• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: Δεν βλέπουμε καμία πραγματική τραπεζική κρίση στην Ευρώπη, όπως εκείνη του 2008

    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    Ο Jan Schildbach της γερμανικής Deutsche Bank εξηγεί ότι τα επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρά, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού και η κερδοφορία είναι οι ισχυρότερες από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από 15 χρόνια.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, στις χρηματοπιστωτικές αγορές εκφράστηκαν ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (και τις ομοειδείς τους στις ΗΠΑ), που προκλήθηκαν από μερικές πτωχεύσεις μεσαίου μεγέθους περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και την έκτακτη πώληση της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.

    Ωστόσο, τέτοιες εντάσεις δεν είναι μοναδικές – αντίθετα, έχουν εμφανιστεί αρκετά συχνά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους του 2010-15, αρχικά η ευρωστία των ελληνικών και ιρλανδικών τραπεζών και αργότερα των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών τέθηκε υπό αμφισβήτηση από ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά.

    Αργότερα, όταν η πανδημία χτύπησε το 2020, ο τραπεζικός κλάδος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η αβεβαιότητα αυξήθηκε όσον αφορά τις επιπτώσεις από τα lockdowns και τις προβληματικές αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων.

    Αυτή τη φορά, στην περίπτωση των λίγων χρεοκοπιών των αμερικανικών τραπεζών και της ελβετικής τράπεζας, οι αδυναμίες των επιμέρους επιχειρηματικών μοντέλων αποδείχθηκαν καθοριστικές.

    Ο αντίκτυπος της μαζικής και ταχείας νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών προκαλεί όμως ευρύτερες, βιομηχανικές ανησυχίες. Πρόκειται για τον ισχυρότερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες και ξεκινά από πρωτοφανή χαμηλά (και στη ζώνη του ευρώ ακόμη και αρνητικά) επίπεδα.

    Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις μπορεί να αποτέλεσαν αρνητική έκπληξη για ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά και είναι στη φύση των σύγχρονων χρηματοπιστωτικών αγορών η ανησυχία να εξαπλώνεται άμεσα. Επίσης, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σιγουριάς απαιτεί χρόνο, δεδομένης της εμπειρίας των τελευταίων 15 ετών.

    Γιατί τα θεμελιώδη μεγέθη είναι υποστηρικτικά στις ευρωτράπεζες

    Τα θεμελιώδη μεγέθη του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα είναι τα πιο στέρεα από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης: i) Ο κλάδος λειτουργεί εδώ και χρόνια με υψηλούς δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητας, ii) η ποιότητα του ενεργητικού έχει βελτιωθεί σταδιακά, με τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων να πέφτουν σε νέα χαμηλά επίπεδα από το 2008 ακόμη και σε προηγουμένως προβληματικές αγορές της Νότιας Ευρώπης, και iii) η κερδοφορία έχει φθάσει σε ρεκόρ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Το 2022, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επέστρεψαν στους μετόχους τους πιθανότατα περισσότερα κεφάλαια από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 15 χρόνια. Να μην ξεχνάμε τις τεράστιες βελτιώσεις στη διαχείριση κινδύνων (συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών αντοχής), την ποιότητα της εποπτείας (συμπεριλαμβανομένης της συλλογής δεδομένων και της διαφάνειας της αγοράς) και τη θεσμική της συγκρότηση, με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό να προβλέπει κοινή και αυστηρή εποπτεία όλων των μεγαλύτερων τραπεζών στη ζώνη του ευρώ. Τέλος, παρά την πρόσφατη φασαρία, οι τράπεζες είναι οι καθαροί ωφελημένοι από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, τουλάχιστον στην ΟΝΕ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους, η σημαντικότερη συνιστώσα των εσόδων τους, βρίσκονταν υπό πίεση για περισσότερο από μια δεκαετία. Τώρα, με τη δυναμική ανάκαμψη των επιτοκίων το 2022, τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα, κατά το εντυπωσιακό 18% σε ετήσια βάση στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.

    Τα εξαιρετικά υψηλά μερίσματα, τα ειδικά μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών σήμαιναν ότι το ονομαστικό σύνολο των ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε ελαφρώς, κατά 2%, οδηγώντας επίσης σε μείωση του δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

    Παρ’ όλα αυτά, με 14,1% κατά μέσο όρο, παραμένει ισχυρός και κοντά στο περσινό ιστορικό υψηλό. Το πιο σημαντικό είναι ότι, χάρη στην ισχυρή κερδοφορία, οι περισσότερες τράπεζες είναι εύκολα σε θέση να δημιουργήσουν οργανικά κεφάλαια εάν χρειαστεί – μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με λίγα μόλις χρόνια πριν.

    Συνολικά, οι δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων είναι διπλάσιοι από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά σε πραγματικούς όρους. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, σε 153% κατά μέσο όρο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από το απαιτούμενο επίπεδο του 100%. Τέτοια μέτρα ρευστότητας δεν υπήρχαν καν ως ρυθμιστικό πρότυπο σε επίπεδο κλάδου το 2008.

    Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ τότε και τώρα αφορά τη διασύνδεση: πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετώπισαν προβλήματα το 2007/08 λόγω των επενδύσεών τους σε αμερικανικούς τίτλους, όπως τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης.

    Ωστόσο, σήμερα, η έκθεση στις ΗΠΑ είναι πολύ μικρότερη. Ακόμη περισσότερο, τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη πλήρως το γεγονός ότι δύο μεγάλες τράπεζες από τη Γαλλία και την Ισπανία πούλησαν τις σημαντικές θυγατρικές τους στις ΗΠΑ (εμπορικές τράπεζες) σε βορειοαμερικανικούς ανταγωνιστές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει μια περαιτέρω αποσύνδεση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αν και αυτό σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχασαν κάποιες ευκαιρίες ανάπτυξης όταν η τραπεζική αγορά των ΗΠΑ είχε καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη, μείωσε επίσης τις πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις από τις ταλαντευόμενες περιφερειακές τράπεζες ή τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ.

    Οι τράπεζες είναι επίσης πιθανό να γίνουν πιο προσεκτικές όταν αναλαμβάνουν κινδύνους, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω αυστηροποίηση των πιστωτικών προτύπων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, και πιθανώς υψηλότερες απαιτήσεις για τις εγγυήσεις.

    Αυτό αναμένεται να βοηθήσει τις κεντρικές τράπεζες να πετύχουν τον στόχο τους για μείωση του πληθωρισμού και να επιτρέψει λιγότερες πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων (οι οποίες θα προσφέρουν μερικό μετριασμό για τους πελάτες του ιδιωτικού τομέα).

    Ταυτόχρονα, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να επανεξετάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων μεταρρυθμίσεων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, για παράδειγμα όσον αφορά τα καθεστώτα εξυγίανσης ή τους ευκολότερους κανόνες για τις μικρές και μεσαίες τράπεζες, ιδίως στις ΗΠΑ.

    Παρ’ όλα αυτά, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αποδείχθηκε συνολικά ανθεκτικό σε αυτό και σε προηγούμενα επεισόδια χρηματοπιστωτικής πίεσης. Και η θεμελιώδης ευρωστία του τραπεζικού συστήματος περιόρισε επιτυχώς τη μετάδοση από τα λίγα ιδρύματα που χρεοκόπησαν, τα οποία ήταν πολύ περισσότερο μεμονωμένες περιπτώσεις παρά ο κανόνας του κλάδου. Τελικά, είναι σαφές: «δεν βλέπουμε καμία πραγματική τραπεζική κρίση στην Ευρώπη, απέχοντας πολύ από το 2008», καταλήγει ο Jan Schildbach της γερμανικής Deutsche Bank.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ