• ΑΓΟΡΕΣ

    Επ. Κεφαλαιαγοράς στις εισηγμένες: Πάρτε προβλέψεις αποτελεσμάτων ως το τέλος του έτους στους ισολογισμούς – Μέχρι 30/4 η δημοσίευση

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρoς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρoς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Απαραίτητες θα είναι οι προβλέψεις για το υπόλοιπο της χρονιάς από τις εισηγμένες κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2023. Σε επιστολή που απέστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες βάζει τους κανόνες για τον τρόπο σύνταξης των ισολογισμών και των οικονομικών εκθέσεων.

    Κάνει λόγο για σαφήνεια στη σύνταξη των οικονομικών στοιχείων και να μην υπάρχουν στοιχεία που επιδέχονται διττής ερμηνείας.

    Οι εισηγμένες έχουν υποχρέωση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων μέχρι τις 30 Απριλίου, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

    Αναλυτικότερα: Οι εισηγμένες δύνανται να ανακοινώνουν πληροφορίες στις οικονομικές εκθέσεις, αλλά και εν γένει, σχετικά με εκτιμήσεις ή προβλέψεις οικονομικών μεγεθών για την τρέχουσα ή/και τις επόμενες περιόδους και χρήσεις.

    Οι εκτιμήσεις ή προβλέψεις που δημοσιοποιούνται πρέπει να μην περιέχουν στοιχεία που επιδέχονται διττής ή ασαφούς ερμηνείας, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται παραπλανητικές ή συγκεχυμένες εντυπώσεις στο επενδυτικό κοινό.

    Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις ή προβλέψεις αφορούν Εναλλακτικούς Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) ή λοιπά στοιχεία που δεν προκύπτουν αυτούσια από τις οικονομικές καταστάσεις (π.χ. EBITDA, EBIT, CAGR), πρέπει να αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο εξάγονται οι πληροφορίες αυτές από τις οικονομικές καταστάσεις.

    Οι εκδότες οφείλουν να προβαίνουν σε συνεχή παρακολούθηση και αναθεώρηση των εκτιμήσεων ή προβλέψεων, που έχουν δημοσιοποιήσει, σε περιοδική βάση και έκτακτα, όταν επέρχονται σημαντικές μεταβολές ή εξελίξεις που επηρεάζουν ήδη δημοσιοποιηθείσες εκτιμήσεις ή προβλέψεις, καθώς και να ενημερώνουν χωρίς υπαίτια βραδύτητα το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με σχετικές διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 για τη δημοσιοποίηση προνομιακών πληροφοριών.

    Επίσης, η Επιτροπή εφιστά την προσοχή προς τους εκδότες (σ.σ. εισηγμένες) και τους ορκωτούς ελεγκτές τους στα κάτωθι λογιστικά θέματα προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τήρηση των ΔΠΧΑ:

    i. Αναγνώριση και επιμέτρηση των αγαθών και υπηρεσιών που αποκτώνται στο πλαίσιο συναλλαγών που αφορούν παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών και διακανονίζονται με συμμετοχικούς τίτλους ή με μετρητά και γνωστοποίηση πληροφοριών που επιτρέπουν στους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων να κατανοήσουν τη φύση και την έκταση των υφιστάμενων κατά τη διάρκεια της περιόδου συμφωνιών παροχών που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών [ΔΠΧΑ 2].

    ii. Κατάταξη και επιμέτρηση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων (ή ομάδων εκποίησης) ως κατεχόμενα προς πώληση [ΔΠΧΑ 5].

    iii. Αποτίμηση της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων και γνωστοποίηση των βασικών παραδοχών που υιοθετήθηκαν [ΔΛΠ 40, ΔΠΧΑ 13].

    iv. Παροχή πληροφόρησης στις Σημειώσεις των Οικονομικών Καταστάσεων, που δεν παρουσιάζονται σε άλλο σημείο των οικονομικών καταστάσεων, αλλά που είναι σημαντικές για την κατανόηση οποιωνδήποτε εξ΄ αυτών, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά επεξήγηση των λόγων που οδήγησαν σε σημαντικές μεταβολές του κέρδους/ζημιάς από την αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογες αξίες [ΔΛΠ 40, ΔΠΧΑ 13], αναταξινομήσεις κονδυλίων, αναλύσεις και διευκρινήσεις επί σημαντικών μεταβολών ή υπολοίπων κονδυλίων των οικονομικών καταστάσεων [ΔΛΠ 1 παρ. 112(γ)].

    v. Γνωστοποίηση επαρκών ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που αφορούν στις συμβάσεις με πελάτες (αναλύσεις εσόδων, υπολοίπων συμβάσεων και υποχρεώσεων εκτέλεσης) συμπεριλαμβανομένων και σημαντικών κρίσεων και μεταβολών κρίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στις εν λόγω συμβάσεις και τυχόν δαπανών εξασφάλισης ή εκπλήρωσης των συμβάσεων με πελάτες που έχουν αναγνωριστεί ως περιουσιακά στοιχεία [ΔΠΧΑ 15].

    vi. Ορθή εφαρμογή των περιοριστικών διατάξεων του ΔΠΧΑ 9 αναφορικά με τις αναταξινομήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

    vii. Γνωστοποίηση συναλλαγών μεταξύ εκδότη και κάθε συνδεδεμένου προσώπου που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης την οποία αφορούν [ΔΛΠ 24].

    viii. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται θέματα μη διασφάλισης της ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας («going concern»), γνωστοποίηση αναλυτικής πληροφόρησης σχετικά με τις αβεβαιότητες και δυσχέρειες, καθώς και με τις ενέργειες των εκδοτών, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχιση της δραστηριότητας, με αναφορά στα επιχειρηματικά σχέδια («business plans») που έχουν εκπονήσει και υλοποιούν [ΔΛΠ 1]. Η διαδικασία επαναξιολόγησης της συνέχισης δραστηριότητας πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με γεγονότα μετά την περίοδο αναφοράς [ΔΛΠ 10].

    Διαβάστε επίσης:

    J.P. Morgan και Citi για Τράπεζα Πειραιώς: «Νέα σελίδα» με τις προβλέψεις για το 2024-2026 – Έρχονται αναβαθμίσεις

    Citi για Coca-Cola HBC: Γιατί κάνει «άλμα» στο ταμπλό του ΧΑ – Πιθανή αναβάθμιση των κερδών για το 2024

    Lamda Development: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας €139.777



    ΣΧΟΛΙΑ