• Οικονομία

    Πρακτικά Fed: Νωρίτερα από το αναμενόμενο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν», αναφέρουν τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης των αξιωματούχων της Fed που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, η FOMC τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που θα ήθελε να δει η Federal Reserve προτού αρχίσει να αλλάζει τη νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί.

    Αρκετά μέλη της FOMC, όμως, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά πιστεύουν ότι η ώρα για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους δεν δίνουν ξεκάθαρο σήμα.

    Συνολικά, πάντως, τα μέλη της FOMC θεώρησαν συνετό να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ώστε η Fed να είναι έτοιμη να κινηθεί όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε “να αντεπεξέλθει σε απροσδόκητες οικονομικές εξελίξεις, όπως η ταχύτερη της αναμενόμενης προόδου ως προς τους στόχους που έχει θέσει η επιτροπή ή η εμφάνιση κινδύνων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς κατά τη συνεδρίασή της στις 15-16 Ιουνίου άλλαξε την επί αρκετό καιρό ρητορική της απαλείφοντας την αναφορά στον κορονοϊό ως παράγοντα πίεσης της οικονομίας, με τον ίδιο τον πρόεδρό της να επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή πολιτικής.

    Διαβάστε επίσης:

    Fed: Σταθερά τα βασικά επιτόκια – Αναμένουν δύο αυξήσεις έως το τέλος του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ