• ΑΓΟΡΕΣ

  Goldman Sachs: Το πλαφόν για το φυσικό αέριο αυξάνει τους κινδύνους στην ευρωπαϊκή αγορά

  Goldman Sachs

  Goldman Sachs


  Προβληματική θεωρεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs την απόφαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

  Η Samantha Dart, αναλύτρια του οίκου, προβλέπει ότι το ανώτατο όριο τιμών των €180 ανά MWh στο TTF δεν θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας της ΕΕ.

  Η Dart εξηγεί ότι η τιμή των €180 ανα MW που συμφωνήθηκε είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το όριο των €275 ανά MWh που προτάθηκε τον περασμένο μήνα και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

  Η συμφωνημένη τιμή, κατά την άποψη της αναλύτριας, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ενεργοποίησης του ανώτατου ορίου τιμών σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, αυξάνοντας τελικά σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχής της αγοράς.

  Παράλληλα, επισημαίνει ότι ένα ανώτατο όριο τιμών χωρίς σχετικό ανώτατο όριο ζήτησης όχι μόνο δεν λύνει το έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά κινδυνεύει να επιδεινώσει το συνεχιζόμενο έλλειμμα, δίνοντας κίνητρα στην κατανάλωση.

  Περαιτέρω, η Dart εξηγεί ότι η θέσπιση ανώτατων τιμών φυσικού αερίου σε επίπεδο χρηματιστηρίου ειδικότερα έχει πρόσθετα επιζήμια αποτελέσματα, όπως:

  i. Την περαιτέρω μείωση της ρευστότητας σε μια ήδη φτωχή σε ρευστότητα αγορά.

  ii. Την αύξηση του κινδύνου μείωσης της προσφοράς φυσικού αερίου.

  iii. Τη διατάραξη της διαχείρισης εμπορικών κινδύνων.

  Πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός

  Οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης του ανώτατου ορίου είναι αν η μηνιαία τιμή στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας TTF υπερβαίνει τα €180 ανά MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και την ίδια στιγμή η τιμή είναι κατά €35 ανά MWh υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), που πιθανόν να περιλαμβάνει τις τιμές ΥΦΑ της βόρειας και δυτική Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου κατά τη διάρκεια των ίδιων τριών ημερών.

  Σύμφωνα με τη Dart, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης, τα γεγονότα σύσφιξης της αγοράς που ανεβάζουν τις τιμές κοντά στο προτεινόμενο ανώτατο όριο είναι πιθανό να προκαλέσουν προληπτική δράση από τους συμμετέχοντες στην αγορά, οδηγώντας ενδεχομένως σε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του ανώτατου ορίου που συζητήθηκαν ανωτέρω.

  «Θεωρούμε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, όταν πιστεύουμε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης λόγω τιμών σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, αν και το πρόσφατο κύμα ψύχους στην Ευρώπη αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις εξαιρετικά υψηλές εισαγωγές ΥΦΑ και την εξοικονόμηση πόρων από τους οικιακούς καταναλωτές, διατηρούμε την άποψή μας ότι θα χρειαστούν τιμές κατά μέσο όρο €180 ανά MWh κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το επόμενο έτος για να διατηρηθεί αρκετή καταστροφή της ζήτησης ώστε να βοηθηθεί η βορειοδυτική ευρωπαϊκή αποθήκη να επαναλάβει την επιτυχή πλήρωση του 2022 πάνω από το 90%», εξηγεί η αναλύτρια της τράπεζας.

  «Σημειώνουμε ότι η χρήση των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς ΥΦΑ ως υποκατάστατο για τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, όπως προτείνεται από το προτεινόμενο ανώτατο όριο TTF, μπορεί να είναι λανθασμένη.

  Για να είμαστε σαφείς, το περασμένο καλοκαίρι η τιμή στο TTF ήταν συχνά πάνω από €40 ανά MWh πάνω από τις ευρωπαϊκές τιμές ΥΦΑ, επειδή η ικανότητα εισαγωγής ΥΦΑ στην Ολλανδία ήταν στο μέγιστο δυνατό βαθμό εξαντλημένη και η τιμή στο TTF έπρεπε να τιμολογήσει την πρόσθετη καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης στο περιθώριο για να εξισορροπήσει την αγορά.

  Παρόλο που στην Ολλανδία αύξησαν έκτοτε την ικανότητα εισαγωγής ΥΦΑ, ακολουθούμενες από την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας των πρώτων τερματικών σταθμών εισαγωγής ΥΦΑ της Γερμανίας, εάν οι τερματικοί αυτοί σταθμοί χρησιμοποιηθούν πλήρως το επόμενο καλοκαίρι, η ίδια αποσύνδεση τιμών TTF – ΥΦΑ ενδέχεται να προκύψει και πάλι.

  Όχι επειδή η τιμή στο TTF βρίσκεται σε “υπερβολικά επίπεδα”, αλλά επειδή θα αναζητήσει την οριακή ποσότητα αερίου για να γεμίσει την αποθήκη ενόψει του χειμώνα 2023/24, είτε αυτό προέρχεται από το ΥΦΑ είτε, αν χρειαστεί, από την καταστροφή της εγχώριας ζήτησης», καταλήγει η αναλύτρια της Goldman Sachs.

  Διαβάστε επίσης:

  Το πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη απειλεί να εντείνει την ενεργειακή κρίση

  Citi: Τα τρία σενάρια του S&P 500 για το 2023  ΣΧΟΛΙΑ