• ΑΓΟΡΕΣ

    FTSE/GREEN δημιουργείται στο Χ.Α. – Τι αποκαλύπτει η εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Των Έφης Καραγεώργου - Σταύρου Χαρίτου
    Γιώργος Ζαββός

    Γιώργος Ζαββός


    Νέος κλάδος για «πράσινες» εισηγμένες επιχειρήσεις δημιουργείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η κυβέρνηση δίνει έμφαση και προτεραιότητα στις «πράσινες» επενδύσεις και ταυτόχρονα κίνητρα για να εισαχθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ΧΑ, οι οποίες όσο περισσότερα κριτήρια βιωσιμότητας πληρούν θα έχουν σημαντική έκπτωση στη φορολόγηση τους με μείωση των φορολογικών συντελεστών.

     «Προετοιμαζόμαστε  να παίξουμε ενεργό ρόλο στην πράσινη χρηματοδότηση που έρχεται λόγω και της ενοποίησης  των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τη βέλτιστη χρήση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός.

     Το υπουργείο έχει στα χέρια του τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

     Οι προτάσεις αναπτύσσονται σε ένα κείμενο 35 σελίδων και χωρίζονται σε πέντε βασικά κεφάλαια και πιο συγκεκριμένα εστιάζουν:

     -Στην αύξηση της ζήτησης για πράσινες επενδύσεις στο εσωτερικό

     -Στα κίνητρα για την εισαγωγή περισσότερων επιχειρήσεων με πράσινο προσανατολισμό στο ΧΑ.

     -Στην ενίσχυση του πλαισίου για την θωράκιση της λειτουργίας και  εποπτείας του Χρηματιστηρίου

     -Στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών  για «πράσινη» ανάπτυξη

     -Στην εμπέδωση χρηματοοικονομικής παιδείας.

     «Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι ο κινητήριος μοχλός  για την ανασύνταξη της οικονομίας, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός και συμπληρώνει πως: Η ΕΕ έχει πράσινη ατζέντα και είναι εξαιρετικά μεγάλη η πρόκληση καθώς έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη μετατόπιση κεφαλαίων προς την πράσινη ανάπτυξη.

     »Ο Χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να είναι έτοιμος  για να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί στο τεράστιο νέο πεδίο που ανοίγεται μπροστά του».

     »Στόχος μας είναι η Ελλάδα και ο χρηματοπιστωτικός τομέας να είναι στους κερδισμένους, την επόμενη, μετά την πανδημία, μέρα».

     Θα ξεκινήσει λοιπόν μία εκστρατεία ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν ώστε να χαρακτηριστούν «πράσινες». Η ενημέρωση θα αφορά και  τις κυριότερες πράσινες επενδύσεις.

     Παράλληλα για να κτισθεί η υποδομή της νέας αγοράς θα ενεργοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ενώ θα δοθούν κίνητρα  στις εταιρείες  να περάσουν στη νέα «πράσινη» εποχή και να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

    Μεταξύ των άλλων θα προβλέπονται μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπουν ως «πράσινες» στο Χρηματιστήριο.

    Θα θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για την έκδοση εταιρικών πράσινων ομολόγων καθώς και τα κριτήρια που θα διασφαλίζουν ότι πρόκειται για πραγματικά «πράσινες» επενδύσεις, αλλά και τα κίνητρα για την αγορά πράσινων ομολόγων και μετοχών όπως είναι οι μειωμένοι φόροι επί των μεριδίων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ