• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs για εμπορεύματα: Γιατί η αγορά θα είναι «bull» το 2021 – Βλέπει ανάκαμψη σε σχήμα V

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    H προοπτική του 2021 για τα εμπορεύματα θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε σχήμα V.

    Αυτό, αναφέρει η ανάλυση της Goldman Sachs για το 2021, με τίτλο «2021 Commodity Outlook REVing up a structural bull market», τονίζοντας ότι κλειδί θα αποτελέσει το αν η ανάκαμψη των τιμών των βασικών προϊόντων θα είναι στην πραγματικότητα η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης bull αγοράς για τα εμπορεύματα.

    Εκδίκηση της παλιάς οικονομίας

    Η τάση για υπο-επενδύσεις στην παλιά οικονομία λόγω μιας δεκαετίας κακών αποδόσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια, επιταχύνθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας Covid – 19, αφήνοντας ανεπαρκή ικανότητα παραγωγής για να καλύψει την ανάκαμψη της ζήτησης που βασίζεται στην παραγωγή του εμβολίου. Οι επενδυτικές αποφάσεις βρίσκονται σε ιστορικά κατώτατο σημείο. Κατά την άποψη των αναλυτών της Goldman, αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος της ανάπτυξης εκτός ΟΠΕΚ το 2021.

    Ζήτηση μέσω κοινωνικής ανάγκης

    Η πανδημία εγκαινιάζει ήδη μια νέα εποχή πολιτικών που στοχεύουν στην κοινωνική ανάγκη και όχι στην οικονομική σταθερότητα. Αυτό πιθανότατα θα δημιουργήσει μια πιο έντονη οικονομική ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει την αόριστη κυκλική άνοδο της ζήτησης. Τρεις παγκόσμιες πρωτοβουλίες έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης της παγκόσμιας ζήτησης για εμπορεύματα: πολιτικές αναδιανομής, περιβαλλοντικές πολιτικές και ευέλικτες πρωτοβουλίες εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός

    Η Covid-19 οδήγησε σε μαζική αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, ιδίως στις ΗΠΑ όπου το δολάριο αντιμετώπιζε ήδη αντιξοότητες. Αν και το δολάριο έχει πάρει ώθηση σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, αυτή η υποστήριξη είναι πιθανό να εξασθενίσει το 2021 και μετά, δημιουργώντας έναν θετικό αντίκτυπο, παρόμοιο με αυτό που έκανε κατά τη δεκαετία του 1970 και του 2000, όταν το πετρέλαιο και ο χρυσός έφτασαν στο ιστορικό ψηλά. Επιπλέον, οι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι μεγαλύτεροι από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

    Τα εμπορεύματα, σημειώνει η Goldman, είναι η καλύτερη αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα κινηθεί στο 1,7% το επόμενο έτος, με το πετρέλαιο στα 48 δολάρια /βαρέλι (σύμφωνα με την ΕΚΤ και την Fed), εάν υλοποιηθεί η πρόβλεψη των 65 δολ/βαρέλι, ο ρυθμός πληθωρισμού θα ανέβει στο 2,5%.

    Το lockdown του χειμώνα θα δώσει μόνο ένα μικρό «χτύπημα» στο πετρέλαιο. Θα καθυστερήσει, αλλά όχι να εκτροχιάσει, την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου, με την πλεονάζουσα χωρητικότητα να επιστρέφει στα επίπεδα του 1ου τριμήνου, αλλά και αύξηση της παραγωγής σχιστόλιθου στο 4ο τρίμηνο, αναφέρουν οι αναλυτές.

     



    ΣΧΟΛΙΑ