• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιστολές της Επ. Κεφαλαιαγοράς στις ευρωπαϊκές αρχές για τυχόν σορτάρισμα στη ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Επιστολή στις κατά τόπους Εποπτικές Αρχές με κοινoποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ESMA, έχει αποστείλει η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου διερευνήσει το αν οι εντολές πώλησης που βγήκαν νωρίτερα από την πρόθεση αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, ήταν αποτέλεσμα κατάχρησης πληροφοριών.

    Ενώ η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει ενημέρωση από τις χώρες προέλευσης (ς.ς. στις αγορές που υπάρχει έδρα) των funds που δραστηριοποιήθηκαν μέρες νωρίτερα στη μετοχή της ΔΕΗ.

    Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η μετοχή της ΔΕΗ στις 13/9 έγραψε πολυετές υψηλό στα… 10,50 ευρώ και για το διάστημα των επόμενων εννέα συνεδριάσεων βγήκαν πωλήσεις πιέζοντας την μετοχή μέχρι τα 7,98 ευρώ, στις 24/9, δηλαδή μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου, έπειτα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

    Επίσης, από τον περασμένο Μάρτιο υπήρχαν ανοιχτές θέσεις που είχαν κοινοποιηθεί, ως είθισται, από το βρετανικό fund, Lansdowne Partners για το 1,36% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, σχεδόν 3 εκατ. Τεμάχια. Η τελευταία θέση του fund με ανοικτές πωλήσεις στη ΔΕΗ αναφέρεται στις 24/9, μία μέρα μετά την απόφαση και αφορά στο 0,99%.

    Σημειώνεται, ωστόσο, πως ούτε για την αγορά ήταν καλή περίοδος η επίμαχη. Διότι από τις 20/9 ξεκίνησε η κάτω… βόλτα με τον γενικό δείκτη του Χ.Α. να διαπραγματεύεται για τον επόμενο μήνα κάτω από τις 900 μονάδες, φτάνοντας μέχρι τις 860 μονάδες στις 28/9/.

    Η αγορά βρέθηκε πάνω από τις 900 μονάδες, στις 20/10. Προφανώς, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το σύνολο της εικόνας της αγοράς και όπως προκύπτει από τη συμπεριφορά των μετοχών, οι πιέσεις ήταν καθολικές στα blue chips.

    Μάλιστα, ποιος μπορεί να ξεχάσει το άγριο short selling της περιόδου του 2012, τότε που οι αγορές στοιχημάτιζαν τη χρεοκοπία της χώρας. Τα πρόστιμα άρχισαν να επιβάλλονται, τα οποία είναι αμφίβολο αν πληρώθηκαν ποτέ, μετά το 2017…

    Πάντως, η συμπεριφορά της ΔΕΗ, μόνο σε short δεν παραπέμπει, αφού με την κίνηση στα 9,60 – 9,70 ευρώ τις περασμένες μέρες «έκαψε» πολλούς επίδοξους «σορτάκηδες», όπως σχολιάζουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Σύμβουλος Έκδοσης και Κύριος Ανάδοχος για τη Δημόσια Προσφορά μετοχών της ΔΕΗ

    ΔΕΗ – ΑΜΚ: Άνω των 4 δισ. ευρώ οι προσφορές – Ποια funds μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου

    Μητσοτάκης για ΑΜΚ ΔΕΗ: Ένας συστημικός κίνδυνος για την οικονομία έγινε εφαλτήριο ανάπτυξης



    ΣΧΟΛΙΑ