• Cryptocurrencies

    Μπάρι Σίλμπερτ: Η άνοδος και η πτώση του crypto-billionaire της Genesis

    • NewsRoom
    Barry Silbert επικεφαλής της DCG, μητρικής της Genesis

    Barry Silbert επικεφαλής της DCG, μητρικής της Genesis


    Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απ’ όταν ο Μπάρι Σίλμπερτ, ο ιδρυτής της  Digital Currency Group, στην οποία ανήκει το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Genesis βρισκόταν στην όγδοη θέση των πιο πλούσιων επιχειρηματιών της crypto βιομηχανίας του Forbes.

     Η κατάρρευση του δισεκατομμυριούχου ήρθε μόλις σε εννέα μήνες, με το Genesis να υποβάλλει την περασμένη Παρασκευή αίτηση πτώχευσης. Η εταιρεία, καθώς και οι θυγατρικές Genesis Global Capital LLC και Genesis Asia Pacific Pte, αιτήθηκαν την υπαγωγή τους στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ για προστασία από πιστωτές.

    Νέο ντόμινο στη βιομηχανία των crypto

    Η χρεοκοπία της Genesis Global του Barry Silbert μπορεί να μην έπληξε τις αγορές κρυπτογράφησης στον βαθμό που το έκανε η κατάρρευση της FTX του Sam Bankman-Fried, αλλά περιλαμβάνει μια λίστα κορυφαίων πιστωτών με εξίσου μεγάλες απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.

    Σε περίπου επτά πιστωτές οφείλει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια. Μακράν η μεγαλύτερη είναι μια αξίωση 766 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με πελάτες του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης Gemini, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις στα χρήματά τους , από τη μονάδα δανεισμού της Genesis. Οι εταιρείες που συνδέονται με το FTX έχουν 10 αξιώσεις άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια αναθεωρημένη λίστα που κατατέθηκε το Σάββατο.

    Συνολικά, η Genesis οφείλει στους 50 κορυφαίους πιστωτές της 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Και δεν είναι μόνο αυτό . Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μητρική Digital Currency Group οφείλει στις θυγατρικές της περισσότερα από 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το χρέος της DCG προς τη Genesis, από την οποία αντλούσε συνεχώς κεφάλαια.  περιλαμβάνει δάνεια ύψους 575 εκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν τον Μάιο του τρέχοντος έτους και γραμμάτιο 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με λήξη τον Ιούνιο του 2032, σύμφωνα με το πτωχευτικό δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

    Η άνοδος και η πτώση ενός τραπεζίτη

    Το Bloomberg περιγράφει τον Σίλμπερτ ως έναν 46χρονο διευθύνοντα σύμβουλο που έχει το βλέμμα και τον χαρακτήρα ενός μεσαίου διευθυντή μιας περιφερειακής τράπεζας. Παρά τον σκληρό και δύσκολο χαρακτήρα του, όπως αναφέρεται, κατάφερε να δικτυωθεί στην βιομηχανία ύστερα από μία μακρά θητεία στο trading του Bitcoin και πέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών όπως των Winklevoss και την Softbank.

    Πριν ασχοληθεί με τον μαγικό κόσμο της κρυπτογράφησης, ο Σίλμπερτ είχε εργαστεί ως επενδυτικός τραπεζίτης και είχε εμπλακεί στην υπόθεση πτώχευσης της Enron. To «χάρισμά» του στην κρυπτογράφηση τον οδήγησε κάποια στιγμή στο να έχει μια περιουσία 3 δις δολαρίων.  Καθώς η άνθιση των κρυπτονομισμάτων του χάριζε χρήματα και δύναμη, φιλοδοξούσε να μετατρέψει την DCG σε όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων παρόμοιο με την Standard Oil που θα κυριαρχούσε στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων.

    Η κατάρρευση του mega-fund Three Arrows Capital, την περασμένη Άνοιξη,  ήταν το πρώτο ισχυρό πλήγμα γι’ αυτόν. Νωρίτερα είχε παίξει με όλους τους θολούς κανόνες που είχαν επιλέξει και οι ανταγωνιστές του, δηλαδή λειτουργούσε ως τράπεζα, προσφέροντας τεράστιες αποδόσεις. Ωστόσο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της άνθισης  της κρυπτογράφησης, είχαν εκφραστεί έντονες αμφιβολίες σχετικά με το πώς το Genesis θα μπορούσε να προσφέρει τόσο υψηλές αποδόσεις.

    Με την κατάρρευση της FTX, του μέχρι πρότινος τρίτου μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, το Genesis σταμάτησε απότομα της αναλήψεις, επηρεάζοντας ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τη Gemini, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία μεγάλη και δημόσια κόντρα μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματιών στην κρυπτογράφηση Winklevoss (στους οποίους ανήκει η Gemini) με τον Σίλμπερτ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ιδρυτής της πλατφόρμας crypto Bitzlato για «ξέπλυμα» 700 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ