• Cryptocurrencies

    Ποιος είναι ο άγνωστος billionaire που προσπαθεί να σώσει την βιομηχανία των crypto

    Sam Bankman-Fried

    Sam Bankman-Fried


    Μετά από σφυροκόπημα των τελευταίων εβδομάδων, τα crypto δεν περνάνε τις καλύτερες ημέρες τους, με τη βιομηχανία να βιώνει τεράστιες απώλειες κερδών και να αναστέλλει την επέκτασή της, φέρνοντας στον αντίποδα απολύσεις.

    Ο 30χρονος Sam Bankman-Fried, ένας από τους δισεκατομμυριούχους του crypto, αποφάσισε να δανείσει χρήματα  στην τραπεζική πλατφόρμα BlockFi και την χρηματιστηριακή εταιρεία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Voyager Digital, ως ένα σωσίβιο συνολικού ύψους 750 εκατ. δολαρίων.

    «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το καθήκον μας να προστατεύσουμε το οικοσύστημα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τους πελάτες του», έγραψε στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της FTX, μετά την ανακοίνωση της βοήθειάς του στην BlockFi, η οποία τον Ιούνιο είχε ανακοινώσει πως θα αναγκαστεί να απολύσει το 20% του προσωπικού της.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δισεκατομμυριούχος δίνει ένα χέρι βοηθείας σε εταιρείες crypto δανείζοντάς τους χρήματα ή ακόμα και εξαγοράζοντάς τες.

    Ο 30χρονος billionaire

    Ο 30χρονος Sam Bankman-Fried, είναι συνιδιοκτήτης του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, του δεύτερου πιο δημοφιλούς μετά το Binance.

    Με περιουσία άνω των 9 δις δολαρίων μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία χτίστηκε μόλις σε δύο χρόνια, ο 30χρονος crypto trader έχασε άνω του 70% της περιουσίας του τον Απρίλη.

    Παραμένει όμως ένας από τους δισεκατομμυριούχους της βιομηχανίας.

    Άλλωστε οι μεγαλύτερες περιουσίες στην κρυπτογράφηση ανήκουν στους ιδρυτές ανταλλακτηρίων και όχι στους ίδιους τους επενδυτές.

    Kι όμως, η κίνησή του να «σώσει» την βιομηχανία των crypto, τον ξεχώρισε από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του crypto, που απλά δείχνουν ότι το μόνο που θέλουν είναι να διαχειριστούν τις απώλειες των τελευταίων εβδομάδων.

    Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο NPR, ο Bankman-Fried, είπε ότι έχει την ευθύνη να εξετάσει το ενδεχόμενο να παρέμβει, «ακόμα κι αν είναι ζημιογόνο για εμάς», για να περιορίσει την έλλειψη ρευστότητας και το «σοκ» του sell-off στα  crypto και να βοηθήσει τη βιομηχανία να ευδοκιμήσει.

    «Ο Sam Bankman-Fried είναι ο νέος John Pierpont Morgan – σώζει τις αγορές κρυπτονομισμάτων όπως έκανε η αρχική J.P. Morgan μετά την κρίση του 1907», δήλωσε ο Anthony Scaramucci, ιδρυτής της SkyBridge Capital, σε συνέντευξή του, αναφερόμενος την χρονιά που ο τραπεζικός  πανικός οδήγησε στη δημιουργία της Federal Reserve. Ο Scaramucci είπε ότι είχε επενδύσει μαζί με τον Bankman-Fried σε πολλές επιχειρήσεις κρυπτογράφησης.

    «Οι προηγούμενες ημέρες  ήταν κρίσιμες όσον αφορά την εύρεση λευκών ιπποτών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας προσπάθειας σταθεροποίησης αυτής της αγοράς», έγραψε σε σημείωμα την Τρίτη ο Jeff Dorman, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Arca.

    Το oversold στα crypto έχει προκαλέσει φόβους για επέκταση των συνεπειών στο σύνολο των βιομηχανιών κρυπτογράφησης, μετά από μια ευρεία πώληση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τη θεαματική κατάρρευση των ψηφιακών νομισμάτων TerraUSD και Luna.

    Οι μεγάλοι δανειστές Celsius Network Ltd. και Babel Finance έχουν παγώσει τις αναλήψεις, ενώ το crypto hedge fund Three Arrows Capital Ltd. αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

    Η διάσωση

    Ένα δικό της σύστημα «άμυνας» έχει δημιουργήσει η αγορά των crypto με μεγάλους παίκτες να έχουν ιστορικό διάσωσης προβληματικών εταιρειών.

    Πέρυσι, η FTX παρείχε χρηματοδότηση χρέους 120 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Liquid Group Inc. μετά την κλοπή από χάκερς.

    Αντίστοιχα, τον Απρίλιο, η Binance έδωσε 150 εκατομμυρίων δολαρίων στον δημιουργό του δημοφιλούς παιχνιδιού Axie Infinity για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των κεφαλαίων των χρηστών που επηρεάστηκαν από ένα hack.

    Ο Tom Dunleavy, ανώτερος αναλυτής ερευνών στην εταιρεία κρυπτο-δεδομένων Messari, είπε ότι ορισμένοι θα συγκρίνουν τη μετακίνηση με τον Warren Buffett που παρείχε υποστήριξη στην Goldman Sachs Group Inc. το 2008.

    Διαβάστε επίσης:

     

    Xάκερς έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας 100 εκατ. δολαρίων από την Horizon Bridge

    Θα βουλιάξει στα 15.000 δολάρια το Bitcoin;



    ΣΧΟΛΙΑ