• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Πώς να κάνετε trade τις αγορές μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    Citi Group

    Citi Group


    Οι αμερικανικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο φέτος, αλλά τα κέρδη έχουν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα ονόματα τεχνολογικών εταιρειών με μεγάλη κεφαλαιοποίηση, επισημαίνει η Citi και η Beata Manthey. H άνοδος στην  αγορά ήταν πιο ευρεία στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

    Η Citi διαπιστώνει ότι ο περιορισμός των κερδών σε ένα μικρότερο αριθμό μετοχών δεν είναι από μόνος του λόγος για την πώληση της αγοράς. Είθισται στη συνέχεια, οι μετοχές να διαπραγματεύονται υψηλότερα, κατά μέσο όρο, μετά τη φάση της επιλεκτικής ανόδου, και η μεταβλητότητα επίσης αυξάνεται.

    Οι συνθήκες που επικρατούν σε S&P 500 και Stoxx Europe 600, ιστορικά ευνοούν τις αμερικανικές μετοχές. Η ανάπτυξη τείνει επίσης να υπεραποδίδει. «Αυτό ενισχύει τη σχετική προτίμησή μας για την αγορά των ΗΠΑ με προδιάθεση προς την ποιότητα/ανάπτυξη. Μελλοντικά, μας απασχολεί περισσότερο η στενή ανάπτυξη των EPS παρά η ανοδική πορεία της αγοράς που αφορά περιορισμένο αριθμό μετοχών», εξηγεί η Manthey.

    Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν αυξηθεί κατά 12% φέτος, αλλά τα κέρδη έχουν συγκεντρωθεί σε τεχνολογικά ονόματα και εταιρείες πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι επτά μεγαλύτερες μετοχές του S&P 500 είναι υπεύθυνες για το σύνολο σχεδόν των αποδόσεων του δείκτη σε ετήσια βάση.

    «Ενώ η άνοδος της αγοράς έχει συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα ονόματα στις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ), τα κέρδη ήταν πιο ευρείας βάσης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία», συνεχίζει η ομάδα της Citi.

    Οι αγορές μπορεί να γίνουν ευμετάβλητες

    «Ενώ η άνοδος στις μετοχές τείνει να διαχέεται, μετά από φάσεις που είναι περιορισμένη σε ένα μικρότερο αριθμό μετοχών, η δράση των τιμών ποικίλλει σημαντικά. Ως εκ τούτου, ο S&P 500 παρουσιάζει συνήθως μεγαλύτερη μεταβλητότητα», υπολογίζει η Manthey.

    Η Citi για να ορίσει το πόσο «ευρεία» ή «στενή» είναι η άνοδος σε μία αγορά μετοχών χρησιμοποιεί το ποσοστό των μετοχών που ξεπερνούν τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τους ως δείκτη ‘εύρους’ της αγοράς μετοχών. Ενώ το εύρος συμμετοχής στην άνοδο παρέμεινε ‘φτωχό’ στις ΗΠΑ και τις ΕΜ (σ.σ. δηλαδή ο αριθμός των μετοχών που βρίσκονται σε υψηλότερη τιμή από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τους), τα κέρδη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία ήταν πιο ευρείας βάσης. Πράγματι, μόνο το 30% των φετινών κερδών του Stoxx 600 προέρχεται από τις δέκα μεγαλύτερες μετοχές. Αντίθετα, η πορεία του S&P 500 οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μερικές μετοχές.

    Η Citi επισημαίνει επίσης ότι η ηγεσία του S&P 500 έχει αρχίσει να διευρύνεται ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως έχουμε ήδη δει την «κορύφωση της στενότητας». Το εύρος στις ΕΜ παραμένει σχετικά χαμηλό, δεδομένης της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην Κίνα.

    Μεγαλύτερη ανησυχία για τα κέρδη

    «Ανησυχούμε ότι οι εκτιμήσεις του consensus των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, ιδίως καθώς η αύξηση των EPS παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγους μόνο τομείς. Οι οικονομολόγοι μας εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει αργότερα φέτος. Σε αυτές τις συνθήκες, προτιμήστε τις ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης και τις μετοχές ποιότητας/ανάπτυξης.

    Παρά την υπεραπόδοση από τις αρχές του χρόνου, πιστεύουμε ότι οι μετοχές ανάπτυξης θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν δεδομένων των χαρακτηριστικών της υψηλής ποιότητας. Στη στρατηγική μετοχών στις ΗΠΑ θα αγοράσουμε την κατηγορία μετοχών ανάπτυξης σε περίπτωση υποχώρησης, ενώ ο αγαπημένος μας ευρωπαϊκός τομέας ανάπτυξης είναι η πληροφορική» καταλήγει η Manthey.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Πώς είδε τις ελληνικές τράπεζες στο Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Συνέδριο 13-15 Ιουνίου

    Morgan Stanley: Μείνετε στα ομόλογα – «Κλειδί» και πάλι οι κεντρικές τράπεζες

    Piraeus Securities: Σύσταση outperform για Cenergy Holdings με τιμή στόχο στα 7,5 ευρώ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ