• Business

    Bayer: Νέο πρόστιμο $3,5 εκατ. για το ζιζανιοκτόνο Roundup – Ανησυχία στους traders

    • NewsRoom

    Bill Anderson CEO Bayer AG (Πηγή: bayer.com)


    Νέο πρόστιμο σχεδόν 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται τώρα να πληρώσει η Bayer, κατόπιν απόφασης δικαστηρίου της Φιλαδέλφειας, το οποίο φαίνεται να διαπίστωσε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας προκάλεσε καρκίνο σε μια γυναίκα.

    Η απόφαση αποτελεί την τελευταία προσθήκη σε μία σειρά δικαστικών ενεργειών που αφορούν το  συγκεκριμένο προϊόν, με τον φαρμακευτικό κολοσσό να προσπαθεί εδώ και καιρό να αντιμετωπίσει νομικά χιλιάδες αγωγές για το ίδιο θέμα.

    Η ετυμηγορία στο Court of Common Pleas της Φιλαδέλφειας σηματοδοτεί την πέμπτη συνεχόμενη απώλεια κεφαλαίου για την Bayer, ωστόσο είναι πολύ μικρότερη από άλλες πρόσφατες αποφάσεις εναντίον της εταιρείας, που συνολικά ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων βρίσκεται αντιμέτωπος και με πιέσεις από ορισμένους επενδυτές για ταχεία διευθέτηση της διαφοράς, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω βαριές δικαστικές αποφάσεις.

    Η απόφαση, η οποία ήρθε μετά από μια δίκη τριών εβδομάδων και δύο ημέρες συνεδριάσεων των ενόρκων, περιλαμβάνει 462.500 δολάρια σε αποζημίωση και 3 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα.

    Ασάφειες και διαφωνίες

    «Διαφωνούμε με την απόφαση που έρχεται σε σύγκρουση με τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία και τους παγκόσμιους κανόνες, ενώ πιστεύουμε ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να προχωρήσουμε σε έφεση για την ανατροπή της», ανέφερε η Bayer.

    Μάλιστα, έχει αναφέρει ότι δεκαετίες μελετών και ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι το Roundup και το δραστικό συστατικό του, η γλυφοσάτη, είναι ασφαλής για ανθρώπινη χρήση.

    Επιπλέον, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη πιθανότατα δεν απειλεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία, όμως, έλαβε εντολή από ομοσπονδιακό εφετείο πέρσι να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση.

    Η υπηρεσία έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα το 2015 ότι το glyphosate είναι πιθανόν ικανό να προκαλέσει καρκίνο, αλλά τελικά είναι ασαφές εάν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο εν τοις πράγμασι.

    Χιλιάδες οι εκκρεμείς αγωγές

    Σημειώνεται ότι περίπου 165.000 αγωγές έχουν υποβληθεί κατά της εταιρείας για σωματικές βλάβες που φέρεται να προκλήθηκαν από το Roundup, το οποίο απέκτησε η Bayer μέσω αγοράς 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής αγροχημικής εταιρείας Monsanto το 2018.

    Το 2020, η Bayer τακτοποίησε τις περισσότερες εκκρεμείς υποθέσεις που κόστισαν περίπου 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια, απέτυχε όμως στον διακανονισμό των μελλοντικών υποθέσεων, με αποτέλεσμα περισσότερες από 50.000 αγωγές να παραμένουν σε εκκρεμότητα.

    Σε κάθε περίπτωση, η Bayer δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι θα παραμείνει πολύ προσεκτική όταν εξετάζει το ενδεχόμενο διευθέτησης υποθέσεων σχετικών  με το Roundup, ενώ καθησύχασε παράλληλα τους επενδυτές, σημειώνοντας ότι διαθέτει ταμείο 6,5 δισ, δολαρίων για την αντιμετώπιση τέτοιων νομικών διαφορών.

    Διαβάστε επίσης: 

    Bayer: Η ανακοίνωση που βούλιαξε τις μετοχές της – Απώλειες 7,6 δισ. ευρώ

    Παπαστράτος: Νέα μεγάλη «πράσινη» επένδυση στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου

    TUI: Άλμα 9% για τη μετοχή μετά τα ισχυρά αποτελέσματα και τις ευοίωνες προβλέψεις



    ΣΧΟΛΙΑ