• ΑΓΟΡΕΣ

    Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι winners και οι losers του 2023

    • Bloomberg
    Lars Fruergaard Jørgensen, CEO Novo Nordisk - Tufan Erginbilgic, CEO Rolls-Royce Holdings - Helena Helmersson,CEO H&M - William

    Lars Fruergaard Jørgensen, CEO Novo Nordisk – Tufan Erginbilgic, CEO Rolls-Royce Holdings – Helena Helmersson,CEO H&M – William “Bill” Anderson, CEO Bayer AG


    Η φρενίτιδα που έχει επικρατήσει για τα φάρμακα απώλειας βάρους και την τεχνητή νοημοσύνη, και το ράλι που ακολούθησε στο χρηματιστήριο προς το τέλος του έτους, ανέδειξε του νικητές των ευρωπαϊκών μετοχών για το 2023.

    Από την άλλη πλευρά, για τους επενδυτές που πόνταραν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μερικά μεγάλα ονόματα του κλάδου ειδών  πολυτελείας, η φετινή ήταν μία χρονιά που θα ήθελαν να ξεχάσουν.

    «Οι νικητές – και οι ηττημένοι – αντανακλούν τις παγκόσμιες τάσεις και όχι τα τοπικά μακροοικονομικά γεγονότα», δήλωσε ο Lewis Grant, επικεφαλής χαρτοφυλακίου για τις παγκόσμιες μετοχές στην Federated Hermes.

    Ο υπερβολικός ενθουσιασμός που επικράτησε γύρω από τα φάρμακα της παχυσαρκίας εκτίναξε την Novo Nordisk, ενώ η πορεία των μετοχών του κλάδου ειδών πολυτελείας επηρεάστηκε από τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας.

    Rolls-Royce Soared While Bayer, SBB Slumped | Global trends in travel, weight-loss drugs and AI moved European stocks
    Η Rolls-Royce εκτινάχθηκε, ενώ η Bayer και η SBB δέχθηκαν πιέσεις

    Ο Lewis βλέπει ότι υπάρχει έδαφος για τη συνέχιση του ράλι το 2024, αλλά προειδοποίησε ότι η διάθεση ανάληψης κινδύνου “παραμένει εύθραυστη”.

    Οι νικητές και οι χαμένοι του 2023

    Rolls-Royce

    Οι σημαντικές εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2023 για την κατασκευάστρια κινητήρων Rolls-Royce Holdings Plc το 2022, έδωσαν ώθηση στην εταιρεία φέτος, τροφοδοτώντας την άνοδο της μετοχής της κατά 220%.

    Οι παραγγελίες αυξήθηκαν καθώς η ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών αποδείχθηκε ισχυρότερη από την αναμενόμενη, ενώ η στρατηγική ανάκαμψης και οι στόχοι για υψηλότερες ταμειακές ροές ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη στην εταιρεία.

    Το επόμενο έτος, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν αν η Rolls-Royce θα καταφέρει να επιτύχει το στόχο της, για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Rolls-Royce is Europe's Best-Performing Stock in 2023 | New strategy, rebounding end markets boosted Rolls' shares
    Η Rolls-Royce αναδείχθηκε στην μετοχή με την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη το 2023

    Η τεχνητή νοημοσύνη

    Οι μετοχές της Be Semiconductor Industries NV και της ASM International NV υπερδιπλασιάστηκαν, με τις δύο εταιρείες να θεωρούνται νικητές της φρενίτιδας για την τεχνητή νοημοσύνη και του αγώνα για την παραγωγή μικρότερων, ταχύτερων τσιπ.

    Η ASML Holding NV, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, είχε επίσης ένα καλό έτος – αν και τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση του επεκτεινόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

    Η Novo είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης

    Τα φάρμακα Ozempic και Wegovy της Novo έγιναν συνώνυμο της τρέλας που επικράτησε φέτος για τα φάρμακα απώλειας βάρους, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι η συγκεκριμένη αγορά θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

    Η αύξηση της μετοχής της φαρμακοβιομηχανίας κατά 49%, ώθησε την κεφαλαιοποίηση της πάνω από αυτή της LVMH με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.

    Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να γίνουν δυσκολότερα από εδώ και πέρα, με τον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και την τεράστια αποτίμηση της εισηγμένης που ορισμένοι θεωρούν υπερβολική.

    Ανάκαμψη των μετοχών λιανικής

    Μετά από το θλιβερό 2022, οι μετοχές λιανικής ανέκαμψαν το 2023. Ο κλάδος καταγράφει συνολικά κέρδη 35%, με τις μετοχές των  Hennes & Mauritz AB και Inditex (ιδιοκτήτρια της Zara) να πρωταγωνιστούν.

    Οι εταιρείες λιανικής πώλησης ευνοήθηκαν από την αυξημένη ζήτηση και την επιβράδυνση του πληθωρισμού, αν και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων ενδέχεται να χτυπήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες το επόμενο έτος.

    Διόρθωση στις ΑΠΕ

    Οι μετοχές πράσινης ενέργειας υποχώρησαν το 2023, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αύξησαν το κόστος χρηματοδότησης για τα αιολικά και ηλιακά projects, ενώ το μεγαλύτερο κόστος των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τουρμπινών αποτέλεσε επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα.

    Η Orsted AS, η οποία υπέστη τεράστια απομείωση από την απομάκρυνση της από αιολικά έργα, και η Siemens Energy AG, η οποία ζήτησε την κρατική οικονομική βοήθεια, κατέρρευσαν αμφότερες κατά περίπου 1/3.

    Ωστόσο, η Vestas Wind Systems τα πήγε καλύτερα, καθώς η πρόσφατη αύξηση των προβλέψεων της, βοήθησε τη μετοχή της να σημειώσει άνοδο 7,4% φέτος.

    Το τέλος του ράλι των πολυτελών brands

    Το ξέφρενο ράλι των μετοχών του κλάδου ειδών πολυτελείας σταμάτησε το 2023, καθώς η οικονομία της Κίνας σκόνταψε, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια και ο πληθωρισμός άσκησαν πίεση στις καταναλωτικές δαπάνες διεθνώς.

    Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση εντός του κλάδου – με την Kering SA της Gucci και την Burberry Group να καταγράφουν διψήφια ποσοστά απωλειών, την ώρα που η LVMH κλείνει το έτος με άνοδο 7,5%.

    Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα μπουν στο μικροσκόπιο των επενδυτών, που αναμένουν αδύναμο ξεκίνημα το 2024 και ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο.

    European Luxury Stocks Had Tough Second Half of 2023 | Lagging Chinese economy, hesitant consumers pressured shares
    Οι ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου ειδών πολυτελείας δέχθηκαν πιέσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2023

    Η κακή εβδομάδα της Bayer

    Η πτώση κατά 31% της Bayer την κατέστησε μία από τις μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη φέτος, με ένα μεγάλο μέρος των απωλειών να καταγράφονται κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας του Νοεμβρίου.

    Περίπου 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ (8,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αξία εξανεμίστηκαν μέσα σε μια μέρα μετά την σοκαριστική ετυμηγορία των ενόρκων στη δικαστική διαμάχη της εταιρείας για το ζιζανιοκτόνο Roundup, σε συνδυασμό με την είδηση ότι η Bayer σταματά τις μελέτες για ένα σημαντικό φάρμακο.

    Το επόμενο έτος είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, με το Bloomberg να επισημαίνει ότι η εταιρεία προσέλαβε πολλές ομάδες τραπεζιτών για να εξετάσουν διάφορα σενάρια διάλυσης.

    Βουτιά της σουηδικής SBB

    H σουηδική εταιρεία ακινήτων Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ή SBB, υποχώρησε κατά 70%, και διεγράφη από τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς.

    Ενώ πολλές άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ακινήτων σημείωσαν ράλι στα τέλη του έτους με μοχλό τις ελπίδες ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις σουηδικές εταιρείες ακινήτων, οι οποίες πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ή να αποπληρώσουν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων και υβριδικού χρέους το 2024.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι «χρυσές» υπεραξίες της Intrakat και τι κερδίζει το «νέο χρήμα» που μετείχε σε 10 επενδυτικές συναλλαγές το 2023

    Οι 500 πλουσιότεροι του κόσμου κέρδισαν 1,5 τρισ. δολάρια το 2023 – Πρώτος και καλύτερος ο Elon Musk

    Ευρωαγορές: Αυλαία με εκτόξευση κερδών σε επίπεδο έτους για το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ