώς θα επιτύχει αύξηση 2,6 ποσοστιαίων μονάδων σε αποδοτικότητα ROTE κατά το 2022-24 και 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στον δείκτη CET1 και θα φτάσει τον δείκτη κάλυψης των NPEs στο 65% το 2024 από 52% το 2022.

    Επιπλέον, αναμένουμε ότι η Πειραιώς θα είναι μεταξύ των τραπεζών που θα επιτύχουν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη βελτιστοποίηση του κόστους κατά την περίοδο 2022-25 με μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα (C/I) κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με μια μέση μείωση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων για τις άλλες ελληνικές τράπεζες, και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το guidance για επίπεδα χαμηλότερα του 40% στο δείκτη C/I το 2025.

    Θα βλέπαμε την ανακοίνωση για ένα πιθανό μέρισμα από τις ΕΤΕ/Eurobank στο πρώτο τρίμηνο φέτος ως θετικό μήνυμα και καταλύτη για την Πειραιώς, καθώς θα ενισχύσει τις μερισματικές προσδοκίες για την Πειραιώς και θα επιβεβαιώσει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα είναι επαρκή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», αναφέρει ο οίκος.

    Πού βλέπει περισσότερη άνοδο στην Τράπεζα Πειραιώς

    «Παρά το απότομο re-rating της μετοχής τους τελευταίους έξι μήνες, πιστεύουμε ότι η αποτίμηση της τράπεζας στις 0,3 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας για το 2024 (P/TBV) δεν αντικατοπτρίζει ακόμη πλήρως τους μεσοπρόθεσμους στόχους αποδοτικότητας ROTE και κεφαλαιακής επάρκειας. Σημειώνουμε ότι η Πειραιώς συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε ουσιαστικό discount σε σχέση με τους ανταγωνιστές, δηλαδή στις 0,30 φορές έναντι Alpha/ΕΤΕ/Eurobank σε 0,40x/0,56x/0,61x.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, η πορεία του CET1 για την Πειραιώς το 2022- 24 θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πορεία που παρατηρείται για την ΕΤΕ/Eurobank κατά το 2020-22, η οποία τελικά μεταφράστηκε σε re-rating τόσο για την ETE, όσο και για την Eurobank, από δείκτη P/TBV σε 0,2-0,3x το 2020 σε 0,6x σήμερα και εκτιμούμε ότι ο δείκτης κεφαλαίων CET1 της Πειραιώς θα αυξηθεί από 11% το 2022 σε 13% το 2024», εξηγεί η GS.

    Τι αλλάζει στις εκτιμήσεις της

    «Οι εκτιμήσεις μας για το EPS της Πειραιώς αλλάζουν κατά 3%/16%/5% κατά την περίοδο 2022-24 αντανακλώντας την αύξηση των NII (σε έναν πιο εμπροσθοβαρή ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τα μέσα του 2022 σε σχέση με το αναμενόμενο) και την επικαιροποιημένη ανάλυση ευαισθησίας NIM, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από τις πιο συντηρητικές παραδοχές για το κόστος κινδύνου και τα έξοδα.

    Χρησιμοποιούμε τώρα επίσης ένα κόστος μετοχικού κεφαλαίου (CoE) 16% για την Πειραιώς (από 17% προηγουμένως), το οποίο είναι σύμφωνο με αυτό άλλων ελληνικών τραπεζών, καθώς αναμένουμε ότι η ιστορική διαφορά στο COE της Πειραιώς έναντι άλλων τραπεζών θα συμπιέζεται επίσης με τη βελτίωση του CET1.

    Τέλος, μεταθέτουμε την αποτίμησή μας στο 2024 (από 2023). Ο συνδυασμός αυτών των αλλαγών μεταφράζεται σε μια νέα 12μηνη τιμή-στόχο των 2,2 ευρώ (από 1,0 ευρώ), η οποία συνεπάγεται 39% περιθώριο ανόδου», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος.

    Οι βασικοί κίνδυνοι που παραμονεύουν

    Το πρώτο στοιχείο είναι οι πιο αδύναμες από τις αναμενόμενες μακροοικονομικές προοπτικές: Το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% για την Ελλάδα φέτος, η οποία είναι από τα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την Ευρώπη και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η χαμηλότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη επιχειρηματική και καταναλωτική δραστηριότητα και να μεταφραστεί σε χαμηλότερη αύξηση των δανείων και των εσόδων από προμήθειες, καθώς και να επηρεάσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.

    Χαμηλότερο όφελος από τα υψηλότερα επιτόκια: Στην ανάλυση της GS για το NIM, εξάγεται μια περικοπή της τάξης των 30 μ.β. στο NIM από μια αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μ.β. την περίοδο 2022-24. Ταχύτερη από την αναμενόμενη ανατιμολόγηση των καταθέσεων ή χαμηλότερη μετακύλιση των δανείων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ευαισθησία του NIM. Επιπλέον, εάν ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στο ενεργητικό είναι πιο σημαντικός από ό,τι υποδεικνύει, αυτό θα αντισταθμίσει το όφελος από τα υψηλότερα επιτόκια στην πλευρά των εσόδων.

    Ανταγωνιστικές πιέσεις που επηρεάζουν την τιμολόγηση και τους όγκους: Μετά την επίλυση των NPE, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια για ανάπτυξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις τιμές και, ως εκ τούτου, να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη ή συμπίεση του περιθωρίου κέρδους για τις τράπεζες.

    Μικρότερο περιθώριο για εξοικονόμηση κόστους: Υπολογίζεται ότι ο δείκτης C/I της Πειραιώς θα μειωθεί κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες κατά την περίοδο 2022-25, φθάνοντας στην καθοδήγησή της για χαμηλότερο δείκτη C/I από 40% το 2025. Επιτάχυνση των δαπανών, υψηλότερες από τις αναμενόμενες δαπάνες για την ψηφιοποίηση ή χαμηλότερη εξοικονόμηση κόστους θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην επίτευξη του guidance και να μειώσει τις προβλέψεις μας για τα κέρδη.

    Δυσμενείς πολιτικές ή ρυθμιστικές ενέργειες που σχετίζονται με το μέρισμα ή περιορισμούς ή μέτρα προστασίας των καταναλωτών: Για παράδειγμα, ο οίκος σημειώνει ότι τον Δεκέμβριο πέρυσι, η Ελληνική κυβέρνηση πρότεινε μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, τα οποία ενώ, σύμφωνα με την ανάλυσή της, θα πρέπει να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στα κέρδη ανά μετοχή το 2023 (στο 1-3% περίπου), τυχόν πρόσθετα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικότερο αντίκτυπο στα κέρδη.

    Διαβάστε επίσης:

    Χένρι Χόλτερμαν: Από το μηδέν στα 9 μηδενικά – Πώς η Reggeborgh έγινε ένας κολοσσός δισεκατομμυρίων



    ΣΧΟΛΙΑ