Cryptocurrencies

Μαύρη Τετάρτη: Πώς εξανεμίστηκαν 600 δισ. δολάρια από την αγορά crypto

  • Bloomberg

Εικόνα από την Wall Street τις ημέρες της Χρηματιστηριακής Κρίσης του 1929


Η απότομη πτώση όλων των κρυπτονομισμάτων προκαλεί προβληματισμό σχετικά με τη διάρκεια της επενδυτικής φρενίτιδας που επικράτησε πρόσφατα για την αγορά των crypto.

H αξία των πάνω από 7.000 ψηφιακών νομισμάτων που παρακολουθεί η πλατφόρμα CoinGecko συρρικνώθηκε πάνω από 600 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στα 1,9 τρισ. δολάρια.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως καταγράφει την Τετάρτη απώλειες περίπου 11%, υποχώρησε αρχικά κάτω από τα 40.000 δολάρια και τώρα βρίσκεται περίπου 25.000 δολάρια χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε τον Απρίλιο.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή σκηνικού, από την κριτική για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης ενέργειας για την εξόρυξη του Bitcoin που άσκησε ο Elon Musk, έως τον κίνδυνο υιοθέτησης μιας αυστηρής κανονιστικής ρύθμισης για τα περιουσιακά στοιχεία που ορισμένοι αποκαλούν την “άγρια δύση” των επενδύσεων.

Επίσης, τα ψηφιακά tokens έχουν αποφέρε τόσα πολλά κέρδη, ώστε πιθανόν η πτώση να οφείλεται και στο γεγονός ότι ορισμένοι traders σπεύδουν να τα κατοχυρώσουν.

Τα 40.000 δολάρια αποτελούν κρίσιμο επίπεδο για το Bitcoin και η πτώση του κάτω από τα 30.000 δολάρια δεν είναι απίθανη, υποστηρίζει ο Jeffrey Halley, αναλυτής της Oanda.

Aγοραία αξία

Στις αρχές Απριλίου, η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων έσπασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά και διπλασιάστηκε σε περίπου δύο μήνες, λόγω της αισιοδοξίας ότι ολοένα και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για αυτό. Η τρέχουσα πτώση εξανέμισε πάνω από 600 δισ. δολάρια της αξίας τους.

Tokens Tumble

Διάσπαση των 40.000 δολαρίων

Το Bitcoin δοκίμασε τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και η υποχώρηση του κάτω από το μέσο όρο των 120 ημερών είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειώσει από πέρυσι, σύμφωνα με τον Mike McGlone, αναλυτή εμπορευμάτων στο Bloomberg Intelligence στη Νέα Υόρκη. Προβλέπει ότι η τιμή του Bitcoin θα διαμορφωθεί γύρω στο μέσο όρο του 2021, περίπου στα 49.000 δολάρια.

Bitcoin's downside gap from 120-day moving average biggest since 2020

Futures

Στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin, οι τεχνικοί βλέπουν ένα πτωτικό μοτίβο, το οποίο μπορεί να δείχνει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αδυναμία στο μέλλον.

Bitcoin futures trigger a bearish technical signal

Bitcoin έναντι χρυσού

Ο δείκτης της τιμής του Bitcoin σε σχέση με τον χρυσό έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό συμβαίνει εν μέσω της μεγαλύτερης επιφυλακτικότητας που υπάρχει για τα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και της οικονομικής ανάκαμψης που αναμένεται μετά την πανδημία.

Οι υπέρμαχοι του Bitcoin υποστηρίζουν ότι αποτελεί  ένα σύγχρονο μέσο διατήρησης της αξίας, ισχυρισμός που καταρρίπτεται από την μεγάλη αστάθεια που εμφανίζει το ψηφιακό νόμισμα.

Bitcoin-to-gold ratio down to February low amid crypto slide

Ether

Μετά την υποχώρηση του Bitcoin από τα υψηλά που σημείωσε στα μέσα Απριλίου, το συνεχιζόμενο ράλι που σημείωσε το Ether – το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονομόμισμα παγκοσμίως- βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο Chris Weston, επικεφαλής ανάλυσης στην Pepperstone Group, στη Μελβούρνη, έγραψε τη Δευτέρα ότι έκλεισε μία θέση short στο bitcoin/long στο ether, καθώς η “σκόνη πρέπει να καταλαγιάσει”.

Ether's advance was overshadowing Bitcoin but has stalled

Το μεγαλύτερο fund

Το Grayscale Bitcoin Trust, το μεγαλύτερο Bitcoin fund, βρίσκεται πολύ κοντά στο να σημειώσει νέο ρεκόρ discount της καθαρής αξίας ενεργητικού του. Αυτό το κενό θα μπορούσε να εξαφανιστεί αν μετατραπεί, όπως είχε προγραμματιστεί σε ETF (exchange-traded fund). Ωστόσο, οι κίνδυνοι για μια ευρύτερη υποχώρηση περιλαμβάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα επιτρέψουν ποτέ τα ETFs σε Bitcoin.

Διαβάστε ακόμα:

Bitcoin: Σπάει τη στήριξη των 40.000 δολαρίων – Επόμενη στάση τα 30.000 δολάρια

Στρατοσφαιρικά υψηλή η μεταβλητότητα στα crypto λένε UBS, Pimco, T Rowe Price και Glenmede Investment

Το νέο κρυπτονόμισμα που προκαλεί φρενίτιδα – Αξία 45 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ