• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Τα τρία σενάρια του S&P 500 για το 2023

    Scott T. Chronert, US Equity Strategist για την Citi

    Scott T. Chronert, US Equity Strategist για την Citi


    Η άποψη της Citi στη στρατηγική μετοχών για το επόμενο έτος, την οποία υπογράφει ο Scott T. Chronert, US Equity Strategist για την αμερικανική τράπεζα, είναι ότι ο κίνδυνος ύφεσης του επόμενου έτους παραμένει το βασικό σημείο εστίασης.

    Οι μετοχές στα βασικό και το «κακό» σενάριο της αμερικανικής τράπεζας θα υποφέρουν με πτώση 6,5% ή 20% περίπου.

    «Οι τιμές του δείκτη S&P 500 και τα κέρδη υποδηλώνουν ότι ίσως να οδεύουμε στην πιο ευρέως αναμενόμενη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Οι οικονομολόγοι της Citi στις ΗΠΑ προβλέπουν ύφεση το β’ εξάμηνο του 2023», εξηγεί η Citi.

    Ωστόσο, υποψιάζονται ότι οι θεμελιώδεις επιπτώσεις και οι επιδόσεις θα γίνουν αισθητές κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου.

    «Το βασικό σενάριο της ήπιας ύφεση κατά τη διάρκεια του 2023, έχει πιθανότητα 65%, η πιθανότητα της ήπιας προσγείωσης (soft landing) 20% και σοβαρή ύφεση πιθανότητα 15%», εκτιμά ο Chronert.

    Η μέση τιμής στόχος της Citi για τον δείκτη S&P 500 είναι οι 3.700 μονάδες για το μέσο του 2023 και οι 4.000 μονάδες για το τέλος του 2023, με αρνητικό περιθώριο για το πρώτο εξάμηνο της τάξεως του 6,7% και οριακά θετικό 1% για το σύνολο του 2023.

    Στο σενάριο όμως της σοβαρής ύφεσης, οι τιμές στόχοι αντίστοιχα είναι οι 3.100 μονάδες και οι 3.400 μονάδες για το τέλος του 2023 και περιθώρια πτώσης περίπου 20% και 11% για το τέλος του 2023. Το καλό σενάριο θέτει στόχους στις 4.600 μονάδες και τις 4.800 μονάδες στο τέλος του 2023.

    Η βασική συζήτηση είναι το πόσο έχει αποτιμηθεί ο κίνδυνος ύφεσης. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) του S&P 500 έχει ήδη συρρικνωθεί σε επίπεδα μετά τη φούσκα τεχνολογίας.

    «Η άποψή μας είναι ότι οι πολλαπλές επιπτώσεις της συρρίκνωσης από την άνοδο των επιτοκίων είναι ως επί το πλείστον πίσω. Από εδώ και πέρα, το αποτέλεσμα των κερδών αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Αν και το consensus εξακολουθεί να φαίνεται επιθετικό, υποστηρίζουμε ότι η μείωση των κερδών του επόμενου έτους θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη σε σχέση με τις ιστορικές αναλογίες κερδών», εκτιμά ο Chronert.

    Από μια παγκόσμια προοπτική, οι οικονομολόγοι της Citi υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες ύφεσης θα εκτυλίσσονται σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια σε όλες τις χώρες. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ένα προβλεπόμενο παγκόσμιο ΑΕΠ κάτω του 1% (εκτός Κίνας). Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υφέσεις αναμένεται να είναι ήπιες, ενώ το 2024 θα υπάρξει βελτίωση.

    Ο συνδυασμός των επιπτώσεων του πληθωρισμού και των επιτοκίων έχει οδηγήσει τους αναλυτές της Citi να χαρακτηρίσουν το 2023 ως «καθοδηγούμενο από τους καταναλωτές». Η επίπτωση της ύφεσης ποικίλλει μεταξύ των τομέων κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι τα κέρδη σε επίπεδο δείκτη θα πρέπει να αποδειχθούν πιο ανθεκτικά από ό,τι συνήθως.

    Τα χρονικά πλαίσια επιλογής μετοχών

    Η διαφοροποίηση συγκεκριμένων μετοχών θα αποτελέσει κρίσιμο σημείο για τους επενδυτές κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Αναμένεται να δοκιμαστούν τα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς ξεδιπλώνεται ο κίνδυνος ύφεσης. Αυτό θα πρέπει να προκαλέσει διασπορά εντός του κλάδου. Η εστίαση θα πρέπει να είναι διττή.

    Πρώτο, από πλευράς τακτικής, εταιρείες που έχουν ένα συνδυασμό θεμελιωδών και αποτιμήσεων που παρέχουν ανθεκτικότητα στις ανησυχίες για την ύφεση.

    Δεύτερο, από δομική άποψη, εταιρείες με ελκυστικές μακροπρόθεσμες προοπτικές όπου η αδυναμία που σχετίζεται με την ύφεση παρέχει ένα σταθερό μακροπρόθεσμο σημείο εισόδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Χριστουγεννιάτικο… profit taking

    Goldman Sachs: Οι τιμές στόχοι των τραπεζών μετά τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών-επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ