ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο χρυσός παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή έναντι της προειδοποίησης της FED για τον πληθωρισμό, που αυξάνει την πιθανότητα λιγότερων μειώσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε κοντά στα 3.369 δολάρια η ουγγιά καθώς η διαπραγμάτευση ολοκληρωνόταν στο Λονδίνο, με τις συναλλαγές να είναι περιορισμένες λόγω της αργίας στις ΗΠΑ.
Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεψαν δύο μειώσεις έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η επιτροπή συνεχίζει να αναμένει ότι οι δασμοί θα μετακυλιστούν στις τιμές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δημοσίευσαν επίσης νέες οικονομικές προβλέψεις — τις πρώτες μετά το κύμα δασμών που επέβαλε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλιο — οι οποίες δείχνουν ότι αναμένουν ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη απασχόληση το 2025. Μια σημαντική αύξηση στις τιμές καταναλωτή θα μπορούσε να περιορίσει τη νομισματική χαλάρωση, κάτι που είναι αρνητικό για τον χρυσό, καθώς δεν προσφέρει τόκο.
Αυτό περιόρισε τη στήριξη για τον χρυσό από τους φόβους πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ιράν τις επόμενες ημέρες. Η γεωπολιτική ένταση και η οικονομική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τις ισχυρές αγορές από κεντρικές τράπεζες και τις εισροές σε ETFs, έχουν οδηγήσει τον χρυσό σχεδόν 30% υψηλότερα φέτος.
Η τιμή spot του χρυσού ήταν σχεδόν αμετάβλητη στα $3.370,78 στις 3:37 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης. Το ασήμι υποχώρησε 1%, αλλά παρέμεινε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012, ενώ το παλλάδιο επίσης σημείωσε πτώση. Η πλατίνα υποχώρησε 1,4%, αντιστρέφοντας προηγούμενη άνοδο που την είχε οδηγήσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. Τα κέρδη του μετάλλου στηρίζονται από την αύξηση της ζήτησης και το διαρκές έλλειμμα στην αγορά.
«Ο χρυσός βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά, γεγονός που καθιστά τις νέες επενδύσεις ευάλωτες σε αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, αναλύτρια της Phillip Nova Pte Ltd. «Πιθανώς αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε τις τοποθετήσεις ασφαλούς καταφυγίου να μετατοπίζονται προς την πλατίνα και το ασήμι.»
Διαβάστε επίσης
Πετρέλαιο: Άλμα 2,8% για το Brent, οι δηλώσεις του Λευκού Οίκου περιόρισαν την άνοδο του WTI
Χρηματιστήριο: Παραλίγο να χάσει την κεφαλαιοποίηση του 1 δις. ευρώ η Aegean
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρίνα Βρανοπούλου: Μια συνειδητή διεκδίκηση χώρου
- Mononews Health 20: Οι 20 πιο επιδραστικοί επιστήμονες Υγείας του 2025
- Τα σενάρια για την Alpha Bank μετά τη νέα δήλωση του Αντρέα Ορσέλ και την μεγάλη πτώση της μετοχής κατά 5,5%
- Η Δέσποινα Τσαγγάρη «συστήνεται» στην αγορά με πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.