• Cryptocurrencies

    Σε ελεύθερη πτώση τα crypto- Τα απανωτά sell-off και η κατάρρευση της βιομηχανίας

    • NewsRoom

    Bitcoin


    Πόσα χτυπήματα μπορεί να αντέξει μέσα σε ένα χρόνο η αγορά των crypto και να βγει αλώβητη από αυτά; Οι επενδυτές έχουν σταματήσει πλέον να ποντάρουν με την ίδια  θέρμη στην ανάκαμψη μιας αγοράς που μετράει απώλειες τρισεκατομμυρίων.

    Με ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια, το FTX, να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και το «παιδί-θαύμα» ιδρυτή του, τον 31χρονο Sam Bankman-Fried, τον οποίον το Fortune είχε συγκρίνει με τον κορυφαίο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, σημαντικοί πυλώνες της βιομηχανίας των crypto φαίνεται να καταρρέουν πολύ γρηγορότερα απ’ όσο υπολόγιζαν ακόμα και οι επικριτές της.

    Η μεγάλη φυγή

    Με την αύξηση των επιτοκίων και τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται, οι επενδυτές αναζήτησαν από νωρίς μέσα στο 2022, την έξοδο κινδύνου από τα risky assets.

    Το σαθρό σύστημα στο οποίο όμως είχε χτιστεί ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας καθώς και η παντελής έλλειψη κανόνων, δεν κατάφερε να αντέξει το βάρος των μακροοικονομικών συνθηκών, όπως έκαναν άλλοι τομείς, με αποτέλεσμα η κατάρρευση του TerraUSD και του Luna, να πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων με τη χρεοκοπία του mega-fund Three Arrows Capital και  μεγάλων κρυπτο-τραπεζών όπως η Celsius και Voyager.

    Με τις επενδύσεις τους και τις αποταμιεύσεις τους να μην διαθέτουν καμία εγγύηση από το δημόσια, εκατομμύρια επενδυτές βρέθηκαν στον αέρα, για το αν θα αποζημιωθούν από την κατάρρευση των παραπάνω εταιρειών.

    Σειρά φαίνεται ότι παίρνει το FTX, το οποίο, αν και μέχρι πριν μια εβδομάδα αποτελούσε μία εύρωστη επιχείρηση, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε έναν αγώνα διάσωσης από την ολική καταστροφή.

    Η αλληλεγγύη στον χώρο του crypto δεν βοήθησε αυτή τη φορά, με το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο, το Binance, να αποσύρει τελευταία στιγμή την πρόταση, για το deal εξαγοράς.

    «Από οικονομική πλευρά, μπορούμε να πούμε ότι η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί κάπως γιατί αν δεν μπορείς να εμπιστευτείς την FTX τότε τι μπορείς να εμπιστευτείς;», αναφέρει ο Yat Siu, συνιδρυτής της επενδυτής Animoca Brands με έδρα το Χονγκ Κονγκ στο Reuters.

    Πανικός και αναλήψεις 6 δις

    Τις δραματικές ώρες από την στιγμή που ανακοινώθηκε το επερχόμενο deal μεταξύ Binance και FTX μέχρι την απόσυρση της πρότασης από την πρώτη, ακολούθησε η μεγάλη φυγή των επενδυτών με το θηριώδες ποσό των 6 δις από αναλήψεις σε μόλις 7 ώρες.

    Ο μεγαλύτερος φόβος για την βιομηχανία είναι ότι χάνει ένα μεγάλο μέρος των θεσμικών επενδυτών της. Οι μικροεπενδυτές ίσως να μην εγκαταλείψουν τον μαγικό κόσμο των crypto, όμως για τους θεσμικούς επενδυτές, αναμένεται να μείνουν σε απόσταση –τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

    Οι Bankman-Fried και Zhao ανακοίνωσαν από κοινού μια μη δεσμευτική προσφορά από την Binance για την αγορά FTX, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε την Τετάρτη.

    «Από τότε που μπήκα στη βιομηχανία κρυπτογράφησης το 2016, πολύ λίγες περίοδοι δοκίμασαν την υποδομή της αγοράς και τους συμμετέχοντες», όπως έκανε η αναταραχή των τελευταίων ημερών, δήλωσε ο διευθυντής κρυπτογραφικών hedge fund Dan Liebau της Modular Asset Management, στο Bloomberg.

    To Bitcoin ακόμα και μετά την ανάκαμψή του την Πέμπτη, καταγράφει απώλειες 14% μόνο την τρέχουσα εβδομάδα, με την πτώση του να ξεπερνάει το 70% από τα υψηλά των 69.000 δολαρίων πριν ένα χρόνο.

    Η κατάρρευση των crypto-billionaires

    Τα απανωτά sell-off στην βιομηχανία των crypto, οδήγησαν και στις πιο θεαματικές πτώσεις των billionaires που αναδείχθηκαν μέσα από την κρυπτογράφηση.

    Ο κάποτε «χαρισματικός» για το σύνολο της βιομηχανίας, Sam Bankman-Fried, με περιουσία 15,2 δις δολαρίων, έκανε ένα νέο «ρεκόρ» χάνοντας  τα 14,6 δις εξ’ αυτών μέσα σε μία μέρα.

    Και ο CEO της Binance Changpeng “CZ” Zhao, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εκτοξεύσει την προσωπική του περιουσία στα 90 δις δολάρια, την 11η μεγαλύτερη του κόσμου.

    Τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα από εξαντλητικό sell off που κόστισε πάνω από 1 τρις στην βιομηχανία, ο Zhao έχασε το 89% αυτής, σύμφωνα με το Bloomberg, πέφτοντας στα 10,2 δις δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan: Σενάρια για βουτιά του Bitcoin στα 13.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ