• ΑΓΟΡΕΣ

    ΕΥΔΑΠ: Οκτώβριος, μήνας αποφάσεων για την επιστροφή κεφαλαίου

    Χάρης Σαχίνης, επικεφαλής ΕΥΔΑΠ

    Χάρης Σαχίνης, επικεφαλής ΕΥΔΑΠ


    Μέσα στον επόμενο μήνα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπό τον Χάρη Σαχίνη αποφασίζει τη διανομή έκτακτου ποσού προς τους μετόχους της ΕΥΔΑΠ.

    Το πρώτο φετινό εξάμηνο είναι το πρώτο που η εταιρεία λειτουργεί με βάση τη συμφωνία για το αδιύλιστο νερό και έγινε η πληρωμή προς το δημόσιο, επηρεάζοντας τις ταμειακές ροές και μειώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα στα 280 εκατ. ευρώ. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για αποφάσεις, καθώς η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα αποφασίσει και για την έκτακτη διανομή μέσω επιστροφής κεφαλαίου, όπως είχε πει στη Γενική Συνέλευση.

    Κατά τα άλλα, προκαλεί αίσθηση το πόσο άμεσα επηρεάζεται η ΕΥΔΑΠ από την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία, στα αποτελέσματα του ά 6μήνου παρατηρήθηκε αύξηση εσόδων νέων συνδέσεων σε επίπεδα του 2008 και σύμφωνα με τη διοίκηση οφείλεται στην οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική! Σύμφωνα με τα στοιχεία ά 6μήνου, τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο από νέες συνδέσεις ενισχύθηκαν 30% και ανήλθαν στα 1,95 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και 1,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

    Από την άλλη, το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αγγίζει την ΕΥΔΑΠ. Στο πρώτο εξάμηνο το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε από τα 9,6 εκατ. ευρώ στα 17,9 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχα το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου πήγε στις 460 χιλ. ευρώ από 187 χιλ. ευρώ.

    Η επίδραση δεν είναι τόσο εμφανής στα αποτελέσματα καθώς από τη μία η αντιστροφή προβλέψεων λόγω θετικής έκβασης δικαστικών υποθέσεων βελτίωσε τα αποτελέσματα και από την άλλη συνεχίζεται η βελτίωση στην εισπραξιμότητα των λογαριασμών.

    Όπως είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Χάρης Σαχίνης, οι προσπάθειες εντείνονται και δεν περιμένει πως η τάση στην είσπραξη θα αλλάξει αν και τον Αύγουστο παρατηρήθηκε μία πολύ μικρή υστέρηση.

    Η ΕΥΔΑΠ έχει το φθηνότερο νερό στην Ευρώπη και δίνει στους καταναλωτές πολλές επιλογές στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

    Παράλληλα, προχωρά η προσπάθεια εξοικονόμησης ενεργειακού κόστους μέσω αλλαγής λογαριασμών που έχει σε ΑΠΕ, σε net metering.

    Ο διαγωνισμός για τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ ολοκληρώθηκε και το νέο βιοκλιματικό κτήριο που θα δημιουργηθεί στην υπάρχουσα έκταση στον Περισσό θα είναι έκτασης 16 χιλ. τ.μ. και θα έχει ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.

    Υπολογίζεται πως θα προσφέρει εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Σαχίνης είπε πως έχει αρκετή δουλειά η διοίκηση μέχρι το τέλος του έτους και θα ενταθούν οι προσπάθειες να ανταπεξέλθει στο ενεργειακό κόστος και παράλληλα να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Μείωση «ανάσα» για τους οδηγούς στο φυσικό αέριο κίνησης

    Γ. Γεωργακόπουλος (Intrum): Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ορθοποδήσουν πρέπει να υποστηρίζονται και να αναπτύσσονται



    ΣΧΟΛΙΑ