• Ενέργεια

  Το πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη απειλεί να εντείνει την ενεργειακή κρίση

  • Bloomberg
  Samantha Dart, αναλύτρια Goldman Sachs


  Η κίνηση της Ευρώπης να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου απειλεί να περιορίσει την προσφορά στην περιοχή και να εντείνει την ενεργειακή της κρίση, αναφέρει το Bloomberg.

  Τα ευρωπαϊκά κράτη κατέληξαν σε συμφωνία για ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, δίνοντας τέλος σε μήνες πολιτικής διαμάχης για το αν θα παρέμβουν στον ενεργειακό τους τομέα. Ωστόσο, ενώ ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων των τιμών, μπορεί να καταστήσει την περιοχή ευάλωτη σε ανεπαρκείς προμήθειες και ισχυρότερο ανταγωνισμό από την Ασία.

  Ένα ανώτατο όριο τιμών χωρίς σχετικό ανώτατο όριο στη ζήτηση κινδυνεύει να επιδεινώσει το έλλειμμα προσφοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης ενθαρρύνοντας την κατανάλωση, αναφέρουν αναλυτές της Goldman Sachs, συμπεριλαμβανομένης της Samantha Dart σε report που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά το επόμενο έτος και, στο χειρότερο σενάριο, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν δελτίο στο φυσικό αέριο.

  Επιπλέον, το ανώτατο όριο θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους εισαγωγείς της περιοχής να αυξήσουν σημαντικά τις προσφορές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η βιομηχανία έχει προειδοποιήσει ότι τα φορτία LNG θα ευνοήσουν την Ασία εάν οι τιμές εκεί είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια στην Ευρώπη, την ώρα που αναζωπυρώνεται και η ζήτηση στην Κίνα μετά την χαλάρωση των περιορισμών Covid Zero.

  Οι εισαγωγείς LNG στην Ευρώπη και την Ασία ανταγωνίζονται για να εξασφαλίσουν προμήθειες από τους ίδιους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Ένα από τα πλεονεκτήματα του πλαφόν είναι ότι θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα “πολέμου” προσφορών – και ανόδου των τιμών – για αποστολές spot μεταξύ των δύο περιοχών. Οι ασιατικές τιμές LNG ακολουθούν στενά τις κινήσεις στην Ευρώπη, με τις δύο αγορές να συνδέονται στενά τον περασμένο χρόνο.

  Το ευρωπαϊκό μέτρο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να αποσυρθεί εάν υπάρξουν «δυσμενείς επιπτώσεις». Επίσης, το ανώτατο όριο δεν επεκτείνεται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη μετατόπιση από τα χρηματιστήρια στην λιγότερο διαφανή αγορά.

  Η ΕΕ συμφώνησε να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή περίπου 56 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Για να ενεργοποιηθεί το εργαλείο, οι τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να είναι πάνω από το ανώτατο όριο για τρεις ημέρες και επίσης πάνω από τις τιμές LNG σε κάποιο βαθμό. Εάν το πλαφόν είχε εισαχθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, θα είχε χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από 40 ημέρες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

  Οι ασιατικές τιμές LNG διαπραγματεύονταν πάνω από τα 56 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu για περίπου δύο εβδομάδες μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

  Το ανώτατο όριο τιμής θεωρείται ευνοϊκό από αρκετούς Ασιάτες εισαγωγείς LNG, οι οποίοι έπεσαν θύματα των επιπτώσεων της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με εμπόρους. Οι τιμές spot στην Ασία φέτος κυμάνθηκαν μεταξύ 19 δολαρίων έως το ρεκόρ των 85 δολαρίων.

  Διαβάστε ακόμη:

  Ικανοποίηση στο Βέλγιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

  Ρωσία: «Aπαράδεκτο» το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που ενέκρινε η ΕΕ

  ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα  ΣΧΟΛΙΑ