Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η πορεία των εκθέσεων της Santander για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσα στο 2026 αποτυπώνει μια σταδιακή, αλλά σαφή αλλαγή ανάγνωσης για τον όμιλο. Από την αρχική κάλυψη με τιμή στόχο €49, στην αναβάθμιση στα €53 μετά την ενσωμάτωση της Εγνατίας Οδού και, στη συνέχεια, στη νέα υψηλότερη τιμή στόχο των €58, ο ισπανικός οίκος χτίζει την επενδυτική του θέση πάνω σε ένα βασικό επιχείρημα. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν αποτιμάται πλέον ως ένας παραδοσιακός κατασκευαστικός και ενεργειακός όμιλος, αλλά ως όχημα υποδομών μεταφορών, με μακροχρόνιες παραχωρήσεις, προβλέψιμες ταμειακές ροές και αυξανόμενη αξία έως την επόμενη δεκαετία.

Η αφετηρία ήταν η έκθεση της 14ης Ιανουαρίου 2026, όταν η Santander ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με σύσταση «υπεραπόδοση» και τιμή στόχο €49 για το τέλος του 2026. Τότε, ο οίκος έβλεπε περιθώριο ανόδου άνω του 90%, θεωρώντας ότι η αγορά υποτιμούσε το χαρτοφυλάκιο υποδομών της εισηγμένης. Το βασικό σκεπτικό ήταν ότι η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή είχε επιταχύνει τον μετασχηματισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε σχεδόν καθαρό επενδυτικό όχημα μεταφορικών υποδομών, με αιχμή τους αυτοκινητοδρόμους.

1

Από εκείνη την πρώτη ανάλυση, η Santander είχε θέσει το πλαίσιο που εξηγεί και τις επόμενες αναβαθμίσεις. Ο οίκος έδινε ιδιαίτερη σημασία στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων, το οποίο διαχειρίζεται πολύ μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους με διόδια και έχει μεγάλη μέση διάρκεια ζωής. Η Αττική Οδός, η Νέα Οδός, η Κεντρική Οδός, η Ολυμπία Οδός, η Εγνατία Οδός και τα έργα στη Βόρεια Κρήτη συγκροτούν, σύμφωνα με τη Santander, ένα χαρτοφυλάκιο που μπορεί να διπλασιάσει τα λειτουργικά κέρδη από τους αυτοκινητοδρόμους έως το 2030 και τα μερίσματα έως το 2031.

Η δεύτερη κίνηση ήρθε στις 25 Μαΐου, όταν ο Jose Manuel Arroyas επανήλθε με νέα τιμή στόχο €53, από €49, διατηρώντας τη σύσταση «υπεραπόδοση». Η αιτία της αναβάθμισης ήταν η Εγνατία Οδός. Η Santander εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2026 θα ήταν η πρώτη ουσιαστική εικόνα της «νέας» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς θα περιλάμβαναν για πρώτη φορά την ενοποίηση της Εγνατίας Οδού. Για τον ισπανικό οίκο, το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο δεν ήταν απλώς μια νέα παραχώρηση στο χαρτοφυλάκιο, αλλά ένας πιθανός μελλοντικός καταλύτης αξίας, που θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί σε ένα από τα πολυτιμότερα assets του ομίλου.

Οι αριθμοί της έκθεσης του Μαΐου έδειχναν ακριβώς αυτή τη μετατόπιση. Η Santander περίμενε αύξηση 36% στα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου, με βασικούς οδηγούς την πρώτη συνεισφορά της Εγνατίας Οδού και την καλή κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους. Η κίνηση στην Αττική Οδό αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, ενώ στην Εγνατία Οδό κατά 4,5%. Οι παραχωρήσεις προβλεπόταν να δώσουν έσοδα €163 εκατ., αυξημένα κατά 38%, με τους αυτοκινητοδρόμους να φτάνουν τα €146 εκατ., αυξημένα κατά 43%.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αναβάθμιση στα €53 δεν στηριζόταν μόνο σε υψηλότερες προβλέψεις για ένα τρίμηνο. Η Santander έβλεπε αλλαγή ποιότητας στα κέρδη. Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου προβλέπονταν στα €959 εκατ., μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση, όμως τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη στα €159 εκατ., αυξημένα κατά 17%. Με άλλα λόγια, ο κύκλος εργασιών μπορεί να υποχωρούσε λόγω χαμηλότερης συμβατικής ενέργειας, αλλά η κερδοφορία αποκτούσε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, επειδή οι παραχωρήσεις έχουν υψηλότερα περιθώρια και πιο προβλέψιμες ροές.

Η τρίτη και πιο πρόσφατη κίνηση έγινε με την έκθεση στις 2 Ιουνίου 2026, όταν η Santander ανέβασε την τιμή στόχο στα €58 από €53, διατηρώντας εκ νέου τη σύσταση «υπεραπόδοση». Με βάση την τιμή κλεισίματος των €41,96 στις 2 Ιουνίου, η νέα τιμή στόχος έδειχνε περιθώριο ανόδου κοντά στο 40%. Αυτή τη φορά, η αναβάθμιση δεν οφειλόταν κυρίως σε μεγάλες αλλαγές στις εκτιμήσεις, αλλά στη μετακύλιση του μοντέλου αποτίμησης στο τέλος του 2027 και σε τεχνικές προσαρμογές που λειτούργησαν θετικά.

Οι αλλαγές στις προβλέψεις ήταν περιορισμένες στα έσοδα και στα λειτουργικά κέρδη, αλλά πιο εμφανείς στα καθαρά κέρδη του 2026. Για το 2026, η Santander αύξησε την εκτίμηση για τα έσοδα στα €2,63 δισ. από €2,593 δισ., ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανέβηκαν στα €679 εκατ. από €675 εκατ. Η πιο ουσιαστική αναβάθμιση αφορούσε τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους, στα €162 εκατ. από €151 εκατ., με αύξηση 7%. Τα κέρδη ανά μετοχή ανέβηκαν αντίστοιχα στα €1,62 από €1,51.

Στον κατασκευαστικό βραχίονα, η Santander αύξησε κατά 2% τις εκτιμήσεις για τα λειτουργικά κέρδη του 2026 και του 2027, δίνοντας βάρος στο υψηλό περιθώριο του πρώτου τριμήνου και στο ανεκτέλεστο έργων, που έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό στα €7,2 δισ. Στις παραχωρήσεις, τα έσοδα αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 5% για κάθε έτος της περιόδου 2026 με 2028, ενώ τα λειτουργικά κέρδη έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα. Η Εγνατία Οδός εμφανίστηκε αρχικά χαμηλότερη από τις προβλέψεις, με έσοδα €32 εκατ. και λειτουργικά κέρδη €18 εκατ., όμως η Santander το απέδωσε σε λανθασμένη τριμηνιαία κατανομή της ετήσιας πρόβλεψης και όχι σε αδυναμία του περιουσιακού στοιχείου.

Αντιθέτως, ο οίκος στάθηκε στην ανθεκτικότητα της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, η οποία αυξήθηκε κατά 4,5% στο πρώτο τρίμηνο, παρά την αύξηση των διοδίων κατά 25% από την 1η Ιανουαρίου 2026. Για τη Santander, αυτό δείχνει ισχυρή τιμολογιακή δύναμη και περιορισμένη ελαστικότητα της ζήτησης, στοιχεία που ενισχύουν την αποτίμηση της παραχώρησης.

Στο νέο μοντέλο, η εύλογη αξία ιδίων κεφαλαίων για το 2027 υπολογίζεται στα €5,835 δισ. και μαζί με τα σωρευτικά μερίσματα στα €5,921 δισ. Η αξία ανά μετοχή προσεγγίζει τα €59 για το 2027 και τα €62 για το 2028, με την τελική τιμή στόχο των €58 να προκύπτει ως μέσος όρος των προεξοφλημένων αξιών. Η Αττική Οδός αποτιμάται στα €1,075 δισ. για το 2027, η Εγνατία Οδός στα €1,194 δισ., οι Νέα Οδός και Κεντρική Οδός στα €442 εκατ., ο κατασκευαστικός βραχίονας στα €1,508 δισ. και το αεροδρόμιο στο Καστέλι στα €372 εκατ.

Η αναδρομή στις τρεις εκθέσεις δείχνει ότι η Santander ανεβάζει διαδοχικά την τιμή στόχο όχι επειδή αλλάζει ριζικά την εικόνα της εταιρείας κάθε φορά, αλλά επειδή επιβεβαιώνεται σταδιακά η αρχική της θέση. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετατοπίζεται προς δραστηριότητες με μεγαλύτερη διάρκεια, καλύτερη ορατότητα και υψηλότερη αποτίμηση. Η Εγνατία Οδός ενισχύει την κλίμακα, η Αττική Οδός προσφέρει σταθερότητα, το ανεκτέλεστο των κατασκευών στηρίζει τα επόμενα χρόνια και το Καστέλι προσθέτει μια ακόμη μακροπρόθεσμη πηγή αξίας.

Για αυτό και, παρά την ισχυρή πορεία της μετοχής, η Santander παραμένει πιο αισιόδοξη από τη συναίνεση της αγοράς. Οι εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη της περιόδου 2026 με 2028 είναι 4% έως 7% υψηλότερες από τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τα καθαρά κέρδη είναι υψηλότερα κατά 13% το 2026, 11% το 2027 και 18% το 2028. Η αύξηση της τιμής στόχου από τα €49 στα €53 και πλέον στα €58 είναι, επομένως, η αριθμητική αποτύπωση μιας επενδυτικής θέσης που γίνεται πιο ισχυρή όσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποδεικνύει ότι το νέο προφίλ υποδομών αρχίζει να περνά από το μοντέλο στα αποτελέσματα.