• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Το δολάριο ανακάμπτει και το γεν εκτινάσσεται

    • NewsRoom
    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury

    Ο αδιαμφισβήτητος νικητής την περασμένη εβδομάδα στις αγορές συναλλάγματος ήταν το ιαπωνικό γεν, το οποίο εκτινάχθηκε στα ύψη καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας φαίνεται έτοιμη να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Το άλλο θέμα ήταν η ανάκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς τα επιτόκια στη χώρα αυξήθηκαν μετά από μια πολύ ισχυρή έκθεση για την εργασία, κάτι που υποδηλώνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

    Το δολάριο αυξήθηκε έναντι όλων των ισχυρών νομισμάτων, εκτός από το γεν. Να σημειωθεί ότι είδαμε ακόμη μια ισχυρή απόδοση των νομισμάτων της Λατινικής Αμερικής, τα οποία βελτίωσαν ακόμη περισσότερο τις πολύ καλές επιδόσεις που έχουν στο 2023.

    Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική. Την Τρίτη δημοσιοποιείται η πιο σημαντική οικονομική έκθεση παγκοσμίως: ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για το Νοέμβριο. Θα ακολουθήσει η τελευταία συνεδρίαση του έτους για καθεμία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες: της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη.

    Τέλος, οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσουν στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου την Παρασκευή. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα οδηγήσουν οι οικονομικές, πληθωριστικές και νομισματικές τάσεις το 2024. Προετοιμαστείτε για αστάθεια.

    Στερλίνα

    Μια ασυνήθιστα πολυάσχολη εβδομάδα περιμένει τη στερλίνα. Της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου της Τράπεζας της Αγγλίας θα προηγηθούν δύο βασικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις: η έκθεση για την αγορά εργασίας (την Τρίτη) και η μηνιαία ανακοίνωση του ΑΕΠ (την Τετάρτη), για το μήνα Οκτώβριο. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσει να ανατρέψει την τιμολόγηση της αγοράς που έγινε με βάση τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Πιστεύουμε ότι τόσο τα δεδομένα όσο και τα επικοινωνιακά μηνύματα της Τράπεζας είναι πιθανό να υποστηρίξουν τη στερλίνα, υπογραμμίζοντας ότι η ανθεκτικότητα στη ζήτηση και η αύξηση των υψηλότερα αμειβόμενων θέσεων θα διατηρήσουν τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αλλού.

    Ευρώ

    Την περασμένη εβδομάδα είδαμε ακόμα πιο δυσάρεστα νέα για την οικονομία της Ευρωζώνης. Τον Οκτώβριο, τα στοιχεία για τη βιομηχανία στη Γερμανία δεν δικαίωσαν τις (έτσι κι αλλιώς χαμηλές) προσδοκίες, όπως και οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον ίδιο μήνα.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται γενικά να σταθεί σταθερά στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο την Πέμπτη, αλλά το κλειδί θα είναι το μέγεθος της υποχώρησης της έναντι των προσδοκιών της αγοράς για μείωση επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Αν και αυτό είναι πολύ πρώιμο, οι δυσοίωνες οικονομικές ειδήσεις φαίνεται να δικαιολογούν μια επιφυλακτική πολιτική της ΕΚΤ, όσο συνεχίζεται η αποπληθωριστική τάση.

    Δολάριο

    Η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζει ακόμα έντονη ανθεκτικότητα, έχοντας διανύσει τον ταχύτερο κύκλο ανόδου στην ιστορία. Η έκθεση για την εργασία του Νοεμβρίου εξέπληξε θετικά και έδειξε ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει με μεγάλη δυναμική. Τα στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανεργία και την αύξηση των μισθών ήταν όλα υψηλότερα από το αναμενόμενο.

    Τα επιτόκια ενισχύθηκαν μέτρια και το δολάριο ανέκαμψε μετά τα στοιχεία, ωστόσο οι αγορές επικεντρώνονται πλέον στην έκθεση για τον πληθωρισμό που θα εκδοθεί αυτήν την εβδομάδα, ακολουθούμενη από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Μια παύση στην αποπληθωριστική τάση και στη συνέχεια μια ώθηση της Τράπεζας σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της αγοράς για περικοπές, θα μπορούσε να στηρίξει το δολάριο την επόμενη εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Ξεθωριάζει το ράλι – Bουτιά έως 7,5% προς τα 40.000 δολάρια

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με ΑΔΜΗΕ, Aegean, Βιοχάλκο, Cener, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, Φουρλή, Lamda, ΜΥΤΙΛ και τραπεζικές μετοχές

    Success story και το 2024 η ελληνική οικονομία – Τι προβλέπουν 3+1 οίκοι



    ΣΧΟΛΙΑ