• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman, UBS: Η χειρότερη χρονιά από το 2008 για τις ευρωπαϊκές μετοχές

    • Bloomberg
    φωτογραφία: bloomberg

    φωτογραφία: bloomberg


    Οι στρατηγικοί αναλυτές έχουν μειώσει τους στόχους τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τις Goldman Sachs και UBS να αναμένουν τώρα τη χειρότερη χρονιά για τους τίτλους της περιοχής από το 2008.

    O δείκτης Stoxx Europe 600 θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2022 στις 444 μονάδες, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 9,1% και τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2018, σύμφωνα με τον μέσο όρο 16 εκτιμήσεων που περιλαμβάνονται στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg. Οι στόχοι των πιο απαισιόδοξων αναλυτών δείχνουν τη χειρότερη απόδοση από την πτώση 46% κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Ενώ ο στόχος των 444 μονάδων συνεπάγεται 5% άνοδο από το κλείσιμο της Τετάρτης, η πιθανότητα ισχυρής ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο εξασθενεί, με τους αναλυτές να μειώνουν τις εκτιμήσεις κατά 23 μονάδες από την αρκετά αισιόδοξη έρευνα του περασμένου μήνα. Η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για τις ροές αερίου σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων και τους φόβους για επικείμενη ύφεση ενισχύουν τις προκλήσεις.

    Strategists see European stocks ending 2022 with a 9.1% decline, worst since 2018
    Οι αναλυτές βλέπουν τις ευρωπαϊκές μετοχές να κλείνουν το 2022 με πτώση 9,1%, τη χειρότερη από το 2018

    “Η εκτίμηση για μεγαλύτερες προκλήσεις στα επόμενα τρίμηνα, παρουσιάζει μια σημαντική αλλαγή στο μείγμα ανάπτυξης-πληθωρισμού”, ανέφερε η αναλύτρια της UBS, Sutanya Chedda, η οποία μείωσε τον στόχο της για τον δείκτη κατά 15% στις 410 μονάδες, που συνεπάγεται πτώση 16% για το 2022.

    “Η αβεβαιότητα για την προσφορά φυσικού αερίου και η περιορισμένη ροή ρωσικού αερίου ειδικότερα, αναμένεται να διατηρήσει τις τιμές ενέργειας σε υψηλό επίπεδο”, πρόσθεσε, αναμένοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει στάσιμη στα επόμενα τρίμηνα.

    Οι αναλυτές της Goldman Sachs επίσης περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους για τον στόχο εξαμήνου κατά 15% τον προηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας πτώση 20% για τον δείκτη το 2022.

    Προβλέπουν επίσης αύξηση των κερδών του Stoxx 600 κατά 7% αυτό το έτος, ενώ υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις για αύξηση των κερδών ανά μετοχή το 2023 στο 0% από το 5% προηγουμένως.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακάμψει από το χαμηλό 18 μηνών που είχαν φτάσει στις αρχές Ιουλίου, αλλά παραμένουν χαμηλότερα 13% φέτος, εν μέσω σειράς ανησυχιών που συνεχίζουν να αυξάνονται.

    Οι αυξημένες τιμές των βασικών εμπορευμάτων συνέχισαν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, που έφτασε στο ρεκόρ του 8,6% στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης.

    Οι φόβοι για ύφεση στην περιοχή αυξάνονται, ενώ η διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους, είναι ακόμη πιθανή, παρά το γεγονός ότι η επανέναρξη των ροών μέσω του Nord Stream έφερε μια ανακούφιση.

    Η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι είναι η τελευταία ανησυχία για τους επενδυτές, θέτοντας το σκηνικό για εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας στην ήπειρο.

    Κορύφωση της απαισιοδοξίας

    Ωστόσο, καθώς ο Stoxx 600 νωρίτερα αυτόν τον μήνα πλησίασε τον χαμηλότερο στόχο της έρευνας του Bloomberg — μια πρόβλεψη για 380 μονάδες από τον στρατηγικό αναλυτή της TFS Derivatives, Stephane Ekolo — ορισμένοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το χαμηλότερο επίπεδο έχει ήδη καταγραφεί.

    «Θα συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε αδυναμία ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση ορισμένων θέσεων πριν από το τέλος του έτους, καθώς η ανάπτυξη και η δυναμική του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι πιο ευνοϊκές για τις ευρωπαϊκές μετοχές», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Charles de Boissezon. «Το επόμενο τρίμηνο μπορεί να παραμείνει ασταθές, αλλά δεν πρέπει να είμαστε μακριά από την κορύφωση της απαισιοδοξίας», είπε.

    Η αναλύτρια της Bank of America, Milla Savova, συμφωνεί ότι ο Stoxx 600 έχει πιάσει πάτο. «Δεν βλέπουμε περαιτέρω αρνητικά σημεία για τον Stoxx 600 μετά την απότομη πτώση από τον Ιανουάριο, γι’ αυτό αυξήσαμε τη στάση μας στην αγορά από αρνητική σε ουδέτερη τον περασμένο μήνα», δήλωσε η Savova, η οποία επανέλαβε τον στόχο της για τον δείκτη στο τέλος του έτους στις 430 μονάδες.

    Αλλά για κάποιους άλλους, η απαισιοδοξία παραμένει. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της Bank of America αναμένουν να δουν περισσότερες μειώσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές το επόμενο έτος, από περίπου το ένα τρίτο τον Ιούνιο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Επέστρεψαν οι ταύροι στη Wall Street; Για παγίδες προειδοποιούν οι αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ