• ΑΓΟΡΕΣ

    Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

    • Bloomberg
    Δύο σημαίες της Τουρκίας μπροστά από κτήρια της Κωνσταντινούπολης


    Μπορεί οι αναλυτές να δίνουν σύσταση αγοράς για τις τουρκικές μετοχές, αλλά οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα.

    Οι ξένοι επενδυτές κατείχαν, στις 17 Φεβρουαρίου, το 45,5% της αγοράς, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν επίσημα στοιχεία, δηλαδή από το 2004. Οδεύοντας προς την έξοδο, οι καθαρές εκροές από τους ξένους στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανήλθαν σε 857 εκατ. δολάρια μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, στο διάστημα μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

    Ο ανασχηματισμός του οικονομικού επιτελείου και της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της χώρας τον Νοέμβριο πυροδότησε ράλι στα τουρκικά assets και έκανε πολλούς ξένους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Morgan Stanley και της HSBC Holdings, να δώσουν σύσταση αγοράς για τις τουρκικές μετοχές. Όμως, οι εισροές κεφαλαίων που έφεραν οι αλλαγές αυτές αποδείχθηκαν βραχύβιες και οι καθαρές πωλήσεις τουρκικών μετοχών τους τελευταίους 12 μήνες έχουν πλέον φτάσει τα 4,1 δισ. δολάρια.

    Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η MSCI προειδοποίησε την Τουρκία ότι ενδέχεται να σταματήσει να την κατατάσσει στις αναδυόμενες αγορές, επικαλούμενη τους περιορισμούς που ίσχυαν για τους επενδυτές. Έκτοτε, η Τουρκία προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης του short selling για τις μετοχές του δείκτη Borsa Istanbul 30, των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επεκτείνοντάς την πρόσφατα και στις μετοχές του δείκτη Borsa Istanbul 50. Οι αρχές χαλάρωσαν επίσης ορισμένες απαιτήσεις και ως προς το margin trading.

    Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία για τη συμμετοχή των ξένων στο τουρκικό χρηματιστήριο, η μείωση της συμμετοχής τους στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ότι αποτελεί γενικότερη τάση, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών.

    Ωστόσο, η ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία μικροεπενδυτών στην τοπική αγορά συνέβαλε και αυτή στη μείωση του μεριδίου των ξένων, τάση που εντάθηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και μετά.

    Από το τέλος του 2019 και μετά, ο αριθμός των ενεργών επενδυτών στη χώρα αυξήθηκε περισσότερο από 70%, στα 2,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Σε ιστορικό χαμηλό η συμμετοχή των ξένων στην τουρκική χρηματιστηριακή αγορά

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Οι 33 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο και τα 3 διδάγματα που άφησε η κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ