• Cryptocurrencies

    Η SEC μήνυσε την τράπεζα κρυπτονομισμάτων Celsius

    • NewsRoom
    Alex Mashinsky (Πηγή: Benjamin Girette/Bloomberg)

    Alex Mashinsky (Πηγή: Benjamin Girette/Bloomberg)


    Μήνυση κατά της χρεοκοπημένης εταιρείας δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius και του ιδρυτή της Άλεξ Μασίνσκι, κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), με την κατηγορία της άντλησης δισεκατομμυρίων δολαρίων από μη καταχωρημένες και παράνομες πωλήσεις κρυπτονομισμάτων.

    Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη, ο Μασίνσκι βρίσκεται υπό κράτηση.

    Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η SEC κατέθεσε την Πέμπτη μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ισχυριζόμενη ότι η Celsius και ο Μασίνσκι «είχαν υποσχεθεί ψευδώς στους επενδυτές μια ασφαλή επένδυση με υψηλές αποδόσεις, παραπλάνησαν τους επενδυτές σχετικά με την οικονομική επιτυχία της επιχείρησης και χειραγωγούσαν παρανόμως την τιμή του ίδιου του κρυπτονομίσματος της Celsius».

    Το κρυπτονόμισμα της Celsius αποκαλούνταν CEL.

    Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που συντάχτηκε στις αρχές του έτους, η χειραγώγηση ωφέλησε όσους είχαν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους, συμπεριλαμβανομένου βέβαια του Μασίνσκι.

    Σύμφωνα με την έκθεση, ο Μασίνσκι κατάφερε να αποκομίσει κέρδη από αυτή την παράνομη δραστηριότητα 68,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) κατέληξε σε διακονονισμό με τη Celsius, ο οποίος προβλέπει πρόστιμο 4,7 δισ. δολάρια και απαγόρευση εκτέλεσης συναλλαγών με τα στοιχεία ενεργητικού των πελατών της.

    Διαβάστε επίσης: 

    Bitcoin: Προς νέο υψηλό έτους – Κέρδη 90% από τις αρχές του 2023

    WSJ: H SEC μπλοκάρει τα σχέδια των BlackRock και Fidelity για ETF στο bitcoin

    FTX: Επιχείρηση αναβίωσης του crypto χρηματιστηρίου στη σκιά απάτης 9 δις δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ