• Cryptocurrencies

    BlackRock: Έσπασε το φράγμα του 1 δισ. για το Bitcoin ETF – Οι νικητές και οι χαμένοι

    • NewsRoom
    Larry Fink, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blackrock

    Larry Fink, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blackrock


    Εστιάζοντας σε νέους παίκτες στην κρυπτογράφηση, η BlackRock πέτυχε να συγκεντρώσει πάνω από 1 δισ. δολάρια σε εισροές, όπως αναφέρει το Bloombergστο spot bitcoin ETF της.

    Αν και το ενδιαφέρον των επενδυτών σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για συρροή κεφαλαίων αξίας δισεκατομμυρίων από την πρώτη ημέρα, ο κολοσσός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ο οποίος κατέχει και Bitcoin μεταξύ των περιουσιακών του στοιχείων, πέτυχε να ξεχωρίσει των αντιπάλων τους.

    Το στοίχημα των θεσμικών επενδυτών

    Σύμφωνα με το Reuters, τις πρώτες τρεις ημέρες, οι επενδυτές έριξαν 1.9 δισ. δολάρια σε εννέα ETFs, με BlackRock και Fidelity να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος.

    Αν και η αγορά ανέμενε το σήμα της ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ για τη λειτουργία των ETFs, αυτό δεν κατάφερε να δώσει την αναμενόμενη ώθηση στο Bitcoin το οποίο κινείται στα 42.470 δολάρια.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που ξεχωρίζει τους νικητές της κούρσας, έστω βραχυπρόθεσμα είναι τα χαμηλά τέλη. Blackrock, Fidelity αλλά και το ETF της Κάθι Γουντ ήδη πριν την ανακοίνωση από τη SEC, έριξαν τις προμήθειες, ενώ αντίθετα η Grayscale, η οποία διατηρεί την προμήθεια στο 1,5% είδε πάνω από 1,6 δισ. εκροές από το ταμείο που μετέτρεψε σε ETF, από την έναρξη διαπραγμάτευσης.

    Η συγκρατημένη επενδυτική δραστηριότητα αφήνει ερωτηματικά για την αντοχή των ETFs στο χρόνο αλλά και στο κατά πόσο θα πετύχουν να προσελκύσουν αυτό που οδήγησε από την πρώτη στιγμή τους μεγάλους παίκτες να μπουν στο χώρο της κρυπτογράφησης: τους θεσμικούς επενδυτές.

    Σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό με τους παίκτες να προσπαθούν να ξεχωρίσουν. Η Κάθι Γουντ για παράδειγμα, η οποία εδώ και καιρό στηρίζει την ανάκαμψη του Bitcoin και έχει δημιουργήσει ένα ETF μαζί με την 21Shares, ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές της εταιρείας για να αυξήσει το ενεργητικό και το όγκο του ταμείου της.

    Τι γίνεται με τους λάτρεις του Bitcoin

    Για πολλούς αναλυτές, η έλευση των ETFs κλέβει κάτι από τη γοητεία του bitcoin, το οποίο κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μη παραδοσιακών επενδυτών.

    Σε πολλούς υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων άρεσε το bitcoin επειδή δεν συνδέεται με τις παραδοσιακές τράπεζες και είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε χώρα.

    Τα νέα ETFs επανασυνδέουν το bitcoin τόσο με την παλιά χρηματοοικονομική υποδομή της Wall Street όσο και με το δολάριο, στο οποίο τιμολογούνται όλα και το οποίο όλοι χρησιμοποιούν για να αγοράζουν και να πωλούν bitcoin.

    Παράλληλα δεν λείπει το ριψοκίνδυνο στοιχείο, καθώς νέοι παίκτες θέλουν να μπουν στην αγορά και να προσελκύσουν πελάτες. Σύμφωνα με τη ProShares, υπάρχουν σχέδια για πέντε ακόμα ETFs, τα οποία υπόσχονται υψηλές αποδόσεις με τους αναλυτές να βλέπουν ήδη τάσεις για κερδοσκοπικές συμπεριφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ήδη ευμετάβλητη τιμή του bitcoin.

    Σε κάποιους θυμίζει τις τακτικές των ανταλλακτηρίων που κατέρρευσαν το 2022, τα οποία υπόσχονταν στους πελάτες τους υψηλές αποδόσεις για τις καταθέσεις τους, όμως με την καταστροφή τους άφησαν εκατομμύρια χρήστες χωρίς αποζημίωση.

    Σειρά από ETFs σε κρυπτονομίσματα

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπάρχοντες παίκτες αλλά και όσοι βολιδοσκοπούν στο να μπουν στην αγορά των ETFs, σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη crypto σειρά των ETFs τους και σε άλλα tokens, όπως το Εther.

    «Βλέπω αξία σε ένα ETF ethereum», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Larry Fink στο CNBC την περασμένη εβδομάδα.

    Το Ethereum είναι ένα δημοφιλές blockchain με το δικό του κρυπτονόμισμα (ether, το δεύτερο μεγαλύτερο token μετά το bitcoin), ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον περασμένο Οκτώβριο επέτρεψε την έναρξη λειτουργίας ορισμένων ETFs με προθεσμιακά συμβόλαια αιθέρα.

    Η Grayscale και η Roundhill έχουν καταθέσει αιτήσεις και για Bitcoin covered-call ETFs, τα οποία θα αναπαράγουν μία από τις πιο δημοφιλείς στρατηγικές μετοχικών ETF του 2023, χρησιμοποιώντας στρατηγικές δικαιωμάτων προαίρεσης για τη δημιουργία πρόσθετων αποδόσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Dimon (JPMorgan): Η προσωπική μου συμβουλή είναι μην εμπλακείτε με το Bitcoin

    Bitcoin: Βουτιά 6.500 δολαρίων μετά την έγκριση των ETFs του κρυπτονομίσματος

    Crypto: Η πορεία τους από το περιθώριο προς τη «νομιμοποίηση»



    ΣΧΟΛΙΑ