• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    • NewsRoom
    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

    Τα νομίσματα της G10 έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα όχι πολύ μακριά από το σημείο που την είχαν ξεκινήσει, καθώς οι οικονομικές ειδήσεις ήταν ελάχιστες και οι επενδυτές αφομοίωσαν τις ανακοινώσεις και τα μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες. Ο νικητής της εβδομάδας ήταν το Ελβετικό Φράγκο, ενισχυμένο από τις συνέπειες της τολμηρής έκπληξης που είχε επιφυλάξει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας νωρίτερα μέσα στον μήνα.

    Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών είχαν ανάμικτες αντιδράσεις, αλλά ως επί το πλείστον κράτησαν αρκετά καλά εν όψει του μαζικού ξεπουλήματος που είδαμε την περασμένη εβδομάδα σε ολόκληρο το πλέγμα των commodities.

    Το ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνει κάποια χαλάρωση των επενδυτών αναφορικά με τις ανησυχίες τους μπροστά στο αναπόφευκτο μιας ύφεσης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα εκδοθούν την Πέμπτη, θα είναι στο επίκεντρο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τα στοιχεία PCE του Μαΐου στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν την προηγούμενη έκθεση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Πιο κρίσιμη θα είναι η έκθεση για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Ιούνιο, που αποτελεί μια πρώτη ανάγνωση του πληθωρισμού σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Μια τιμή πάνω από το 4% στον βασικό δείκτη θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά της για αυξήσεις επιτοκίων, ενισχύοντας πιθανώς το κοινό νόμισμα.

    Στερλίνα

    Ο πληθωρισμός Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ πολλών δεκαετιών, αν και ο βασικός δείκτης (που δεν περιλαμβάνει τις πρώτες ύλες τροφίμων και ενέργειας) παρουσιάστηκε κάτω από τις προσδοκίες και λίγο κάτω από το 6%. Ωστόσο, η στερλίνα συνεχίζει να διαπραγματεύεται εναρμονισμένη με τα risk assets, και επωφελήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ανάκαμψη στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Αυτή την εβδομάδα, θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην καταναλωτική πίστη.

    Έχουμε την άποψη ότι οι καταναλωτές θα αποδειχθούν ανθεκτικοί στη συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων και θα αντλήσουν χρήματα από τις οικονομίες που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που μένει να αποδειχθεί.

    Ευρώ

    Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιούνιο ήταν σε γενικές γραμμές απογοητευτικοί, σημειώνοντας σημαντική πτώση. Αν και όλοι παραμένουν επεκτατικοί στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η πτωτική τάση πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά, καθώς οι συγκεκριμένοι παραμένουν οι πιο χαρακτηριστικοί για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

    Αυτή η εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετά κρίσιμη για το ευρώ. Εκτός από την πρώιμη έκθεση για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, πραγματοποιείται το ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα το central banking. Οι αγορές αναμένουν να δουν τουλάχιστον κάποιες πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με το επερχόμενο εργαλείο «κατά του κατακερματισμού».

    Δολάριο ΗΠΑ

    Το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα από τις σχεδόν υψηλότερες τιμές πολλών ετών. Τρεις παράγοντες φάνηκε να επιβαρύνουν το δολάριο. Πρώτον, η υποχώρηση των αποδόσεων των ΗΠΑ, καθώς οι αγορές θεωρούν όλο και πιο απίθανο η FED να αυξήσει τις τιμές βραχυπρόθεσμα. Δεύτερον, η γενική επιστροφή του κλίματος κινδύνου, που είναι πλέον σαφώς  αρνητικό για το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο.

    Τέλος, οι θέσεις των επενδυτών σε μακροχρόνιο επίπεδο φαίνονται αυξημένες σχετικά με το δολάριο, καθώς φαίνεται να έχει επιτευχθεί σχεδόν συναίνεση για ένα ισχυρότερο δολάριο, γεγονός που δυσκολεύει το περαιτέρω ράλι. Μια ισχυρή έκθεση για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης την Πέμπτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αντίστροφη τάση πώλησης του δολαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιος είναι ο άγνωστος billionaire που προσπαθεί να σώσει την βιομηχανία των crypto

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Φουρλή και ΑΔΜΗΕ



    ΣΧΟΛΙΑ