• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Τι σημαίνουν οι εκλογές στις αγορές μετοχών

    Beata Manthey, European Equity Strategist της Citi

    Beata Manthey, European Equity Strategist της Citi


    Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα προσέλθει στις κάλπες φέτος, εισάγοντας πρόσθετη αβεβαιότητα στο μακροοικονομικό περιβάλλον, εκτιμά η Citi και η Beata Manthey της επενδυτικής στρατηγικής μετοχών.

    «Το ερώτημα είναι τι μπορεί να σημαίνουν οι εκλογές για τις αγορές μετοχών. Χρησιμοποιούμε την ιστορία ως οδηγό, εξετάζοντας τις επιδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών γύρω από 150 εκλογές σε σχεδόν 20 χώρες. Κατά μέσο όρο, οι εκλογές των ανεπτυγμένων αγορών τείνουν να μην αλλάζουν θεμελιωδώς την πορεία των μετοχών. Ωστόσο, βλέπουμε κάποιες ενδείξεις ότι οι αγορές γενικά ευνοούν τη “συνέχεια” και τα κόμματα με δεξιό προσανατολισμό ενόψει των εκλογών, ενώ προσαρμόζονται στην “αλλαγή” όταν τα κόμματα με αριστερό προσανατολισμό έρχονται στο προσκήνιο. Οι μετοχές των αναδυόμενων χωρών τείνουν να διαπραγματεύονται ασθενέστερα προς τις εκλογές, ενώ μετά τις εκλογές τα πηγαίνουν καλύτερα», εξηγεί Manthey.

    Η χρονιά των σούπερ εκλογών

    Το 2024 θα διεξαχθούν δεκάδες εθνικές εκλογές, μεταξύ άλλων στην Ινδία (Απρίλιος-Μάιος), στο Μεξικό (Ιούνιος), για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ιούνιος), στις ΗΠΑ (Νοέμβριος) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (πιθανότατα Νοέμβριος/Δεκέμβριος).

    Η Citi εκτιμά ότι οι αυξημένοι γεωοικονομικοί κίνδυνοι και τα ιστορικά αυξημένα επίπεδα γεωοικονομικών κινδύνων είναι ήδη ενσωματωμένα στις τιμές των μετοχών. Οι φετινές εκλογές έχουν σημασία επειδή θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το γεωπολιτικό τοπίο, ενώ παράλληλα θα επηρεάσουν την πορεία των οικονομικών επιδόσεων. «Διαπιστώνουμε ότι οι μετοχές στην Κίνα και την Ευρώπη τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες στους παγκόσμιους γεωοικονομικούς κινδύνους», υπογραμμίζει η Manthey.

    Μαθήματα από 134 εκλογές σε 17 χώρες

    Στις ανεπτυγμένες αγορές, διαπιστώνει ότι:

    1. οι εκλογές τείνουν να μην μεταβάλλουν σημαντικά την πορεία των μετοχών κατά μέσο όρο,
    2. οι αγορές προτιμούν τη “συνέχεια”, αλλά προσαρμόζονται στην “αλλαγή”,
    3. οι αγορές προτιμούν τα κόμματα με δεξιό προσανατολισμό προεκλογικά, αλλά προσαρμόζονται στα κόμματα με αριστερό προσανατολισμό στη συνέχεια.
    4. Στις αναδυόμενες αγορές, οι μετοχές τείνουν να διαπραγματεύονται ασθενέστερα πριν από τις εκλογές, ενώ μετά από αυτές τα πηγαίνουν καλύτερα.

    Αναφορικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές μετοχές συνήθως αυξάνονται πριν/μετά τις αμερικανικές εκλογές. Η πορεία των μετοχών μοιάζει σχετικά παρόμοια, τόσο για τις νίκες των Ρεπουμπλικανών, όσο και των Δημοκρατικών. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών τείνει να αυξάνεται πριν από τις εκλογές, αλλά εξασθενεί μετά. Στις παγκόσμιες αγορές, οι περιφερειακές επιδόσεις είναι μικτές γύρω από τις αμερικανικές εκλογές.

    Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές, ιστορικά, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου τείνει να παραμένει στάσιμη έως πτωτική έξι μήνες μετά τις εκλογές. Ο δείκτης FTSE 250 με εγχώριο προσανατολισμό τείνει να υπεραποδίδει έναντι του πιο διεθνώς προσανατολισμένου FTSE 100 γύρω από τις νίκες των Εργατικών. «Πιστεύουμε ότι ένας βασικός παράγοντας που θα καθοδηγήσει την αγορά μετοχών θα είναι η κατεύθυνση της λίρας Αγγλίας», εξηγεί η Citi.

    «Ιστορικά, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Ωστόσο, οι φετινές εκλογές θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διάφορα βασικά ζητήματα (π.χ. την αντίδραση της Ευρώπης σε μια πιθανή νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ).

    Διαβάστε επίσης:

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Όλες οι λεπτομέρειες του επιτυχημένου placement και η τιμή διάθεσης των μετοχών

    Γιατί όλοι «βλέπουν» την Πειραιώς – Πάνω από 3 εκατ. κομμάτια συναλλαγές κάθε μέρα

    BlackRock: Έσπασε το φράγμα του 1 δισ. για το Bitcoin ETF – Οι νικητές και οι χαμένοι



    ΣΧΟΛΙΑ