• ΑΓΟΡΕΣ

    EKT: Προσαρμογή του PEPP, αλλά η κ. Lagarde δεν κάνει tapering

    • Contributor
    H ΕΚΤ οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα-Υποχώρησαν οι αποδόσεις

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)


    H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, τελικά ανακοίνωσε αυτό που περίμεναν πολλοί στην αγορά, μείωση του ρυθμού μηνιαίων αγορών ομολόγων του προγράμματος PEPP, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρόκειται απλά για προσαρμογή.

    Με αναφορά σε φράση της πρώην Βρετανίδας πρωθυπουργού Margaret Thatcher που είχε πει κάποτε ότι «η κυρία δεν είναι για πισωγύρισμα», η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «η κυρία δεν κάνει tapering».

    Εκ πρώτης όψεως η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει δίκιο.

    Η νομισματική αρχή της ευρωζώνης αγόραζε 80 δις ευρώ κάθε μήνα στα πλαίσια του προγράμματος ΡEPP τα δύο τελευταία τρίμηνα. Πρόκειται για ποσό που είχε αυξηθεί σε σχέση με το τι αγόραζε στις αρχές της χρονιάς και ως εκ τούτου η μείωση του δεν είναι ακριβώς ένας περιορισμός του προγράμματος ΡΕΡΡ.

    Η πιο κρίσιμη απόφαση για να αρχίσει ένα tapering θα έλθει αργότερα και η Lagarde θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να χτίσει ένα consensus στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

    Ένα πρώτο βήμα

    Η κίνηση της Πέμπτης ήταν όμως ένα πρώτο βήμα προς την έξοδο από τις έκτακτες πολιτικές στήριξης που βοήθησαν την οικονομία της ευρωζώνης να ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας.

    «Αυτό που κάναμε σήμερα ομόφωνα ήταν να προσαρμόσουμε τον ρυθμό των αγορών μας ώστε να εκπληρώσουμε τον στόχο μας που είναι οι ευνοικές χρηματοδοτικές συνθήκες. Δεν συζητήσαμε τι θα ακολουθήσει μετά», δήλωσε η Lagarde.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέβαλε την όποια απόφαση για το πως θα τελειώσει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, ύψους 1,85 τρις ευρώ, για τον Δεκέμβριο και τόνισε οτι ακόμη και αν αυτό συμβεί η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κρατά το κόστος δανεισμού χαμηλό.

    Οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες μπορεί να διατηρηθούν και με ελαφρώς μικρότερα ποσά μηνιαίων αγορών ομολόγων σε σχέση με τα 80 δις ευρώ που ξόδευε τα δύο τελευταία τρίμηνα.

    Η ΕΚΤ δεν διευκρίνισε το νέο ποσό των αγορών αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί μεταξύ των 60-70 δις ευρώ. Θα είναι όμως έτοιμη να το αυξήσει και πάλι αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

    Παράλληλα με την απόφαση για το ΡΕΡΡ η ΕΚΤ δημοσιοποίησε τις νέες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

    Εκτιμά ότι φέτος η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5%, αναθεωρώντας υψηλότερα την προηγούμενη της εκτίμηση του 4,6%. Εκτιμά οτι ο πληθωρισμός που τον Αύγουστο έφτασε σε υψηλό δεκαετίας στο 3% θα υποχωρήσει στο 1,7% τον επόμενο χρόνο από 2,2% φέτος και στο 1,5% το 2023, σημαντικά κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

    Με βάση την απόφαση της Πέμπτης, το πρόγραμμα ΡΕΡΡ παραμένει εντός του χρονοδιαγράμματος που το θέλει να λήγει τον Μάρτιο του 2022 ενώ οι αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί στα πλαίσια του προγράμματος ΑPP θα παραμείνουν στα 20 δις ευρώ μηνιαίως.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές που τις τελευταίες δύο ημέρες είχαν χάσει 1,5% λόγω ανησυχιών για πιθανή αρνητική έκπληξη από την ΕΚΤ έσβησαν τις απώλειες της ημέρας για να κλείσουν αμετάβλητες με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να κλείνει στις 467 μονάδες.

    Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκαν 0,2%. Τα ομόλογα της ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά με την απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί και πάλι στο -0.36%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κίνηση του από τον Ιούλιο.

    Η απόδοση στο ιταλικό 10ετες υποχώρησε οκτώ μονάδες βάσης στο 0,67% και του αντίστοιχου ελληνικού 10 μονάδες βάσης με την ισοτιμία του ευρώ να ενισχύεται για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερεις ημέρες στα $1,1827.

    Διαβάστε ακόμη:

    H EKT πατάει ελαφρώς το φρένο και η Λαγκάρντ καθησυχάζει

    Ταξίδι – αστραπή Σταϊκούρα στο Eurogroup πριν τη ΔΕΘ



    ΣΧΟΛΙΑ