• ΑΓΟΡΕΣ

    H ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλεί τους επενδυτές να κρατούν… ομπρέλα – Τι βλέπει για μετοχές, αμοιβαία, «πράσινα ομόλογα»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλεί τους επενδυτές να κρατούν… ομπρέλα – Τι βλέπει για μετοχές, αμοιβαία, «πράσινα ομόλογα»


    Tα… χειρότερα προβλέπει για τις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο η ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ESMA) θέτοντας τις κατά τόπους αρχές, μεταξύ των οποίων και την ελληνική, σε εγρήγορση.

    Η ESMA εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί όσο αυξάνεται το ενεργειακό κόστος, παρατηρείται μεγάλη μείωση στις τιμές των μετοχών, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στο ά εξάμηνο του 2022, ανακόπτοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2020.

    Οι ανησυχίες για τα μακροπρόθεσμα επιτόκια μείωσαν τους δείκτες τιμής προς κέρδη και αύξησαν τη μεταβλητότητα, παρατηρεί η ευρωπαϊκή ανεξάρτητη Αρχή.

    Οι πληθωριστικές πιέσεις και η αναμενόμενη νομισματική πολιτική έπληξαν τις αποτιμήσεις στις αγορές σταθερού εισοδήματος, όπου οι αποδόσεις και τα spreads έφθασαν σε υψηλά πολλών ετών.

    Η διεύρυνση των spreads σηματοδότησε νέες και αυξανόμενες ανησυχίες για την ικανότητα χρέους των κρατών μελών.

    Ο τομέας των αμοιβαίων κεφαλαίων επέδειξε ανθεκτικότητα, με περιορισμένο αντίκτυπο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών ενίσχυσε τις ανησυχίες και ο επιτοκιακός κίνδυνος έχει αυξηθεί όσο συντηρείται η άνοδος του πληθωρισμού.

    Η πτώση της απόδοσης οδήγησε σε αιτήματα εξαγοράς σε ομολογιακά κεφάλαια το α’ εξάμηνο του 22.

    Επίσης παρατηρήθηκαν σημαντικές εκροές στα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος και πως η έξοδος από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα είναι μια μεσοπρόθεσμη πρόκληση.

    Οι αμερικανικές αγορές παρουσιάζουν ανακατανομή σε περιουσιακά στοιχεία που προστατεύονται από τον πληθωρισμό, η οποία δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί στην ΕΕ.

    Οι πρωτογενείς αγορές μετοχών επιβραδύνθηκαν απότομα μετά τα επίπεδα ρεκόρ του 2021, με  χαμηλότερη στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού οι εισαγωγές νέων μετοχών ήταν η χαμηλότερη εδώ και 15 χρόνια!

    Επίσης, τα δύο τρίτα των αρχικών δημόσιων εγγραφών που έγιναν το 2021 διαπραγματεύονταν κάτω από την τιμή έκδοσης στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 22.

    Η έκδοση εταιρικών ομολόγων ήταν επίσης «ήρεμη». Ωστόσο, η έκδοση για άλλους τύπους συναλλαγών παρέμεινε ισχυρή, ειδικά για τιτλοποιημένα προϊόντα.

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσίασε μια νέα και δυνητικά σημαντική πρόκληση για το κλίμα της ΕΕ, καθώς ορισμένες χώρες στράφηκαν στον άνθρακα για να αντισταθμίσουν τις χαμηλότερες ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

    Επίσης, είχε ασύμμετρο αντίκτυπο στις αγορές ESG. Η έκδοση ομολόγων EU ESG επιβραδύνθηκε το α’ εξάμηνο του 22.

    Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν καθαρές εκροές τον Μάρτιο του 2022 για πρώτη φορά σε 2 χρόνια. Ωστόσο, η χρηματοδότηση με κεφάλαια ESG διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό και η τιμολόγηση των μακροπρόθεσμων πράσινων ομολόγων αποδείχθηκε ανθεκτική.

    Ακόμα και οι αγορές στα κρυπτονομίσματα μειώθηκαν πάνω από 60% σε αξία το 1ο εξάμηνο του 2022 από το υψηλό όλων των εποχών το 2021, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, υπογραμμίζοντας και πάλι τους υψηλούς κινδύνους μακροοικονομικούς κινδύνους.

    Διαβάστε επίσης

    Intracom Telecom και MAS ΑΕ αναλαμβάνουν έργο υλοποίησης του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, παρά την κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ