• Cryptocurrencies

    FTX: Επιχείρηση αναβίωσης του crypto χρηματιστηρίου στη σκιά απάτης 9 δις δολαρίων

    • NewsRoom
    Sam Bankman - Fried, Πρώην CEO της FTX το παιδί θαύμα της κρυπτογράφησης την ώρα της σύλληψής του

    Sam Bankman – Fried, Πρώην CEO της FTX το παιδί θαύμα της κρυπτογράφησης την ώρα της σύλληψής του


    Η κατάρρευση του Sam Bankman-Fried, ο οποίος είδε την 26 δις δολαρίων περιουσία του να εξαφανίζεται μέσα σε μία ημέρα, ήταν η πιο ηχηρή στη βιομηχανία των crypto. Το FTX, το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο crypto μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 κατέρρευσε εν μια νυκτί και στη συνέχεια ξετυλίχθηκε ένα κουβάρι από συστηματικές απάτες και εγκληματικές ενέργειες εις βάρος των πελατών της.

    Οι νέοι διαχειριστές επιθυμούν να αναστήσουν το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο, παρά το γεγονός ότι ερευνούν μία υπόθεση κλοπής 9 δις δολαρίων από κεφάλαια πελατών πριν κλείσει η εταιρεία.

    Ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Τζέι Ρέι, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, βρίσκεται σε διαδικασία προσέλκυσης ενδιαφερομένων, οι οποίοι θα στηρίξουν το project ενός διεθνούς ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

    Το επαναλανσάρισμα θα γίνει με νέο όνομα και ένα βασικό σημείο των συνομιλιών, σύμφωνα με τη WSJ, είναι η αποζημίωση σε κάποιους πελάτες, ακόμα και με τη μορφή μεριδίων.

    Μία δύσκολη επιστροφή

    Η ριψοκίνδυνη κίνηση του Ρέι, προέρχεται από την πεποίθηση πολλών πελατών της FTX, ότι παρά τις απάτες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, το επιχειρηματικό μοντέλο του συγκεκριμένου χρηματιστηρίου ήταν βιώσιμο.

    Η δραστηριότητα βέβαια είναι πιθανόν να εκλείπει εντός των συνόρων των ΗΠΑ, με τις συζητήσεις να εστιάζουν κυρίως σε άλλα κέντρα ενδιαφέροντος. Το κλίμα στις ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς είναι βαρύ για την βιομηχανία των crypto, μιας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έχει εντείνει τους ελέγχους στα εναπομείναντα χρηματιστήρια.

    Οι διεργασίες είναι πολύ πιθανόν να μην καταλήξουν σε συμφωνία, μίας και τα σκάνδαλα βαραίνουν μία πιθανή επανεμφάνιση. Υπό την ηγεσία του Ρέι, αποκαλύφθηκε ότι η FTX ξόδευε τα κεφάλαια των πελατών της χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν, για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων.

    Η ομάδα του νέου διευθύνοντος συμβούλου εντόπισε μία «τρύπα» 9 δις δολαρίων, αποκαλύπτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν ένα μεγάλο μέρος των υπεξαιρεθέντων χρημάτων να μην μπορεί να ανακτηθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Απορρίφθηκε το αίτημα του ιδρυτή της FTX για απόσυρση 10 κατηγοριών

    Bitcoin: Μετά τη BlackRock και η Fidelity θέλει να δημιουργήσει ETF στο κρυπτονόμισμα

    JPMorgan: H Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τέλη του 2023 – Τι προτείνει για τα ελληνικά ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ