• Cryptocurrencies

    H πτωχευμένη Celsius χρωστάει 4,7 δις στους πελάτες της

    Alex Mashinsky, CEO της Celsius Networks


    Με δυσκολία, η crypto-τράπεζα μπορεί να καλύψει μόνο έως 1,2 δις δολάρια, όπως παραδέχτηκε, προκαλώντας πανικό στους πελάτες, που πριν λίγο καιρό είδαν τις καταθέσεις τους να παγώνουν.

    Η αίτηση χρεοκοπίας που προηγήθηκε, ήταν αναμενόμενη και η τρίτη στη σειρά στην αγορά των crypto, με τη κατάρρευση της βιομηχανίας να έχει λάβει εκτάσεις ντόμινου.

    Η Celsius Network LLC έχει μια τρύπα περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της. Οι υποχρεώσεις της όμως αγγίζουν τα 5,5 δις. δολάρια, με τα 4,7 δις να αφορούν τους πελάτες της.

    Πρόκειται για χρήστες της ψηφιακής πλατφόρμας που κατέθεσαν τα κρυπτονομίσματα τους σε αντάλλαγμα υψηλών αποδόσεων.

    Με αυτά τα χρήματα η Celsius προχωρούσε σε δανεισμό.

    Η εταιρεία είχε παραχωρήσει δύο δάνεια συνολικού ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων στο hedge fund Three Arrows Capital, με τη δεύτερη να μη μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή της δόσης αξίας 40,6 εκατομμύρια δολάρια.

    Εγκλωβισμένες καταθέσεις

    Μέχρι πέρσι τον Οκτώβρη, το ενεργητικό της εταιρείας άγγιζε τα 25 δις δολάρια, ενώ πλέον έχει συρρικνωθεί στα 4,3 δις δολάρια.

    Η αίτηση χρεοκοπίας που κατέθεσε η Celsius έφερε στο φως τους όρους χρήσης που είχε ορίσει για τους πελάτες της.

    Σύμφωνα με αυτούς, το καθεστώς αποζημίωσής τους ή επιστροφής των καταθέσεών τους είναι ιδιαίτερα «γκρίζο» και εγείρει ερωτήματα.

    Ο CEO της Celsius Alex Mashinsky, ανέφερε ότι η βάση της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και των χρηστών είναι ότι η δεύτερη έχει δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των καταθέσεων των πελατών της, καθώς και δικαίωμα δανεισμού, πώλησης, μεταβίβασης ή χρήσης τους για οποιαδήποτε χρονική περίοδο.

    Η εταιρεία παρουσιάστηκε στην αγορά crypto ως μια ασφαλής εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές τράπεζες και υποσχέθηκε στους χρήστες υψηλά επιτόκια.

    Το σχέδιο αποπληρωμής

    Με 4,31 δις δολάρια συνολικά περιουσιακά στοιχεία, η Celsius έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να θεραπεύσει το έλλειμμα, χρησιμοποιώντας Bitcoin, που μόλις έχουν εξορυχθεί.

    Αυτά θα προέλθουν από την επιχείρηση εξόρυξης της Celsius, η οποία παράγει 14,2 bitcoin την ημέρα.

     Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να αναζητήσει επενδύσεις από τρίτους για να καλύψει το κενό, σύμφωνα με τον κ. Mashinsky.

    Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει χάσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από τότε που η αγορά έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο. Το Crypto hedge fund Three Arrows Capital Ltd. και η πλατφόρμα διαμεσολάβησης Voyager Digital Ltd. υπέβαλαν επίσης αίτηση πτώχευσης στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάνουν τους υποστηρικτές τους τα crypto-Ο Zuckerberg είναι ένας από αυτούς

    Fundstrat: Το Bitcoin μπορεί να υποχωρήσει στην περιοχή των 12.500 έως 13.000 δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ