• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Αυλαία με εκτόξευση κερδών σε επίπεδο έτους για το 2023

    Η αίθουσα του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης


    Με ισχυρά κέρδη σε επίπεδο έτους έπεσε η αυλαία για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση για το 2023.

    Αν και το Santa Claus Rally συνεχίζεται στη Wall Street, οι ευρωαγορές ολοκλήρωσαν μία εξαιρετική ετήσια πορεία, παρ’ όλο που πολλές φορές επιβίωσαν των «κρίσεων» που παρουσιάζονταν, είτε λόγω πληθωρισμού είτε λόγω κάποιας άλλης συγκυρίας, όπως τα γεγονότα της τραπεζικής κρίσης με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS ή η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή ή η συνέχιση των οικονομικών δυσκολιών στην Κίνα κ.ά.

    Πάντως, η μόνιμη ανησυχία των επενδυτικού χώρου ήταν, είναι και θα είναι η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες αν και έχουν διατηρήσει για συνεχόμενους μήνα σταθερά τα επιτόκιά τους, δεν πρόκειται να «επαναπαυτούν» μέχρι ο πληθωρισμός να αγγίξει το 2%.

    Αναφορικά με τους τομείς, το λιανικό εμπόριο, η τεχνολογία και οι κατασκευές σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις το 2023, διαγράφοντας τις απώλειες του περασμένου έτους καθώς σταδιακά αμβλύνθηκαν οι φόβοι για υψηλότερα επιτόκια.

    Παράλληλα, οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη 20%, ανακάμπτοντας από το sell-off του Μαρτίου, το οποίο είχε προκληθεί λόγω των εξελίξεων της Credit Suisse, αλλά και της ευρύτερης κρίσης στον τραπεζικό κλάδο με την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και της First Republic.

    Οι μόνοι τομείς που σημείωσαν υποχώρηση ήταν αυτοί των τροφίμων, των ποτών, του καπνού και των βασικών πόρων.

    Να σημειωθεί δε, ότι το ράλι στον επενδυτικό χώρο ευνοήθηκε και από τις θετικές εξελίξεις του τεχνολογικού κλάδου στα αμερικανικά χρηματιστήρια, χάρη στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, που άνοιξε τον δρόμο για νέες επενδύσεις, παρασέρνοντας σε θετικό έδαφος και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Ισχυρά κέρδη για τον Stoxx 600 σε επίπεδο έτους

    Πώς έκλεισαν όμως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το έτος;

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ισχυρά ετήσια κέρδη 12,64% σε ετήσια βάση, στο +6,40% σε επίπεδο τριμήνου, στο +2,75% για τον μήνα του Δεκεμβρίου, με ήπια κέρδη 0,30% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με άνοδο 0,20% στις 479,02 μονάδες.

    Τα καταναλωτικά προϊόντα και οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στις καθημερινές συναλλαγές, ενώ οι τιμές των ακινήτων παρουσίασαν υποχώρηση.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι alstria office (3,64%) και MorphoSys (2,88%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Uniper SE (-3,97%) και Idorsia Ltd. (-3,91%).

    Ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με ισχυρή άνοδο 3,78% σε επίπεδο έτους, στο +1,65% σε επίπεδο τριμήνου, στο +2,71% σε επίπεδο μήνα, με ήπια κέρδη 0,46% σε επίπεδο πενθήμερου, ενώ σε επίπεδο ημέρας έκλεισε στις 7.733,24 μονάδες με ήπια άνοδο 0,14%.

    DAX: Κατέγραψε την καλύτερη επίδοση από το 2019

    Ισχυρά κέρδη κατέγραψε και ο γερμανικός DAX, ο οποίος σε επίπεδο έτους έκλεισε στο +20,31%, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοσή του από το 2019! Ανοδική πορεία ακολούθησε ο δείκτης και σε τριμηνιαία βάση με τα κέρδη του να αυξάνονται κατά 8,87%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε στο +2,16%. Την ίδια ώρα, σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης άγγιξε το +0,27%, ενώ σε επίπεδο ημέρας έκλεισε με ήπια άνοδο 0,30% στις 16.751,64 μονάδες.

    Παράλληλα, ο γαλλικός CAC 40 σε επίπεδο έτους έκλεισε με ισχυρή άνοδο 16,52%, στο +5,72% σε επίπεδο τριμήνου και στο +2,68% σε επίπεδο μήνα. Αντίθετα σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με ήπιες απώλειες 0,34%, ολοκληρώνοντας την τελευταία συνεδρίαση του έτους στις 7.543,18 μονάδες με ήπια άνοδο 0,11%.

    Όσον αφορά τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο ιταλικός FTSE MIB εκτοξεύτηκε στο 28,03% σε επίπεδο έτους, ενώ σε μηνιαία βάση τα κέρδη του άγγιξαν το +7,47%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε ισχυρή άνοδο 1,41%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 0,01%. Έτσι, ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του έτους με οριακή άνοδο 0,07% στις 30.351,62 μονάδες.

    Την ίδια ώρα, ο ισπανικός IBEX 35  σε ετήσια βάση κατέγραψε ισχυρά κέρδη 22,76% και σε επίπεδο τριμήνου 7,15%. Εντούτοις, σε επίπεδο μήνα ο ισπανικός δείκτης ακολούθησε πτωτική πορεία υποχωρώντας κατά 0,38% και σε επίπεδο εβδομάδας κατά 0,10%. Βέβαια, σε επίπεδο ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος στις 10.102,10 μονάδες με ήπια άνοδο 0,16%.

    Με τις απόψεις των αναλυτών να διίστανται σχετικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών για το 2024, προσμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο έτος και τις ευρύτερες εξελίξεις στον χώρο των αγορών.

    Και μέχρι τότε… σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική χρονιά! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τις αγορές στις 2 Ιανουαρίου 2024…

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Μπάιντεν παρακολουθεί “στενά” τις αναφορές για πύραυλο που εισήλθε προσωρινά στον εναέριο χώρο της Πολωνίας

    Ερυθρός Σταυρός: Κατεπείγουσα ΕΔΕ με παρέμβαση Χρυσοχοϊδη εναντίον τις διοικήτριας για το γλέντι με live ορχήστρα εν ώρα εφημερίας

    Θεσσαλία: Καταβλήθηκαν επιπλέον 1.641.884 ευρώ σε προκαταβολές προς 136 πληγείσες επιχειρήσεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ