• Cryptocurrencies

    Πανικός στην αγορά crypto: Η FTX προειδοποιεί για χρεοκοπία – Στα 8 δισ. δολάρια το έλλειμμα

    • Bloomberg
    Sam Bankman-Fried, CEO FTX

    Sam Bankman-Fried, CEO FTX


    Ο Sam Bankman-Fried προειδοποίησε τους επενδυτές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.com ότι χωρίς εισροή μετρητών η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Κατά πληροφορίες ο Bankman-Fried τους ενημέρωσε ότι η εταιρεία έχει έλλειμμα έως και 8 δισ. δολαρίων και χρειαζόταν 4 δισ. δολάρια προκειμένου να διατηρήσει τη φερεγγυότητα της. Η FTX προσπαθεί να αυξήσει τη χρηματοδότηση διάσωσης με τη μορφή δανείου, μετοχικού κεφαλαίου ή συνδυασμό των δύο.

    «Την πάτησα», είπε ο Bankman-Fried στους επενδυτές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συζήτηση. Παράλληλα τόνισε ότι θα ήταν “απίστευτα ευγνώμων” εάν οι επενδυτές μπορούσαν να βοηθήσουν.

    Η αποδοχή των εντεινόμενων προβλημάτων και των περιορισμένων επιλογών της εταιρείας του αποτελεί μία τεράστια στροφή για το άλλοτε παιδί-θαύμα της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, που είχε κάποια στιγμή περιουσία 26 δισ. δολαρίων και τον παρομοίαζαν με τον Αμερικανό τραπεζίτη John Pierpont Morgan. Υπογραμμίζει επίσης την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την FTX, τους πελάτες της και τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

    Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Προηγήθηκε η αποτυχία των εταιρειών crypto Celsius και Voyager, που τις οδήγησε σε διαδικασίες πτώχευσης δεσμεύοντας χρήματα πελατών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η FTX έχει μια λίστα διακεκριμένων υποστηρικτών όπως η Sequoia Capital, η BlackRock, η Tiger Global Management και η SoftBank. Η Sequoia κατέγραψε την πλήρη αξία των συμμετοχών της στο FTX.com και στο FTX.us, μια ένδειξη ότι ο δρόμος για την ανάκτηση της επένδυσης της δεν είναι βέβαιος.

    Ωστόσο, ο Bankman-Fried παρέμεινε προκλητικός κατά τη διάρκεια των δραματικών περίπου 24 ωρών κατά τις οποίες κορυφώθηκαν οι εικασίες ότι η Binance δεν θα προχωρούσε στη συμφωνία εξαγοράς του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

    Είπε επανειλημμένα στους επενδυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης, ότι δεν ήταν αλήθεια ότι ο Changpeng Zhao αποχωρούσε από την εξαγορά, αναφέρουν πηγές.

    Περίπου μια ώρα αργότερα, η Binance είπε ότι πράγματι δεν θα προχωρήσει στην εξαγορά.

    «Η ελπίδα μας ήταν να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX για την παροχή ρευστότητας, αλλά τα ζητήματα είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε», δήλωσε η Binance, που ιδρύθηκε από τον Changpeng Zhao.

    Εκτός από τις οικονομικές πιέσεις, η FTX.com τράβηξε και την προσοχή των αρχών των ΗΠΑ.

    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διερευνούν εάν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων κατάφερε να χειριστεί σωστά τα κεφάλαια των πελατών του, καθώς και τη σχέση που είχε με άλλα μέλη της «αυτοκρατορίας» της αγοράς των κρυπτονομισμάτων που είχε δημιουργήσει ο Sam Bankman-Fried, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Ο Zhao είπε σε ένα σημείωμα νωρίτερα την Τετάρτη ότι δεν υπήρχε «βασικό σχέδιο» για την εξαγορά της FTX και ότι «η εμπιστοσύνη των χρηστών κλονίστηκε σοβαρά».

    Οι νέες ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης του προβλήματος στην αγορά crypto αποτυπώνεται στην βουτιά των τιμών των ψηφιακών νομισμάτων.

    Η εντεινόμενη ανησυχία για τον κίνδυνο μετάδοσης αποτυπώνεται στις βυθιζόμενες τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

    Το Bitcoin υποχώρησε κάποια στιγμή κάτω από τα 16.000 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, μετά την ανακοίνωση της Binance.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο ιδρυτής της FTX δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχος – Έχασε 14,6 δισ. δολάρια σε μια μέρα!



    ΣΧΟΛΙΑ