• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί βουλιάζει στην αδράνεια το Χρηματιστήριο Αθηνών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας


    Η κυβέρνηση και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ειδικότερα, θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρους τα θεσμικά και να ασχοληθούν με την ουσία.

    Από τις 14/6 η αγορά βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με αποκορύφωμα την πτώση στα χαμηλά των 874 μονάδων την περασμένη Δευτέρα, τη στιγμή που οι ξένες αγορές, όπως ο S&P κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ ανόδου. Αυτό, όταν η μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι ελληνικό… φαινόμενο, αλλά απασχολεί σύσσωμο τον πλανήτη.

    Παρ’ όλο που απασχολεί όλες της κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επενδυτές έχουν «ξεχάσει» ή τέλος πάντων έχουν βάλει στην άκρη τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την παρεπόμενη αύξηση των επιτοκίων, με τις αγορές να χτυπούν το ένα υψηλό μετά το άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Ο Dax κοιτάζει τις 16 χιλιάδες μονάδες και στην Ελλάδα έχει γίνει ντέρμπι το αν ο γενικός δείκτης θα βρεθεί στα επίπεδα των 900 μονάδων, περιοχή η οποία αν πριν από ένα μήνα εθεωρείτο «στήριξη», πλέον έχει καταστεί… αντίσταση.

    Το ενδιαφέρον των ξένων για το Χρηματιστήριο, πέρα από τις παρουσιάσεις που έκαναν οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο του αμερικάνικου roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον περασμένο  μήνα, επί της ουσίας δεν καταγράφηκε το σφοδρό ενδιαφέρον που αναμενόταν. Διότι, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς,  ποτέ δεν μάθαμε με επίσημη ανακοίνωση του Χρηματιστήριου, τι πραγματικά έγινε. Αυτή η ανακοίνωση λοιπόν, δεν ήρθε ποτέ, οπότε ο καθένας θα μπορούσε να βγάλει τα συμπεράσματά του, αναφέρουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την άλλη, αναλώνεται σε κρίσιμα διαδικαστικά και θεσμικά ζητήματα οργάνωσης της αγοράς μετά το σκάνδαλο της οικογένειας Κουτσολιούτσου και την εταιρεία τους «φάντασμα», υπερεκτιμημένη, Folli Follie που εγκλώβισε 1,5 δισ. ευρώ κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών, αλλά  φαίνεται ότι δεν αυτό δεν φτάνει.

    Παλαιοί χρηματιστές ανέφεραν χθες, παρακολουθώντας μία ακόμα στα όρια της πλήξης συνεδρίαση με καθαρό τζίρο μόλις 38 εκατ. ευρώ (σ.σ. τζίρος που συνήθως λαμβάνει χώρα μετά τον… Δεκαπενταύγουστο) ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει επικοινωνιακά με την αγορά.

    Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αργεί. Αν δεχθούμε τις εκτιμήσεις Σταϊκούρα, η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, σημαίνει ότι η αγορά μπαίνει στα ραντάρ των επενδυτών που τοποθετούνται στις ώριμες αγορές. Κατάταξη που επίσης, θα αργήσει 1 με 1,5 χρόνο, όπως αναφέρουν επαγγελματίες διαχειριστές.

    Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη εισηγμένες αποχωρούν, ενώ την προηγούμενη δεκαετία είδαν την πόρτα της εξόδου, είτε αυτοβούλως, είτε λόγω συγχώνευσης, είτε λόγω χρεοκοπίας πάνω από 120 εισηγμένες και το φαινόμενο συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με τις ΓΕΚΕ, Νewphone, Paperpack, Ιασώ να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

    «Θα περιμέναμε από τις εποπτικές αρχές», αναφέρουν χρηματιστές, να έχουν ήδη πλησιάσει μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ο Χήτος, η Τυράς, ο Όλυμπος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα και πολλές άλλες, να καλύπτουν το κενό.

    Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο τραγική όταν στη χώρα πέφτουν εκατομμύρια και το Χ.Α. μένει… ακούνητο. Μόνο χθες ο εφοπλιστής Προκοπίου έριξε περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ για να αναστήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά!

    Οι ξένοι, αναφέρουν άλλοι διαχειριστές σε ΑΕΔΑΚ, έχουν συνδέσει το growth story της Ελλάδας με την πορεία του τουρισμού. Η επέλαση της ινδικής μετάλλαξης ή το πράσινο φως για να έρθουν για τουρισμό στη χώρα μας βρετανοί επισκέπτες μετά τις 19 Ιουλίου, δηλαδή μετά τα μέσα του καλοκαιριού (…), εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις α) στα τουριστικά έσοδα της χώρας, β) στη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ για φέτος.

    Από προσεκτικότερη ανάγνωση της έκθεσης της Κομισιόν, παρατηρεί κανείς ότι τονίζεται πως, «η ανάκαμψη στις εξαγωγές υπηρεσιών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019 στον ορίζοντα προβλέψεων της Κομισιόν».

    Ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για μείωση μεταξύ 45 – 60% σε σχέση με το 2019…

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq – Ξεχώρισε ξανά η Apple

    AXIA: Τι προβλέπει για τις προοπτικές Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς – Τα δυνατά σημεία κάθε τράπεζας

    Πρακτικά Fed: Νωρίτερα από το αναμενόμενο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής



    ΣΧΟΛΙΑ