• ΑΓΟΡΕΣ

    Coca Cola: Πώς έπιασε… αδιάβαστους τους αναλυτές

    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca-Cola HBC

    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca-Cola HBC


    Μολύβι και χαρτί έχουν πάρει οι αναλυτές μετά τα θριαμβευτικά αποτελέσματα της Coca Cola, ΕΕΕ 1,63% 29,94 που παραπέμπουν σε ιστορικό ρεκόρ λειτουργικών κερδών ξεπερνώντας ακόμα και τους στόχους που είχε θέσει η διοίκηση τον Νοέμβριο του 2023.

    Ήδη, oι αναλυτές της Deutsche Bank θα πρέπει να νιώθουν άβολα μετά την υποβάθμιση της μετοχής τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ η Eurobank έχει θέσει τιμή στόχο που ξεπερνά τα 30 ευρώ.

    Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει επανέλθει σε… ενδεκαψήφια ποσά, πάνω από τα 10,5 δισ. ευρώ συνεχίζοντας την ανοδική αντίδραση για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

    Πάνω από 250 χιλιάδες κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια τις τελευταίες μέρες.

    Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 717 εκατ. ευρώ και ανακοίνωσε ο όμιλος 764,2 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ 711,8 εκατ. ευρώ παρά το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και επίσης ανακοινώθηκε υψηλότερο μέρισμα 0,93 ευρώ ανά μετοχή.

    Η μετοχή παίζει με χαμηλό p/e ειδικά αν γίνει μία πρόχειρη εκτίμηση για τα κέρδη του 2024 βάσει της κατεύθυνσης που έδωσε η διοίκηση.

    Να σημειωθεί πως η μετοχή είχε το τελευταίο διάστημα καταγράψει υποχώρηση που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί καθώς η διοίκηση είχε επισημάνει από νωρίς τις προοπτικές, είχε ανακοινώσει μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και πως περιμένει καλή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

    Για το 2024 περιμένει αύξηση στα κέρδη προ φόρων και τόκων μεταξύ 3-9% και αύξηση τζίρου 6-7%.

    Επίσης περιμένει χρηματοοικονομικά έξοδα 50-70 εκατ. ευρώ και φόρο 25-27%.

    Σύμφωνα με την διοίκηση, στα καλά αποτελέσματα συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι παράγοντες:

    Ισχυρή αύξηση των κερδών ανά μετοχή, υψηλότερο από ποτέ επίπεδο καθαρών ταμειακών ροών και βελτίωση στις αποδόσεις των μετόχων.

    Τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 21,8% στα €2,08, χάρη στην επίτευξη ισχυρής λειτουργικής κερδοφορίας και στην αποτελεσματική διαχείριση των χρηματοοικονομικών εξόδων.

    Οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 10,3%, στο υψηλότερο από ποτέ επίπεδο των €711,8 εκατ.

    Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε €1,6 δισ. με το δείκτη του καθαρού δανεισμού ως προς τα συγκρίσιμα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (συγκρίσιμο προσαρμοσμένο EBITDA) να διαμορφώνεται σε 1,1x, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή θέση του Ομίλου.

    Έναρξη διετούς προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους έως €400 εκατ. τον Νοέμβριο, που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη του Διοικητικού Συμβουλίου στις μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές επιδόσεις του Ομίλου.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει μέρισμα ανά μετοχή €0,93, αυξημένο κατά 19,2% σε ετήσια βάση, το οποίο αντιπροσωπεύει ποσοστό καταβολής μερίσματος 45%.

    Επίσης, η διατήρηση των επενδύσεων σε όλες τις στρατηγικές προτεραιότητές της:

    • Κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους €674,9 εκατ., αυξημένες κατά 14,5%, με εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
    • Εξαγορά της επιχείρησης της Finlandia Vodka από την Brown-Forman, έναντι πληρωθέντος καθαρού τιμήματος ύψους €180 εκατ.
    • Επιταχυνόμενη επένδυση σε εξειδικευμένες δυνατότητες, ιδίως στον τομέα των ψηφιακών πρωτοβουλιών, και στο στόχο της περαιτέρω ενίσχυσης των ικανοτήτων μας για επίτευξη ισχυρής θέσης στην αγορά.
    • Κυκλοφορία του Jack Daniel’s & Coca-Cola στην Πολωνία, την Ιρλανδία και την Ουγγαρία.

    Διαβάστε επίσης 

    Τράπεζα Πειραιώς: Πώς είδαν οι αναλυτές το νέο επιχειρησιακό σχέδιο – Οι πρώτες αυξήσεις στην τιμή στόχο και στις εκτιμήσεις

    Επ. Κεφαλαιαγοράς στις εισηγμένες: Πάρτε προβλέψεις αποτελεσμάτων ως το τέλος του έτους στους ισολογισμούς – Μέχρι 30/4 η δημοσίευση

     



    ΣΧΟΛΙΑ