• Cryptocurrencies

    Στρατοσφαιρικά υψηλή η μεταβλητότητα στα crypto λένε UBS, Pimco, T Rowe Price και Glenmede Investment

    Πάνω από τα 2,7 τρισ. δολάρια εκτινάχθηκε η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων


    UBS Wealth Management, Pimco, T Rowe Price και Glenmede Investment Management εκφράζουν πλέον τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

    Η αστάθεια που παρατηρείται στη τιμή του bitcoin μετά το σίριαλ με τα tweets του Έλον Μασκ, προκάλεσε εκ νέου αμφιβολίες μεταξύ στους διαχειριστές κεφαλαίων σχετικά με το μέλλον των κρυπτονομισμάτων ως κατηγορία στοιχείων ενεργητικού.

    Πριν λίγες ώρες ο επικεφαλής της Tesla είπε ότι δεν θα δέχεται πληρωμές σε bitcoin για τα ηλεκτρικά οχήματα Tesla, λόγω των περιβαλλοντικών ανησυχιών, ενώ σταμάτησε και τα memes για το dogecoin.

    «Η σύσταση προς τους πελάτες είναι: μείνετε μακριά από αυτό», δήλωσε ο Jason Pride, διευθύνων σύμβουλος της Glenmede. “Δεν νομίζω ότι η Fed και άλλοι ρυθμιστές είναι οπαδοί της τρέχουσας δομής της αγοράς των κρυπτονομισμάτων”, πρόσθεσε.

    Ο Rob Sharps, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στην T Rowe Price, επισημαίνει: «Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές. Αναγνωρίζουμε το υψηλό επίπεδο κερδοσκοπίας σε αυτόν τον κλάδο”.

    Ακραίες μεταβολές

    Το bitcoin έφτασε στα επίπεδα των 44.000 δολαρίων τη Δευτέρα, υποχωρώντας κατά περίπου 20.000 δολάρια από το ρεκόρ που είχε σημειώσει μόλις πριν από ένα μήνα.

    Η τιμή του πιο γνωστού κρυπτονομίσματος έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εξετάζουν εάν θα εγκρίνουν χρηματικά κεφάλαια ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων λένε ότι εντοπίζουν ενδείξεις ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα γίνουν λιγότερο ασταθή με την πάροδο του χρόνου.

    «Η μεταβλητότητα στα crypto είναι στρατοσφαιρικά υψηλή και συχνά βλέπουμε ότι, όταν οι μετοχές υποχωρούν, το ίδιο ισχύει και για το bitcoin και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ικανό να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο», λένε οι αναλυτές.

    «Αυτή η ιδέα ότι τα crypto είναι ένα περιουσιακό στοιχείο πληθωρισμού είναι περίεργη», τονίζει ο Nicholas Johnson, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Pimco. Οι άνθρωποι ψάχνουν έναν λόγο για να δικαιολογήσουν γιατί ανέβηκε η αγορά των κρυπτονομισμάτων”, πρόσθεσε.

    Ανησυχίες

    Οι ανησυχίες σχετικά με τα κρυπτονομίσματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω αυτήν την εβδομάδα όταν ρυθμιστής των ΗΠΑ προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων με έκθεση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin “είναι μια εξαιρετικά κερδοσκοπική επένδυση” – και προειδοποίησε τα αμοιβαία κεφάλαια ότι θα υπόκεινται σε έλεγχο για την εμπλοκής τους με κρυπτονομίσματα.

    “Αναμένουμε πιο αυστηρούς πολιτικούς και ρυθμιστικούς ελέγχους για την συγκεκριμένη αγορά καθώς γίνεται πιο δημοφιλής”, ανέφερε η UBS Wealth Management, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα των τιμών που ακολούθησε την ανακοίνωση του Μασκ της Tesla “επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες εάν αναλάβουν την έκθεση σε κρυπτονομίσματα στον ισολογισμό τους”.

    Ο επικεφαλής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Fidelity, που ήταν αρχικά θετικός στα κρυπτονομίσματα, προειδοποίησε τονίζοντας ότι : «Αυτή τη στιγμή το Bitcoin είναι ένας έφηβος όσον αφορά την ανάπτυξή του λόγω της υπερβολικής αστάθειας”.

    “Ορισμένοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν την αστάθεια καθώς βλέπουν το bitcoin ως μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία επιχειρηματικού κινδύνου”.

    Η Fidelity παρέχει υπηρεσία που επιτρέπει σε περισσότερους από 100 θεσμικούς επενδυτές, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και τα family offices να αγοράζουν κρυπτονομίσματα.

    Ακόμα κι αν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αποφεύγουν την κρυπτογράφηση, οι μεταβολές στις αποτιμήσεις τους αποτελούν ανησυχία για τον κλάδο, λόγω της αυξανόμενης δύναμης των traders λιανικής να προκαλούν αστάθεια στην αγορά μετοχών, γνωστή ως «φαινόμενο υποκατάστασης».

    Διαβάστε ακόμα:

    Ελον Μασκ: Το σίριαλ με τα tweets για τα κρυπτονομίσματα συνεχίζεται – Σκαμπανεβάσματα για το Bitcoin

    Το νέο κρυπτονόμισμα που προκαλεί φρενίτιδα – Αξία 45 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες
     



    ΣΧΟΛΙΑ