F

ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας – «Τρέχει» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

  • Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury
Enrique Diaz Alvarez Ebury

Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα επισκίασε τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Ιουνίου, ωστόσο η αντίδραση της αγοράς ήταν αντίθετη. Παρόλο που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τρέχει τώρα με 5% το χρόνο και οι αυξήσεις των τιμών είναι σε ευρεία βάση, οι Αμερικανοί traders ξεκάθαρα πείστηκαν από τη γραμμή της Federal Reserve ότι όλο αυτό είναι παροδικό, και στην πραγματικότητα έριξαν τις αποδόσεις για την εβδομάδα.

Στο χώρο των αναδυομένων νομισμάτων οι επιδόσεις ήταν μικτές: τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση για το 2021 είχαν μια καλή εβδομάδα και το αντίστροφο, κι αυτό φαίνεται ως γενικευμένη θέση. Όλα τα βλέμματα τώρα είναι τώρα στη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ιουνίου την Τετάρτη. Οι δεσμεύσεις των αξιωματούχων της Fed να αγνοήσουν το γεγονός ότι όλες οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα θα δοκιμαστούν σοβαρά, λαμβάνοντας υπόψη τους άσχημους αριθμούς που έχουμε δει τους τελευταίους δύο μήνες.

Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναμένουμε τη δέσμευση ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί, καθώς και σοβαρές συζητήσεις για συρρίκνωση τον Σεπτέμβριο, όταν οι προοπτικές θα είναι πιο ξεκάθαρες. Την Τετάρτη αναμένουμε την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό του Μαΐου, που θα δείξει το βαθμό στον οποίο το άνοιγμα προκαλεί ανάλογες πιέσεις στις τιμές όπως και στις ΗΠΑ, και την Παρασκευή τη συνάντηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, από όπου δεν αναμένεται κάποια σημαντική δράση.

Στερλίνα

Το πιο σημαντικό στοιχείο της περασμένης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για τον Απρίλιο, ήταν αρκετά ενθαρρυντικός, με τον δείκτη τριμήνου να μεταβάλλεται από -1,5% σε +1,5%, ως ένδειξη του θετικού αντίκτυπου που είχε το άνοιγμα μετά το lockdown. Η αγορά το είχε προεξοφλήσει και η στερλίνα δεν κινήθηκε πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα της G10.

Αυτή την εβδομάδα, η έκθεση για την απασχόληση θα εκδοθεί την Τρίτη και θα επηρεαστεί από τα διάφορα συστήματα στήριξης, οπότε δεν περιμένουμε να κινήσει τις αγορές. Ο πληθωρισμός που ανακοινώνεται την Τετάρτη μπορεί να είναι ένα άλλο ζήτημα, καθώς φαίνεται ότι παντού έχουμε εκπλήξεις. Εάν συμβεί το ίδιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να υπάρξει αυξανόμενος θόρυβος από την αγορά σχετικά με τη σύσφιξη της Τράπεζας της Αγγλίας νωρίτερα από το αναμενόμενο, κάτι που θα επηρέαζε αρνητικά το νόμισμα.

Ευρώ

Όπως αναμέναμε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έκανε αλλαγές στις ρυθμίσεις της πολιτικής της και η πρόεδρος Λαγκάρντ φάνηκε συγκρατημένη και όχι πρόθυμη να δεσμευτεί. Ωστόσο, υπήρξαν τολμηρές θετικές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη το 2021. Η ΕΚΤ αναμένει η οικονομία της Ευρωζώνης να φτάσει σε προ Covid-19 επίπεδα έως το τέλος του 2021.

Η ΕΚΤ επίσης θεωρεί τις πληθωριστικές τάσεις ως παροδικές. Ο ρυθμός των αγορών PEPP έμεινε επίσης αμετάβλητος. Συνολικά, το αποτέλεσμα ήταν συγκρατημένο. Αναμένουμε ότι το debate ανάμεσα στους υποστηρικτές επιθετικής πολιτικής και σε αυτούς της συγκρατημένης θα ενισχυθεί κι ότι αυτό θα φανεί στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου. Είναι πιθανόν τα νούμερα του πληθωρισμού ανάμεσα στο τώρα και το τότε να εκπλήξουν προς το πάνω.

Δολάριο

Η αντίδραση της αγοράς στην τεράστια ανοδική πορεία του πληθωρισμού του Μαΐου μας έφερε σε κάποια αμηχανία. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση παρά να καταφύγουμε στην μη επαρκή εξήγηση της «προσαρμογής θέσης» για να το εξηγήσουμε. Οι αποδόσεις μειώθηκαν δραστικά, παρά το ρυθμό πληθωρισμού που τρέχει με ετήσιο ρυθμό 5%, με το βασικό (και πιο ουσιαστικό) πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3,8% για το έτος, ενώ ο ρυθμός πληθωρισμού τους τρεις τελευταίους μήνες αναγόμενος σε ετήσια βάση φτάνει στο επιβλητικό 8,3%.

Το δολάριο κινήθηκε μετριοπαθώς στις εξελίξεις, καθώς οι traders κρατούν ακόμη δυνάμεις για τη συνάντηση της Federal Reserve αυτήν την εβδομάδα. Ενώ η ρητορική του προέδρου Πάουελ πιθανότατα θα εξακολουθήσει να είναι συγκρατημένη και θα απορρίπτει τις εκπλήξεις του πληθωρισμού, αναμένουμε να δούμε κάποια κινητικότητα στο «dot plot», δηλαδή τη διαδικασία κατά την οποία κάθε μέλος προβλέπει το επίπεδο των επιτοκίων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει μια πλειοψηφία που περιμένει αύξηση επιτοκίων όχι αργότερα από το 2023, και βλέπουμε δυνατό η αγορά Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ να εγκαταλείψει όλα κέρδη της περασμένη εβδομάδας και λίγο παραπάνω, με μια κάπως απρόβλεπτη επίδραση στο δολάριο.

Διαβάστε ακόμη:

Πάνω από τα €10 επέστρεψε η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, αντίδραση σε Μυτιληναίο και ΤΕΝΕΡΓ – Εν αναμονή της Γ.Σ. της Alpha

Bitcoin: Επιστρέφει σε ανοδική τροχιά μετά το νέο tweet του Elon Musk – Μάχη για τα 40.000 δολάρια

Ελληνικά ομόλογα: Συνολικές αποδόσεις 120% για τους επενδυτές τα τελευταία 5 χρόνια, στο 3,8% υποχώρησε η μεταβλητότητα

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ