• Cryptocurrencies

    Celsius: Τι σημαίνει η χρεοκοπία της και η επόμενη ημέρα

    • NewsRoom
    Alex Mashinsky, CEO της Celsius Networks

    Alex Mashinsky, CEO της Celsius Networks


    Μεγάλα θύματα της φετινής κατάρρευσης των αγορών κρυπτογράφησης (Crypto) είναι οι πελάτες της Celsius, μετά την κήρυξη πτώχευσης της εταιρείας κρυπτονομισμάτων, μεταδίδει το Reuters.

    Επικαλούμενη τις ακραίες συνθήκες της αγοράς, η Celsius πάγωσε τις αναλήψεις τον Ιούνιο προκαλώντας πώληση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ύψους 300 δισ. δολαρίων και στερώντας στρατιές επενδυτών από τις αποταμιεύσεις τους.

    Η Celsius Network, εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων με έδρα στο Νιου Τζέρσεϊ, αποκάλυψε μια τεράστια τρύπα 1,2 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της και υπέβαλε αίτηση πτώχευσης και υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11, που επιτρέπει στις εταιρείες να επεξεργαστούν σχέδια ανάκαμψης και να παραμείνουν λειτουργικές.

    Οι πελάτες καλούνται να οπλιστούν με υπομονή, καθώς πέφτουν σε αχαρτογράφητα νερά σχετικά με την τύχη των χρημάτων τους.

    Επί της ουσίας χωρίς προηγούμενο στις πτωχεύσεις μεγάλων δανειστών κρυπτογράφησης, η επικείμενη σωρεία αγωγών κατά της Celsius, αλλά και η μεγάλη πολυπλοκότητα κάθε αναδιάρθρωσης «υπόσχονται» εξαιρετικά αργές διαδικασίες.

    «Θα μπορούσε να κρατήσει χρόνια», είπε ο Daniel Gwen του νεοϋορκέζικου δικηγορικού γραφείο Ropes & Gray. «Πιθανώς θα προκύψουν πολλές δικαστικές διαμάχες».

    Οι δανειστές κρυπτογράφησης άνθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσφέροντας διψήφια επιτόκια που σπάνια βρίσκει κανείς σε παραδοσιακές τράπεζες, ως αντάλλαγμα για καταθέσεις σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.

    Από την άλλη, θεσμικοί επενδυτές όπως hedge funds πλήρωναν στους δανειστές υψηλότερα επιτόκια, δίνοντας τη δυνατότητα σε εταιρείες όπως η Celsius να επωφεληθούν από τη διαφορά. Οι δανειστές επένδυσαν επίσης στις λεγόμενες «αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές αγορές», με μεγαλύτερο ρίσκο.

    Κατρακύλα λόγω αύξησης του πληθωρισμού

    Oι αγορές κρυπτονομισμάτων κατρακύλησαν φέτος καθώς η αύξηση του πληθωρισμού πυροδότησε μια φυγή προς ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν και δύο μεγάλα token – το terraUSD και το luna.

    Πτώχευση κήρυξε ο δανειστής κρυπτογράφησης Voyager Digital στις ΗΠΑ, ενώ επίσης πάγωσε τις αναλήψεις ο μικρότερος δανειστής της Σιγκαπούρης Vauld και η Babel Finance με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

    Στο παρελθόν έχουν ναυαγήσει μεγάλες εταιρείες κρυπτογράφησης, όπως το ιαπωνικό ανταλλακτήριο Mt. Gox το 2014, αλλά υπάρχει ελάχιστο προηγούμενο στη μεταχείριση πελατών από πτωχευμένους δανειστές κρυπτονομισμάτων.

    «Είναι άγνωστο πώς θα αντιμετωπίσουν τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων τα πτωχευτικά δικαστήρια», δήλωσε ο James Van Horn, συνεργάτης της Barnes & Thornburg στην Ουάσιγκτον.

    Επιτροπές πιστωτών πιθανότατα ευελπιστούν στην ανάκαμψη της Celsius, εγείροντας αξιώσεις εναντίον της ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    «Θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να αναπτυχθεί ένα σχέδιο εξόδου από τη χρεοκοπία», δήλωσε ο Stephen Gannon, συνεργάτης της Davis Wright Tremaine.

    Γενικά, το Κεφάλαιο 11 δίνει προτεραιότητα στις αποπληρωμές σε εξασφαλισμένους πιστωτές, στη συνέχεια σε μη εξασφαλισμένους πιστωτές και τέλος σε κατόχους μετοχών.

    «Οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές δεν έχουν δεσμευμένα δικαιώματα σε κανένα κεφάλαιο», είπε ο Van Horn. «Μερικές φορές οι ακάλυπτοι πιστωτές παίρνουν πολύ μικρό ποσό».

    Η Celsius είπε ότι είχε περισσότερους από 100.000 πιστωτές. Από τις 13 Ιουλίου είχε περίπου 23.000 ανεξόφλητα δάνεια αξίας 411 εκατ. δολαρίων, υποστηριζόμενα από εγγυήσεις αξίας 766 εκατ. δολαρίων, ανέφερε σε κατάθεση την Πέμπτη.

    Αν και απαρίθμησε τους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της, δεν έκανε αναφορά στη σειρά με την οποία θα αποπληρωθούν, ενώ πολλοί από τους 1,7 εκατομμύρια πελάτες της είναι μεμονωμένοι επενδυτές.

    Ένας απ’ αυτούς είναι ο 27χρονος Martin Jabou, που ζει στο Χάμιλτον του Καναδά. Επένδυσε σε κρυπτονομίσματα περίπου 45.000 δολάρια, που τώρα έχουν χάσει πάνω από τη μισή αξία τους. «Πιστεύω ότι θα είμαστε τελευταίοι στη λίστα», είπε αναφερόμενος σε τυχόν αποπληρωμές. «Δεν ξέρω πώς θα τη βγάλω, πώς θα πληρώνω το νοίκι και τα δάνειά μου».

    Οι δανειστές κρυπτογράφησης ενεργούν όπως και οι τράπεζες, με τη διαφορά ότι δεν προσφέρουν δίχτυ ασφαλείας για άτομα όπως ο Jabou, σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης.

    Στις τράπεζες των ΗΠΑ, οι καταθέσεις έως και 250.000 δολαρίων είναι απόλυτα ασφαλισμένες σε ομοσπονδιακό φορέα, ενώ αντίστοιχα συστήματα προστασίας καταθέσεων υπάρχουν σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία.

    Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα ταξινομήσει τους πελάτες της, η Celsius προειδοποίησε ότι μπορεί να τους αντιμετωπίσει ως ακάλυπτους πιστωτές, δήλωσε ο Max Dilendorf, δικηγόρος στη Νέα Υόρκη εξειδικευμένος στην κρυπτογράφηση.

    Διαβάστε επίσης:

    H πτωχευμένη Celsius χρωστάει 4,7 δισ. στους πελάτες της



    ΣΧΟΛΙΑ