• Cryptocurrencies

    Διακανονισμός για Tether και Bitfinex για την υπόθεση των 850 εκατ. δολαρίων – Τέλος στις δραστηριότητες στη Νέα Υόρκη

    • NewsRoom


    Σε διακανονισμό με την Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ήρθαν η εταιρείες του χώρου των κρυπτονομισμάτων Tether και  η Bitfinex, οι οποίες συμφώνησαν να πληρώσουν πρόστιμο 18,5 εκατ. δολαρίων προκειμένου να μπει τέλος στη μακροχρόνια έρευνα για μια υπόθεση  850 εκατ. δολαρίων.

    Παράλληλα, οι δύο εταιρείες είναι πλέον αναγκασμένες να διακόψουν οποιαδήποτε συναλλαγματική δραστηριότητα έχει να κάνει με κατοίκους της Νέας Υόρκης, ενώ θα πρέπει  να υποβάλλουν τρίμηνες εκθέσεις στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τα επόμενα 2 χρόνια, που θα περιγράφεται η σύνθεση των αποθεματικών της Tether.

    Η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης  κατηγόρησε την iFinex, διαχειριστή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Bitfinex (που ασχολείται κυρίως με συναλλαγές σε bitcoins), και τη Tether Ltd πως προχωρήσαν σε ψευδείς δηλώσεις  σχετικά με την υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων tethers ως «stablecoins» . Το  κρυπτονόμισμα tether είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε η αξία του να αντιστοιχεί πάντα στο 1 δολάριο, με την εταιρεία Tether να υποστηρίζει πως διατηρούσε το ανάλογο ποσό στο αποθεματικό της.

    Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών, που ξεκίνησε το 2019, αποκάλυψε πως η Tether προχώρησε τον Νοέμβριο του 2018 σε συναλλαγές με την Bitfinex από το απόθεμά που διατηρούσε σε μετρητά, προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες απώλειες του ανταλλακτηρίου.

    Σύμφωνα με την Γενική Εισαγγελία,  το ανταλλακτήριο, που βασιζόταν σε τρίτους διαχειριστές πληρωμών για να χειριστεί τις κινήσεις των πελατών της, είχε εμπιστευθεί το 2018  μι οντότητα στον Παναμά με το όνομα «Crypto Capital». Σε μια κατάθεση το 2019, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι η Bitfinex παρέδωσε 850 εκατομμύρια δολάρια στην Crypto Capital, τα οποία δεν επεστράφησαν ποτέ, παρά τις εκκλήσεις του ανταλλακτηρίου. Ωστόσο το Bitfinex είχε σπεύσει να διαβεβαιώσει τους πελάτες του πως τα κεφάλαια είχαν «κατασχεθεί και διαφυλαχθεί».

    Τα στελέχη των δύο εταιρειών, σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία, φέρεται να ξεκίνησαν τότε μια σειρά «απερίσκεπτων και παράνομων» κινήσεων, από τα αποθεματικά μετρητών της Tether προς την Bitfinex, που είχαν σαν συνέπεια η κάλυψη του κάθε tether να μην αντιστοιχεί σε ένα δολάριο.

    Η Tether και η Bitfinex αρνήθηκαν να παραδεχτούν οποιαδήποτε παράβαση, ωστόσο ανέφεραν πως  «συμμεριζόμαστε τον στόχο της Γενικής Εισαγγελέως για αύξηση της διαφάνειας». «Σε αντίθεση με τις διαδικτυακές εικασίες, μετά από δυόμισι χρόνια δεν υπήρχε κανένα εύρημα ότι η Tether εξέδωσε ποτέ tethers χωρίς υποστήριξη ή για χειραγώγηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων», ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή τους δήλωση.

    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Bitfinex είχε δηλώσει πως είχε αποπληρώσει ήδη το υπόλοιπο δανείου ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων στην Tether.ced.



    ΣΧΟΛΙΑ